Socialstyrelsen har påpekat brist med läkemedelslager sedan 2015

CIVILFÖRSVAR. Socialstyrelsen har ända sedan 2015 påpekat allvarliga brister i Sveriges läkemedelsförsörjning i händelse av en kris eller pandemi, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Steget efter…katastrofen

Med anledning av coronavirusets framfart har det kommit rapporter om att en brist på läkemedel skulle kunna uppstå i Sverige, eftersom det inte finns en tillräcklig lagerhållning.

– Vi har påpekat det i ganska många år. Så det är ett stort problem. Vid allvarliga händelser och samhällsstörningar så blir det väldigt sårbart, säger Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen, till Ekot.

-Pettersson noterar att än idag grälar staten och regionerna om vem som ska ta ansvar för lagerhållningen men ansvaret att besluta måste ligga på regeringen men ansvarig minister, Lena Hallengren (S), säger att det pågår en utredning just nu som ska titta på vilken beredskap Sverige ska ha för extraordinära händelser.

Men troligen beror bristerna på att bland världens högsta skatter används till något annat…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

10 thoughts on “Socialstyrelsen har påpekat brist med läkemedelslager sedan 2015

  1. Att gå in på ett apotek idag är som att komma in på Åhlens kosmetikaavdelning. Vill du ha dina receptbelagda mediciner? Ja men då får du vänta, det är beställningsvara…..det får man höra ett par gånger om året.

    • Det kan vi tacka Kristdemokraterna för. Deras ledare dåvarande socialministern Göran Hägglund var den som avskaffade skyldigheten för apoteken att hålla beredskapslager av mediciner.

  2. Tyvärr har regeringen med socialdemokraterna i täten spenderat bort pengarna vi hade behövt att bygga upp vården och andra samhällsviktiga funktioner. Fast det har kommit varningssignaler från nästan hela samhället att alla går på knäna, de finns ingen personal, de finns inga förnödenheter så har de bara prioriterat en enda grupp! Våra pensionärer tillhör EU:s fattigaste, skolan är bland de sämsta i världen, vården är absolut inte så bra som sossarna vill göra gällande, polisen går på knäna, kommunerna går på knäna ändå hävdar tant Magdalena att ladorna är fulla. Börjar likna Robin Hood där ”prins Johan av England” spelas av Lövfen och ”sheriffen av Nottingham” spelas av Magdalena, vi får hoppas att det kommer fram en Robin Hood i Sverige, så sagan slutar lyckligt.

  3. Förvånad? Nej! Politikerna agerar lika slappt m
    Corona-viruset som alla de andra problemen
    ( skola, sjukvård, flyktingar o kriminella etc)
    Under ca 2 månader var budskapet; når inte oss,
    allt är lugnt, vi har kontroll. Nu; det mesta saknas
    för att klara en epidemi. Så sent som förra
    veckan gick direktflyg fr drabbade områden!
    Arma land.

  4. Vår fantastiska regering under den numera Alzheimersdrabbade(?)
    Reinfeldt skänkte bort Sveriges beredaskpslager – och försvar!

    Var han drabbad redan då?
    Extremt dåligt omdöme är ju symptomatiskt för Alzheimers!
    Någon som vet om han har körkortet kvar?

    Nuvarande regering försökte rädda Sverige g3nom att sälja
    Sverige till muslimerna (Saudi Arabien ?).

    – och SÄPO låter det fortgå utan åtgärd! LANDSFÖRRÄDERI !

  5. Man har haft 5 år på sig att utreda detta.Att käbbla om vem som har ansvar för saker och ting löser ingenting.Det här har blivit normaltillståndet för Svenska myndigheter.Hur svårt kan det vara att sätta ner foten och komma till skott ? Skyll inte på pengabrist och sekretess o datalagar.Det köper vi inte längre. Det här beror på inkompetens och felprioriteringar och för många privata aktörer som har fått härja fritt där endast slantarna har styrt och framförhållningen lyst med sin frånvaro.

KommenteraAvbryt svar