Rekordmycket snö i Norge


VÄDER. För en tid sedan skrev vi att det var mer än sex meter snö hos Jansen på taket i Norge, det har inte blivit mindre den senaste tiden. Flera bergspass öppnar i helgen, men snöfall och dåligt väder kan orsaka stängning igen med kort varsel, rapporterar NRK

Snökanter upp till nio meter, som här över Gaularfjellet, innebär att det finns en fara för att kanterna kan kollapsa.
FOTO: INGRID BJØRNERHEIM HYNNE / VESTLAND FYLKE

Vägarna över både Gaularfjellet och Sognefjellet öppnar i helgen efter vinterstängningen. Men med snökanter på upp till nio meter finns det en risk att kanterna kan smälta och kollapsa. Väghållare och geologer är extra vaksamma framöver.

Förhållandena i bergen är så ovanliga att i ett pressmeddelande påpekar Vestland läns landsting de höga kanterna som en extra utmaning. ”Något som också är en utmaning vid alla bergskorsningar är de höga snökanter som kan smälta och kollapsa.”

Operationschefen säger att det är dubbelt så mycket snö vid denna tid på året, jämfört med förra året.

-Pettersson säger att det är snöfritt i Södermanland men +2 i morse, jag har ingen statistik men tycker det känns kallt i början på maj. I Riksgränsen är det idag ett snödjup på 510 cm och det känns också rejält.

Nu ser jag inte alla nyhetssändningar i Tv men jag har varken sett eller hört något om dessa snömängder i våra svenska ”opartiska” medier, men de har väl fullt upp med corona och Trump.

Nu är flygen inställda men en klimatförändring åt det varmare hållet gjorde inget så vi slapp drömma om resor till varmare länder.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


3 responses to “Rekordmycket snö i Norge

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: