Välkommen till Mount Hermon, Israels enda skidberg

GOTT OCH BLANDAT. Välkommen till Israels enda skidområde, i det nordligaste hörnet av Golanhöjderna längs den syriska gränsen. Soldater som bemannar stollyftarna är bara ett av många element som gör Mount Hermon unik. Säkerhetsvakter kontrollerar väskor vid ingången. Skidinstruktörerna är drusiska bybor från närliggande Majdal Shams, en stad som tillhörde Syrien före sexdagars kriget 1967 och där invånarna fortfarande lovar lojalitet till Bashar al-Assad. Hermons VD är en pensionerad enstjärnig general som tillbringade 32 år i Israels försvarsmakt, främst i Nordkommandot, innan han tog sitt första snöjobb.

Mount Hermon, Israel. Bild Vad Levin is licensed under CC BY-NC 2.0

Berget har bara cirka ett dussin spår. De flesta besökare kommer inte för att åka skidor utan bara för att uppleva snön – en sällsynthet i detta Medelhavsland. Till skillnad från andra skidorter gör Hermon inte konstgjord snö, så ofta är det kanske inte möjligt att åka skidor på grund av otillräckligt snötäcke. För två säsonger sedan, under en ovanligt varm vinter, var Hermon öppen för skidåkare i bara 13 dagar.

Läs vidare på Times of Israel…

Och när vi ändå är på Mount Hermon så ett gammalt inlägg om Israeliskt vin och arabisk mat hos Pettersson

GOTT OCH BLANDAT. Palestinagrupperna i Sverige är en partipolitiskt och religiöst obunden solidaritetsorganisation som verkar för fred och demokrati i det de kallar Palestina. Utan att gå in på detaljer så finns det på PGS hemsida en lista med israeliska produkter som de vill att man ska bojkotta. 

Där hittade jag bland annat vin från Golan Heights Winery som PGS inte tycker man ska köpa. Eftersom Pettersson märkligt nog aldrig druckit något israeliskt vin, och jag har druckit mycket, så beställdes av nyfikenhet fyra flaskor Mount Hermon rödvin på Systembolaget. Artikelnummer 2518, pris 134 kronor per flaska. Det tillverkas på Golanhöjderna, vilket jag hoppas PGS uppskattar.

Till det lagade den oäkta hustrun en kafta, en arabisk köttfärskebab i med kryddpeppar, persilja, vitlök, tomater, potatis med mer, allt i ett. Givetvis på nötfärs som inte var halalslaktat.

Vinet och maten smakade utmärkt och jag tackar Palestinagrupperna för tipset, det finns mer på listan som är värt att prova…

…och för att ingen ska bli sur så finns det även gott arabiskt vin…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

3 thoughts on “Välkommen till Mount Hermon, Israels enda skidberg

 1. Det finns en hel del vin och annat på bolaget. Sök på Israel och Golan, kanske Västbanken men det har jag inte provat. Golan är inte internationellt erkänt och tillhör inte Israel enligt Systembolaget.

  https://www.systembolaget.se

  Titta även hos palestinagrupperna på vad de vill bojkotta och använd som inköpslista.

 2. Är normalt inte så förtjust i Rödviner men råkade bli bjuden
  på ett Israeliskt dessertvin Carmel Old tresor, som visserligen
  är ett rödvin, men otroligt gott!
  Förhörde mig om detta vin på Systemet och fick till svar,
  att vi importerar inte vin från länder som ockuperar andra ?
  Ett typiskt svar från den världsförbättrande nationen?
  Så jag vet inte var man ska få tag på detta vin?

Kommentera