”Sverige illa ute som rättsstat”

ÄGANDERÄTTEN. Skyddet för äganderätten och rättssäkerheten i Sverige håller på att vittra sönder, varnar flera tunga experter. Och nu börjar bilden sprida sig till andra länder, visar fPlus djupdykning. Svallvågorna efter regeringens hantering av Preem är bara ett av många exempel. ”Det är illa ute med Sverige som rättsstat”, säger juristen Claes Sjölin till fPlus.

 

Det gamla landet skändas. CC-licens

Grundbulten för ett lands ekonomiska välstånd – äganderätten – håller bit för bit på att urholkas i Sverige. Det framkommer i den senaste rapporten från den kanadensiska tankesmedjan Fraser, som kartlägger världens länders ekonomiska frihet. Där mäts bland annat landets skattesatser, hur stor del av ekonomin som utgörs av privat sektor, handelsfriheten, regleringar och, inte minst, rättssäkerhet, äganderätt och rättssystemets oberoende.

Från att ha legat på plats 20 i förra rapporten för två år sedan ligger Sverige nu på plats 35 i ligan över länder med ekonomisk frihet – fortfarande på en relativt hög nivå. Men för tio år sedan låg vi på sextonde plats. Vi rasar framförallt i kategorierna ”rättsväsendets oberoende” och ”skyddet för äganderätten”.

Det är något som oroar nationalekonomen Andreas Bergh, som forskar om välfärdsstaten och ekonomisk fördelning. Han har särskilt studerat äganderättens konsekvenser och hur den har utvecklats historiskt i Sverige.

– Det är viktigt att vi håller koll på utvecklingen. Sverige har tidigare utmärkt sig vad gäller rättsstat och skyddet för äganderätten. Men när man tar en institution för given så finns risken att man slutar vårda den aktivt. Det är lätt att glömma bort hur viktig äganderätten är och hur svårt det var att få den på plats en gång i tiden. Det är passiviteten som är den stora faran, säger Andreas Bergh.

Utan ett starkt äganderättsskydd känner människor inte samma ansvar för att förädla och vidareutveckla sin egendom, vilket är själva drivkraften bakom ett blomstrande företagande och ett samhälle som driver utvecklingen framåt med innovationer, resonerar han.

– Möjligheten att förr eller senare få kamma hem vinsten ger ägaren en stark drivkraft att se till att verksamheten drivs så effektivt som möjligt. Man vårdar det som är sitt och då ökar värdet, säger Bergh.

Läs vidare och hela artikeln på fPlus…

-Pettersson säger att landet håller på att undermineras på många punkter, domstolarna, äganderätten, politiken, agendasättande journalistik och kanske det värsta, fullt av politiska aktivister på offentliga tjänster där de driver egna agendor…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “”Sverige illa ute som rättsstat”

  1. Nej, varken Åklagare eller Domstolar bryr sig om Svensk Lag!
    De lever i en helt egen med bred marginal olaglig kriminell tillvaro där de allra värsta importkriminella ges ”Herrefolkstatus” och där fattiga skötsamma Svenskar fängslas för att de i kraft av empati med brottsoffer vägrat att längre ljuga!
    De anser inte att importkriminella rashatare ska få några straff överhuvudtaget ”för då kan de träffa andra importkriminella” o den logiken står långt över Svensk Lag…
    Det borde finnas en frivillig armé som i självförsvar systematiskt kunde bekämpa dessa Diktaturens Kriminella Kreatur som gjort och gör en sån fruktansvärd skada!
    Det är exakt denna mardröm som Sverige länge hade ett Försvar till att förhindra!
    Korrupta kriminella makthavare som arbetar för att främmande makt via importkriminella ska kunna plundra ut och dominera landet!

  2. Pettersson har rätt. Det finns lagar men dem struntar rättsväsendet i. De gäller i varje fall inte för alla.

    T ex talade man i Rapport för en stund sedan om radon i boningshus. Där har funnits lagar sedan länge. Det snackades om 20 år och visades.

    Men om det nu finns en lag och någon bryter mot den så måste väl något hända. Det fick vi inte veta av reportern. Sannolikt för att inget händer. Som vanligt. Annars ska man väl avskaffa lagen?

  3. Ja men vi har ju Feminism det står över allt, vi kommer klara oss långt på genusteknik och hbtq klassade myndigheter.
    För Sverige är inget skämt även om resten av världen tycker det så vet våra menscertifiserade ministrar vad som är bäst för folket.

KommenteraAvbryt svar