Klimatförbättringarna är här…

VÄDER. -Pettersson undrar om ni minns ur det såg ut förra vintern? Hos mig och den oäkta hustrun i den sörmländska skogen var det snö, inga rekordmängder men skapligt mycket och jag, eller rättare sagt min rygg gillar inte snö. 

Jag är också övertygad om att de flesta djur och fåglar föredrar årets barmark. Visst, sorkar och möss gillar nog att gömma sig under ett par decimeter snö, men räv och vråkar har lättare att hitta dem så.

Mildare väder ger också, i varje fall i teorin, lägre elpriser och det är bra för de flesta medan inkomsterna för elbolagen och staten blir lägre. Trafikolyckorna och sjukvårdskostnaderna borde också bli lägre liksom benbrotten i backarna.

Kom ihåg, att värmebölja är klimatförändring och köldknäpp är väder, i varje fall enligt pessimisterna som pratar om klimatförsämringar.

Nåväl, i år är det barmark i Södermanland men förra året såg det ut som nedan i januari/februari…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “Klimatförbättringarna är här…

  1. De senaste årens lite oberäkneliga vädertyper är ett starkt tecken på att nu inleds nästa ”Lilla Istid”.

    Precis de vädertyper som vi ser nu skriver prästerna om i början av 1600-talet när kyrkböcker skulle börja föras. Även då var det ett solfläcksminimum! Ibland var det normalt årsväder. Ibland hade en region 1 m snö i Juli. Ibland hade någon annan region sommarvärme i Januari. Men gemensamt årligen var att sommaren kom någon vecka senare resp upphörde någon vecka tidigare. Samtidigt hann vädret bli extremt kallt om vintrarna någon månad, vilket innebar att Östersjön frös till (tåget över Bälten), Mellaneuropéiska floderna frös till. Likaså var det alltid en extremt varm sommarmånad med extrem algblomning, så att Mellaneuropéiska sjömän vägrade segla på Östersjön p g a den stinkande massan i vattnet.

    M a o var det ca vart 5:e år hungersnöd och vissa extrema extremår dog folk i massor av svält, t ex 100000 under 1697, 100000 enbart i Norrland 1867 (efter ”svagår” sedan ca 1860). Svälten 1867 hade dock även samband med medlemskapet i Européiska Frihandelsunionen, tidens EU, vilken sades upp 1867/68 m anl av svälten.

  2. Det Bertrand Russel sa var mycket klokt, tyvärr sa han det inte på arabiska och därför, har västvärlden däribland Sverige ännu många år av stora problem framför sig.

  3. Vädret skiftar och har sin gång. De naturliga klimatförändringarna likaså.
    Det är faktiskt bara så.

    Väder och klimat är mycket komplexa system, som hela tiden är föränderliga. Det vet den riktiga vetenskapen, som har satt sig in i den frågan.På ett förutsättningslöst och opartiskt sätt. Där tro och aktivism inte har något att hämta.

    Fast många som följer den mediala och även stora delar av den politiska debatten. Får nog ett helt annat intryck. Än den vetenskapligt grundläggande, som finns tillgänglig och validerad.

    För egenintressen baserad på tro och ovetenskapliga argument, får alldeles för mycket utrymme. Det kan man klart konstatera och bara beklaga.

    Jorden är ju 4,5 miljard år gammal. Så det har skiftat en hel del under denna långa period i klimat.Vi ska naturligtvis sköta om vår natur och miljö på ett bra och mycket omsorgsfullt sätt. För allas vårt bästa.

    1959 fick walesaren och nobelpristagaren Bertrand Russell
    frågan i en TV intervju.

    Om vad han hade för råd till mänskligheten för de kommande 1000 åren.

    Han hade ett svar för det vetenskapliga intellektet. Ett andra var ett filosofiskt råd om moral och värdighet..

    Se i denna korta film på dryga minuten vad det kloka och viktiga svaret är, enligt honom.

    https://www.youtube.com/watch?v=ihaB8AFOhZo

    Bertrand är även upphovsman till detta legendariska ordspråk.

    ”Felet med vår värld är att de dumma är så säkra på sin sak och de kloka så fulla av tvivel.”

  4. ”Kom ihåg, att värmebölja är klimatförändring och köldknäpp är väder”

    Fem poäng för detta klarspråk. En krass och avvägd samanfattning av elefant-medias rubriker.

    Svenska skogsbränderna 2018 kunde bli stora p g a nedrustat brandförsvar och förebyggande åtgärder. Helt, till visshet, männskopåverkad nedrustning av sittande riksdagspolitiker och Reinfeldt 1&2. De högst styrande hade inget lärt av 2014 års skogsbrand i Västmanland. Till saken hör att Sverige (särskilt östra Sverige) har förhållandevis låg årsnederbörd (faktiskt) sett till flera länder i ex Europa. Vissa somrar är därför naturligt torra emellanåt eftersom vädrerleken skiftar årsvis (och ibland torr vår, höst). Detta har svenskar noterat under århundraden och hur det påverkat jordbruket och naturens skiftningar.
    Ledarsidorna bl a har artiklar om skogsbränderna 2018
    https://ledarsidorna.se/2018/07/den-stora-pekboksutredningen/

  5. Hej kära vänner!

    Ute är det +06,0°C och frisk W. Fast här hemma verkar det vara lä och ganska lugnt.
    Falsterbo.
    Vindriktning V Idag kl. 03
    Medelvind 8,7 m/s Idag kl. 03
    Byvind 11,3 m/s Idag kl. 03
    Temperatur 5,0 °C Idag kl. 03
    Sikt 14 km Idag kl. 03 (SMHI)

    Blommorna blommar i trädgården. Tyvärr är det ingen reda med Tuna Gretberg för det är endast vintergäck och snödroppar som blommar. Inte en enda tulpan.

    Nu sussa igen.
    Med vänlig hälsning
    Tomas. / Trelleborg.

  6. Vinter söder-ut ned-mot förbi Halland blir det givetvis igen.
    Samma som slutet 90-talet till slutet 00-talet i runda slänga snart en ny 10-årsperiod av vinterväder från Nov till Mars/April.

    Jupp såedet och som alltid, Inget nytt under solen.

  7. Håller med Pettersson. Skönt att slippa snön. Dom som vill ha den kan flytta norrut. Ingen snöbrist i Norrland. Mellan 50 och 150 cm. Löven blir nog lite stressad när den dubbelbeskattade el inte säljer så bra. Han hittar nog på något annat att dra i skatt på. Plastpåsar är visst den nya skattekällan.

Kommentera