Regeringen ska förespråka kärnkraft i EU


ENERGI. Som ni vet så stängdes kärnkraftsreaktorn Ringhals 2 vid årsskiftet, nästa årsskifte stängs Ringhals 1, många ville att det skulle drivas. Vattenfall påstod att det inte är lönsamt att driva Ringhals 1 och 2 vidare – men enligt en intern hemligstämplad utredning från slutet av 2015 kan Ringhals 1 drivas vidare till 2036 med ”låga investeringar”

Miljö- och klimatminister Isabella Lövin ska prata varmt on kärnkraft i EU. Bild av Miljöpartiet de gröna, licens CC BY-NC-ND 2.0

Nåväl, Sveriges regering (S+MP) styr och stänger väl fungerade kärnkraftverk. Men nästa vecka kommer Sverige att förespråka kärnkraft som en lösning på klimatkrisen när EU:s miljöministrar träffas i Bryssel nästa vecka. Detta efter att Liberalerna med hjälp av Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna i EU-nämnden i dag tvingade regeringen att ändra sin linje.

– Jag tycker att det är allvarligt, det är inte demokratiskt, säger miljö- och klimatminister Isabella lövin (MP).

Det som gör Isabella Lövin upprörd är att Liberalerna här utnyttjar det faktum att EU-nämnden inte är perfekt parlamentariskt sammansatt. Det gör att i just EU-nämnden, som styr den svenska linjen i Bryssel, kan Liberalerna tillsammans med Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna bilda en majoritet.

I riksdagen förlorade nyligen samma grupp oppositionspartier en omröstning om kärnkraften. Men när det som kallas kommissionens gröna giv ska diskuteras nästa vecka i Bryssel är Isabella Lövin alltså bunden till EU-nämndens omröstning.

TT/OMNI

-Pettersson tycker det ska bli kul att höra Isabell Lövin stå i EU-parlamentet och surra för kärnkraft…

Ringhals kärnkraftverk hade 4 reaktorer. 2:an är stängd, 1:an ska stängas.3:an och 4:an ska drivas i många år till. Pressbild från Vattenfall. 

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


16 responses to “Regeringen ska förespråka kärnkraft i EU

 • Argus

  Det vore egentligen rätt humoristiskt om det inte vore för att dessa underbegåvade sänker landet utom all räddning. Att lägga ner Gen III-kärnkraft är egentligen rätt sunt om det vore för att man ersatte det av Gen IV-kärnkraft men det gör man inte.

  För de som inte är uppdaterade; Gen III-kärnkraft är en gammal förlegad teknik som bara förmår att tillgodogöra sig typ 10% av energiinnehållet av kärnbränslet och som skapar högradioaktivt avfall med en halveringstid på hundratusen år eller mer. Gen IV-reaktorerna har förmåga att tillgodogöra sig den återstående energi i de av Gen III uttjänta bränslet och samtidigt minska halveringstiden på kärnavfallet från hundratusentalks år till hundratals.

  Framtiden ligger, som jag ser det, att bygga Gen IV-kärnkraftverk i närheten av större tätorter för att både skapa både el och värme för dessa och samtidigt komma ifrån överföringsförlusterna och bristande överföringskapacitet.

  Gilla

 • Stefff

  Förtydligande!
  Tips! Kolla in appen
  ElectricityMap där det visas i realtid hur olika länder har sin energi försörjning och totalt CO2 utsläpp.
  Tex varje morgon när kallt så importerar vi kolkrafts energi från Danmark/tyskland och vi går från 55gr till över 200…. och Polen med bara kol o Litauen etc har över 1000…. och sydvästliga vindar…. så gissa vem som får även om vi har o…… detta vill man inte sprida i svensk media…
  nej vi ska ner till 0…… men har ju ingen betydelse då samma hemisfär… 25% av vår skatt hade gjort större bidrag i andra länder….. hmmm.
  Förtydligande: Gäller in till Malmö för att Barsebäck är tänkt och vi har för klena kraftledningar från norra Sverige…

  Gilla

 • Stefff

  Tips! Kolla in appen
  ElectricityMap där det visas i realtid hur olika länder har sin energi försörjning och totalt CO2 utsläpp.
  Tex varje morgon när kallt så importerar vi kolkrafts energi från Danmark/tyskland och vi går från 55gr till över 200…. och Polen med bara kol o Litauen etc har över 1000…. och sydvästliga vindar…. så gissa vem som får även om vi har o…… detta vill man inte sprida i svensk media…
  nej vi ska ner till 0…… men har ju ingen betydelse då samma hemisfär… 25% av vår skatt hade gjort större bidrag i andra länder….. hmmm

  Gilla

 • Kristina k

  Tycker att damtidningsredaktören Isabella Lövin kan googla på demokrati och se vad begreppet innebär och betyder. Hennes utfall är inte demokratiskt utan luktar diktatur och fascism.

  Gilla

 • Dissidenten

  Ha, där fick du. Djävla kärring!

  Gilla

 • Göran

  Med importerad kolkraft ÖKAR CO2 utsläppen med Elbilar i Sverige!
  Ett faktum som inte en enda av PK-cancerns Makthavare eller Medie-Politrucker bryr sig om ett dugg!
  Istället framställs det som en viktig del av minskade CO2 Utsläpp!
  Elbilar är enbart miljö-nyttiga i förorenade Statskärnor där cancerframkallade luftföroreningar minskar och för CO2 enbart om elen producerats av Kärnkraft eller vattenkraft! Vindkraft dödar så mycket fåglar och insekter att den gör mest skada!
  Komplett okunniga PK-cancerns politiker är det största miljöhot Sverige har!

  Gillad av 1 person

 • ossie

  Subban får väl sjukskriva sig och skicka nån ersättare.

  Gilla

 • Nils Dacke

  Vore bättre för landet att Lövin avgick ur regeringen och hjälpte sin man att lyfta väldigt, väldigt tunga stenar in i sin stora dieselSUV.

  Gilla

 • Orvar d.ä.

  Riktigt skumt blir det, när man hör att en viss Reinfeldt är huvudlobbyist för Svensk vindkraft, som tydligen ägs till stora delar av Kinesiska företag.

  Gilla

 • centurion

  Kärnkraftsavfallet behöver inte längre förvaras i urberget, utan blir en tillgång för den nya generationens anläggningar. Endast en mindre mängd behöver sen låsas in under icke alls så rigorösa bestämmelser. Detta tack vare att slutavfallet då blir betydligt lindrigare och halveringstiden avsevärt kortare. Man har helt enkelt kunnat suga ur mer ur restprodukten, vilket blir både mer ekonomiskt och mindre farligt.
  Om sen regeringen kunde beskatta kärnkraften likvärdigt jämfört med andra energikällor, så skulle energi-bedrägeriet inte verka fullt så påfallande.
  Vindkraften däremot, kräver ju Nedgrävning av uttjänta rotorblad av någon anledning. Men detta talas det givetvis mycket tyst om…

  Gillad av 2 personer

 • Thorsten Schütte

  Miljöministern får använda biskop Brasks knep med brasklappen: Därtill varit nödd och tvungen,,,

  Gilla

 • Kungen

  FANTASTISKT. EN RIKTIG KÄFTSMÄLL TILL MP. DET VAR VÄLFÖRTJÄNT

  Gillad av 1 person

 • whatthefeng

  Isabella lövin (MP) sitter i regeringen och har tillåtits bestämma mer än vad valresultatet gav fog för. Utan Isabella lövin i regeringen skulle vi haft mer av icke klimatfientlig el i Sverige.

  Så nu när majoriteten av den svenska EU-nämnden förespråkar kärnkraft då påstår Isabella lövin att det är odemokratiskt.

  Att hon sitter i regeringen är beklagligt. Att folk röstade på henne är beklämmande. Som tur är så kommer hon och hennes partikamrater att förpassas till tassemarkerna efter nästa val.

  Vad som är extra sorgligt är att deras pensionsutbetalningar inte kommer att spegla deras ”insatser” för Sverige.

  Gilla

 • turrim

  Det måste refereras ord för ord och med kamera på minspelet. Tack för det!

  Gilla

 • Conny Lundberg

  Tack för en riktigt god nyhet!!! 🙂

  Gillad av 1 person

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: