Klimatmodellen har använts felaktigt i tusentals studier

KLIMAT. Deras tämligen osannolika värsta scenario fick en helt felaktig status bland andra klimatforskare. Under åren har modellen använts som underlag i mer än 2.000 vetenskapliga avhandlingar.

Steget Efter

Inför att klimatpanelen IPCC skulle släppa sin femte rapport 2014 lade forskare fram fyra scenarier som beskrev hur koldioxidutsläppen skulle kunna se ut under återstoden av århundradet. Bland dem fanns RCP8.5 – ett värsta scenario där en ökning av kolanvändningen med 500 procent kombinerades med nära nog obefintliga regelverk för att begränsa utsläppen.

Ursprungligen var RCP8.5 tänkt som ett hjälpmedel för att utveckla nya energimodeller, och skaparna såg aldrig scenariot som en trolig utgång. De beräknade att sannolikheten för att den extrema utvecklingen skulle förverkligas bara låg på tre procent. Men av någon anledning var forskarna otydliga med detta. Och det blev inte bättre av att namnets bokstäver står för ”representative concentration pathways”.

Istället har RCP8.5 fått statusen som ett ”business as usual-scenario” – vilket felaktigt skulle kunna tolkas som att klimatmodellen representerar vad som blir resultatet vid en förlängning av rådande förhållanden, utan ökade inskränkningar. Och under åren har andra klimatforskare hunnit använda hypotesen i mer än 2.000 vetenskapliga avhandlingar.

Nu har en granskning kring hur RCP8.5 har fått influera klimatforskningen på ett felaktigt sätt publicerats i Nature. Kritikerna bakom studien slår fast att många klimatforskare har gjort antaganden istället för att kontrollera sitt underlag, exempelvis kring vad sannolikheten anses ligga på.

Läs vidare på NyTeknik…

-Pettersson säger att ingen tar ansvar. Politikerna vill visa sig handlingskraftiga med andras pengar, forskarna vill ha anslag och journalisterna härmar varandra och vill sälja.

Greta säger lyssna på Vetenskapen, men hon är alldeles för ung för att veta hur ofta vetenskapen har haft fel…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “Klimatmodellen har använts felaktigt i tusentals studier

 1. Vill bara sticka in att Greta nästan alltid säger “lyssna på forskarna” eller “titta på forskningen”.

  Vilket är ett rätt brett och diffust uttryck, för att hänvisa till att jorden håller på att gå under inom en snar framtid.

  Forskare finns det gott om i världen, som predikar “klimataktivism”. Trots att de inte besitter den vetenskapliga kunskapen i ämnet eller har de validerade beläggen, för att hävda “klimatkris” budskapet.

  Det finns faktiskt otroligt många vetenskapsmän som månar om både natur och miljöfrågorna. Mer än flertalet av alla dessa “aktivister” och “alarmister”.

  Som samtidigt vet att vetenskapen inte kan formulera sig utifrån klimatmodeller som aldrig har validerats med riktiga och uppmätta värden.

  Klimatmodellerna som används och har använts, är ju mycket tro och gissning. Så länge man inte får dem att stämma på vetenskaplig grund.

  Till och med Gretas IPCC forskning har ju sagt så själva. Lyssnar hon inte på dem?

 2. Greta är en sån där docka som buktalare använder sig av!
  En ren spratteldocka för helt andra intressen än miljön!
  Samma typ av människor som under lång tid framhöll Sovjetunion som ett föredöme på miljöområdet…
  Grov korruption och bedrägerier med dolda agendor helt enkelt
  Tänk på alla verkliga miljöproblem som effektivt döljs och mörkläggs!
  Till ett enormt lidande för människor och djur!
  PK-människorna fungerar exakt som inför medeltidens “Barnkorståget” tänker inte själva ett dugg! Tar aldrig reda på fakta. Mer djur än människor!

 3. Går och filosoferar på Brittish museum i London som har samlingar som sträcker sig ca 10000 år tillbaka i tiden. Undrar hur många domedagsprofeter som har predikat under den tiden? Och man får ge dom delvis rätt, för kulturer har gått under. Men, det är nästan alltid krig och endast i undantagsfall moder natur med vulkanutbrott och havshöjning.
  Så vad ska vi vara rädda för moder natur eller krig? Hade jag haft bettingbolag hade oddsen för moder natur varit 1,001. Krig 1,1. Dubbla pengar på den synliga trojanska hästen i form av islam.

 4. Fimpen, det är den sista lilla biten av ett stycke av beroendeframkallande gift.
  Ändå har du mage att göra en så dålig jämförelse. Därför att du har så dålig vetskap om Nobel, Tetra Pak och Volvo?
  Deras avtryck kommer att finnas längre än någonsin dagsländan, flickan Greta.

Kommentera