Rekordmycket snö i Norge

VÄDER. För en tid sedan skrev vi att det var mer än sex meter snö hos Jansen på taket i Norge, det har inte blivit mindre den senaste tiden. Flera bergspass öppnar i helgen, men snöfall och dåligt väder kan orsaka stängning igen med kort varsel, rapporterar NRK

Snökanter upp till nio meter, som här över Gaularfjellet, innebär att det finns en fara för att kanterna kan kollapsa.
FOTO: INGRID BJØRNERHEIM HYNNE / VESTLAND FYLKE

Vägarna över både Gaularfjellet och Sognefjellet öppnar i helgen efter vinterstängningen. Men med snökanter på upp till nio meter finns det en risk att kanterna kan smälta och kollapsa. Väghållare och geologer är extra vaksamma framöver.

Förhållandena i bergen är så ovanliga att i ett pressmeddelande påpekar Vestland läns landsting de höga kanterna som en extra utmaning. ”Något som också är en utmaning vid alla bergskorsningar är de höga snökanter som kan smälta och kollapsa.”

Operationschefen säger att det är dubbelt så mycket snö vid denna tid på året, jämfört med förra året.

-Pettersson säger att det är snöfritt i Södermanland men +2 i morse, jag har ingen statistik men tycker det känns kallt i början på maj. I Riksgränsen är det idag ett snödjup på 510 cm och det känns också rejält.

Nu ser jag inte alla nyhetssändningar i Tv men jag har varken sett eller hört något om dessa snömängder i våra svenska ”opartiska” medier, men de har väl fullt upp med corona och Trump.

Nu är flygen inställda men en klimatförändring åt det varmare hållet gjorde inget så vi slapp drömma om resor till varmare länder.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

3 thoughts on “Rekordmycket snö i Norge

  1. Enligt SVT så har temperaturen i Sverige ökat med det dubbla gentemot övriga världen.
    Undrar om norrmännen hade uppskattat samma temperaturhöjning?

Kommentera