Nytt skatteförslag – dråpslag mot elbilar

SKATTER. Forskning som finansieras av Energimyndigheten presenterar en kilometerskatt som blir ett dråpslag mot elbilarna. Förslaget får dessutom skarp kritik för att göra ingrepp i den personliga integriteten hos bilförarna, eftersom färdvägen ska registreras i minsta detalj av myndigheterna. ”Den frågan berörs inte tillräckligt mycket”, säger en expert till fPlus.

Elbil Tesla modell S av David van der Mark, Wikipedia CC

Forskningsprojektet, som finansieras av Energimyndigheten, har kommit fram till att det borde införas en kilometerskatt på bilkörande. Anledningen är att skatteintäkterna som staten just nu får i form av höga skatter på bensin och diesel, kommer att minska allteftersom allt fler går över till elfordon.

För att kompensera för skattebortfallen menar forskarna att staten behöver hitta andra sätt att beskatta bilkörandet. Detta eftersom kostnaderna för vägnätet och andra relaterade kostnader, som vägolyckor, ska kunna täckas även i framtiden.

– Dagens drivmedelsbeskattning är dålig på att ta hand om skillnader på kostnaderna mellan stad och landsbygd om vad biltrafiken orsakar. I städer är kostnaderna högre för vägslitage, trängsel, olyckor, föroreningar med mera, säger Anders Roth, forskare vid IVL Svenska miljöinstitutet och en av rapportförfattarna.

Läs mer på fPlus…

-Pettersson säger att i dagens läge betalar vägtrafiken betydligt mer, över 100 miljarder i olik skatter, än vad de kostar samhället och det är självklart att inte el-bilisterna kan åka i gräddfil någon längre tid frågan är hur alla ska kunna beskattas rättvist…

Sedan finansminister Magdalena Andersson sade dessa ord har hon höjt drivmedelsskatten fem gånger…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

 

 

18 thoughts on “Nytt skatteförslag – dråpslag mot elbilar

  1. All energiskatt de kan komma på nu är till för att betala en höjd EU avgift. Det är egentligen en smygbeskattning av EU på oss. EU vill eg. direktbeskatta oss men vi är inte mogna för det ännu. Staten vill väl ha egna pengar så de stretar väl emot så gott de kan.

  2. NALLEN – Sverige – Hej jag är en kille i övre medelåldern och som igentligentligen alltid haft ett intresse av vad som händer i mitt land och även politiken. Men har haft fullt upp med annat. Men först nu har jag tid att följa med i dom beslut som tas.
    NALLEN skriver:

    Och där rök mina tankar om att köpa en elbil lite lite längre fram i tiden. För tanken var att bidra till en bättre miljö, och inte minst slippa den hutlösa beskattningen av bränsle drivna fordon som existera i dag. Så för att hittills tittat närmare på elbilar, så tänker jag släppa denna tanken helt för att åter titta efter en hedlig bränsle driven bil.

  3. Min tanke är som så att el-bilar ska stå för kostnaden av den miljöpåverkan som tillverkningen orsakar. Det är så enkelt att peka på miljövinsterna med el-bilar i drift, men ingen talar om brytning och smältning av bauxit, för att få aluminiumplåt som är stommen i en Tesla. Inte heller tas den miljöpåverkan som brytningen av de grundämnen som används till batterier med. Allt runt en el-bils tillkomst förstör miljön och skadar människor. Så en hög milkostnad är rimlig för att kompensera för de skada de gör

    Här avslöjas barnarbetet bakom elbilarna
    https://www.expressen.se/motor/bilnyheter/har-avslojas-barnarbetet-bakom-elbilarna/

  4. Finns det något som Magdalena Andersson talat sanning
    om? Förutom att skatterna ska höjas? Hon är ju sosse you now!
    det sitter i ryggmärgen att dom säger en sak och gör en annan.

  5. Men för helvete. Elen är dubbelbeskattad, moms på elskatten. Räcker inte det? Vi får snart be militären göra statskupp så det blir slut på galenskaperna.

  6. Det var inte bra att den rapporten kom så tidigt. Kan ju skrämma bort eventuella batteri köpare, om där finns fler lättlurade kvar. Försäljningen har tydligen reda börjat sjunka för Teslan i flera länder.

  7. grebom5 – Sweden – Retired male with more than 25 years experience of overseas work, mostly in Africa and Asia but also Europe. Convinced that Islam is a dangerous religion present in our time but still using medieval ways of practising their religion.
    gamgubben skriver:

    Kanske det är så här det gått till. Statens finanser måste förbättras så de ledande sa ” vi måste få in mer pengar för att kunna importera mera röster, vi skrämmer folk med klimatet och får dem att köpa elbilar då får vi en ny skattekälla.” ”Bra förslag skrek politikerbroilerna det blir en win win sa de som läst två sidor företagsekonomi och fotfolket höll som vanligt med.” Därefter gick alla till Operakällaren och skålade i Gula änkan.

  8. Att lura folk att det är förmånligt att köpa El bil och sen höja alla skatter så det blir olönsamt är ju inget nytt. För ett antal år den skulle dieselbilar vara så miljövänligt och subventioneras. Sen vände allt så dieselbilarna blev miljöbovar och skulle straffbeskattas. Dessa politiker är ju bara lurendrejare som lurar folk in i en fälla.

  9. För de som inte redan känner till detta…
    Elbilar provades redan av våra förfäder under 30-talet. Redan då kom man fram till,att dessa inte var ekonomiskt bärbara !
    Hade de yngre generationerna läst lite historia,hade man inte behövt göra om misstaget,under 2020-talet.

  10. Ja varför skulle dom komma undan ??
    En elbil gör mycket mer skada på miljön totalt sett än en modern bensin eller dieselbil. Har man råd med en Tesla så kan man betala för sig utan gnäll

  11. grebom5 – Sweden – Retired male with more than 25 years experience of overseas work, mostly in Africa and Asia but also Europe. Convinced that Islam is a dangerous religion present in our time but still using medieval ways of practising their religion.
    gamgubben skriver:

    Hur vi än vänder oss, så nog har vi arslet bak!

  12. Självklart att det blir ”el”skatt för elbilar, lika mkt som bortfallet blir skattemässigt som diesel o bensindrivna betalar idag. Det kan ett barn räkna ut.

KommenteraAvbryt svar