SD-profil Stefan Jakobsson döms för närmare 40 fall av bedrägeri mot skattebetalarna


BROTTSLIGHET. SD-profilen Stefan Jakobsson, som jobbar vid partiets riksdagskansli, dömdes i dag för närmare 40 fall av bedrägeri mot riksdagen. Brotten skedde under hans tid som riksdagsledamot. 

Stefan Jakobsson, pressbild riksdagen

Jakobsson lät bland annat skattebetalarna stå för romantiska hotellövernattningar och taxiresor från massage, middagsdejter och nattklubbar. – Det är tillfredsställande att domstolen har samma uppfattning som jag, säger åklagare Joakim Zander, vid Särskilda åklagarkammaren.

Tingsrätten skriver att ”brotten begåtts i Stefan Jakobssons roll som riksdagsman, där stora krav ställs på den förtroendevaldes handlande”.

Jakobsson får villkorlig domen och ska till riksdagsförvaltningen betala tillbaka 11.000 kr.

-Pettersson säger att herr Jakobsson kom otroligt billigt undan, i dag jobbar Jakobsson vid SD:s riksdagskansli med en månadslön på 55.300 kronor i månaden.

TIDIGARE 2020-02-11. Tidigare SD-profil åtalas för 39 bedrägerier mot skattebetalarna

BROTTSLIGHET. I dag inleds rättegången mot den tidigare SD-riksdagsledamoten Stefan Jakobsson, skriver Aftonbladet. Han åtalas för närmare 39 bedrägerier – misstankar som handlar om att han låtit skattebetalarna ta notan för privata kostnader.

Ett vittne om Jakobssons taxiresor: ”Han skröt om att det var riksdagen som betalade”. 

En kvinnlig SD-politiker bekräftar i polisförhör flera av Aftonbladets avslöjanden om hur Jakobsson lät skattebetalarna stå för en mängd privata kostnader – som hotell och taxiresor till krogar och nattklubbar. Jakobsson lämnade sin plats i riksdagen inför valet 2018, men har efter det fått jobb på SD:s riksdagskansli.

-Pettersson räknar med att Jakobsson får sparken från SD:s kansli om han fälls…

TIDIGARE 2019-09-04. SD-ledamot kan inte skilja på egna och andras pengar

BROTTSLIGHET. En riksdagsledamot har ett arvode på 65.400 kronor i månaden som är skattepliktigt plus en hel del andra förmåner för att representera sina väljare under fyra år. 

UPPDATERAD: Stefan Jakobsson avsäger sig sitt uppdrag i SD och kommer inte att bli riksdagsledamot. Detta efter uppmaning av Jimmie Åkesson.

 

De resor ledamöterna gör i sitt riksdagsuppdrag betraktas som tjänsteresor. Ledamotens bostad på hemorten betraktas som tjänsteställe. Det innebär att ledamotens resor från hemorten till riksdagen i Stockholm räknas som tjänsteresor.

Ledamöterna bestämmer själva vilka tjänsteresor de ska göra inom Sverige och vilket färdsätt som är lämpligast med hänsyn till kostnader, tid eller miljö.

Ledamöterna redovisar sina tjänsteresor i en reseräkning som granskas av enheten ledamotsadministration. I reseräkningen kontrollerar och godkänner ledamoten fakturerade belopp för biljetter, logi med mera. Reseräkningen skickas elektroniskt till enheten ledamotsadministration för granskning och utbetalning av reseersättningar. I granskningen ingår kontroll av att reseräkningen är korrekt utifrån gällande reseregler, att färdvägen finns redovisad och att originalkvitton för utlägg som ledamoten begär ersättning för finns bifogade. Om kompletteringar behöver göras eller om något är oklart kontaktas ledamoten.

Alla riksdagsledamöter har ett årskort på SJ som kostar 83.000 kronor. Årskortet får användas vid tjänsteresor. Använder man egen bil utgår ersättning med 26:50 per mil.

Detta enligt Riksdagen.se

En som har svårt att fatta dessa tämligen enkla regler är Sverigedemokraten Stefan Jakobsson som bland annat åkte med sin sambo till partiledaren Jimmie Åkesson på fest. Till skillnad från flera andra SD-ledamöter bokförde Jakobsson det som en ”konferens”.

På så sätt fick riksdagen betala hotell för honom och sambon, bilersättningar och traktamenten på närmare 4.500 kronor.

Stefan Jakobsson har avslöjats med att låta skattebetalarna stå för en rad privata taxiresor – och familjens semesterboende på Gotland och i Idre fjäll.

SD-ledamoten har bland annat åkt taxi hemifrån, en resa på åtta mil, till en hockeymatch i Stockholm. Han har även åkt taxi till en nattklubb och till privata fester.

Läs mer på Sveriges Radio…

-Pettersson menar att Stefan Jakobsson inte borde sitta i Sveriges Riksdag. Antingen är han dum som säger att han inte förstod reglerna, bland annat när han tog en taxi klockan tre på natten till en nattklubb för skattebetalarnas pengar eller också skor han sig privat för några tusenlappar.

Vilket som är värst får ni fundera på själva…

För er som är intresserade av andra än Sverigedemokrater läs HÄR.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

 


16 responses to “SD-profil Stefan Jakobsson döms för närmare 40 fall av bedrägeri mot skattebetalarna

 • Kristina

  Till (S)killnad för Toblerone-affären är detta ett fruktansvärt brott!

  Gilla

 • Maya

  En del kan inte hantera förmåner.Det tänjs på regler och gränser.Det verkar som om politiker i synnerhet har svårt med detta.Nu var det ju en SD politiker som det tyvärr for åt huvudet för.En del vet inte var som bor.En del vet inte om att dom varit på strippclub.En del klipper och klistrar med sina kvitton.Ja,listan kan bli lång.Och alla glömde dom bort att dom var förtroendevalda.Pengar in och moralen och ärligheten får stryka på foten.

  Gilla

 • Fjölet

  11 000 Kr ska han återbetala för 39 bedrägerier???
  helt sanslöst mycket
  va kan man säga eller ska man gråta?
  hade denna dom gällt mig eller dig då undrar jag om vi kommit undan med en godispeng för 39 bedrägerier
  hahahaha sanslöst

  Gilla

 • ossie

  Synd att även SD ska drabbas av rötägg som bara vill sko sig och berika sig.

  Gilla

 • Tony

  Förr ledde Sossarna Sverige, men nu leder man brottsligan.

  Gilla

 • Kungen

  Han ska åtalas och utestängas från politiken.
  Hade han däremot varit vänstervriden skulle allt tystats ner och han hade blivit landshövding eller ambassadör nånstans och så var det glömt.

  Gilla

 • Kalle Bergström

  Så satte man dit en ficktjuv, och de stora rövarna ler och tänker -”där ser du hur det går för den som inte är med i rätta gänget”.

  Gilla

 • ponnsan62

  Han måste ha sosse blod i sig!
  Ut med sossen nu.

  Gilla

 • Argus

  Den gängse uppfattningen brukar vara att man är riksdagsman från det du väljs in till dess att du slutar frivilligt eller ofrivilligt, dygnet runt, året runt. Det är i alla fall vad de säger när de är hemma och sjuka.

  Jag säger inte att det är rätt men att man fokuserat på en av SD:s riksdagsmän för i sammanhanget kaffepengar ser jag som ren och skär förföljelse av politiska skäl.

  Jag tror på rätt goda grunder att detta var en akvariefisk medan hajarna simmar vidare. Vi har haft riksdagsmän som varit inneboende hos sin man, riksdagsmän som gött familjen i Irak med biståndspengar. Allt detta till sammanlagt tusentals högre belopp och så tar de en som bor på hotell och åker taxi vilket är helt legitimt inom vissa ramar.

  Mer än hög tid att avpolitisera rättsväsendet och börja jaga syndare efter beloppsordning.

  Gillad av 1 person

 • havemydoubts

  Vad säger nu medlemmarna om denne man? Partistyrelsen verkar ju bara gulla med dessa oansvariga och opålitliga personer och det kan ju inte vara till fördel för partiet. Lågt straff tillika visar också på att kriminalitet lönar sig framför hederlighet.

  Gilla

 • Grune

  Det finns nog knappast någon regeringsmedlem som inte bedriver grov kriminalitet.

  Gilla

 • Peter Sjöström

  Det kan väl inte Usch då , att ha med kvinnor att göra . Kärlek är väl det finaste vi har. I övrigt så verkar flertalet förtroendevald ha svårt att skilja på rätt och fel . Mvh Sjöström

  Gilla

 • Tony

  Är han skyldig så ska han åka dit, men om vi byter ut honom mot en sosse, tror ni domen hade blivit lika??? Sen vad kallas det när riksdagsmän lämnat riksdagen men fortsätter att plocka ut lön fram till pensionen? Är inte det också en , som jag ser det, grov förskingring av skattemedel ??

  Gilla

 • hllviken

  Kan vi få en beskrivning på donnan som förvrängde ST´s tankeverksamhet så till den yttersta gränsen?

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: