Minns ni vintern 1973, då rapporterades det om blåsippor och vårfåglar


KLIMAT & VÄDER. Klimataktivisten Greta Thunberg far runt över världen och talar om att vi ska lyssna på vetenskapen. Varför dessa vetenskapsmän och forskare inte håller talen i stället för Greta som endast har nio år i grundskolan att luta sig emot är för mig obegripligt.  

Trots att jorden blivit lite varmare de senaste 150 åren så finns det inget som tyder på att det är en nödsituation eller katastrof på gång. Uppvärmningen har resulterat i en oöverträffad ökning av människans överlevnad och livskvalitet över hela vår jord. Fattigdomen har aldrig varit så låg som i dag och trots att vi blivit så många fler på vår planet  så har antalet dödsfall från naturkatastrofer kraftigt minskat. Skördarna i jordbruket har mångdubblats, skogens tillväxt likaså.

Nåväl, vintern har så här långt varit ovanligt mild men det är inte så ovanligt. Länstidningen i Östersund rapporterade (betalvägg) igår om vintern 1973 som var ännu mildare än i år.

Vi bor i sydvästvindsbältet med varm vind från Atlanten så läget är ganska normalt. Ser man tillbaka på vintrarna från 1901 och framåt så är årets vinter inte den varmaste, även om det är milt.

Årets vinter verkar bli den fjärde mildaste vintern i Stockholm. 1929/1930 var varm, liksom vintrarna 1972/1973 och 2006/2007. Lite längre norrut, i Härnösand är detta den femte mildaste vintern under samma tid. Där var även vintern 1932/1933 varmare.

-Pettersson ser att det ofta jämförs med perioden 1961-1990 och att det påstås vara det normala, men tänk om det var ovanligt kallt på 1960-talet, vilket jag har för mig att det var?

Vad händer om vi jämför med 1930-talet och har detta som normalperiod? Jag är ingen vetenskapsman men misstänker att resultatet skulle bli ett annat då…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


22 responses to “Minns ni vintern 1973, då rapporterades det om blåsippor och vårfåglar

 • Ronny

  Jag tycker att alla skall gå med i koldioxidens vänner, så att Sverige kan bli mer lagom.

  Gilla

 • karlgunnareriksson

  Golftrömmen ger varma eller kalla vintrar. Havens temperatur är starkt beroende på solens aktivitet. Nu har solen minskat sin aktivitet och vi går in i en fas av kallare väder globalt sett. Men det sker en eftersläpning i haven , eftersom havens vattentemp kyls av långsamt. Vi får nog räkna med ytterligare några år här i Norden med varma vintrar p g a havens långsamma avkylning.

  Gilla

 • Peter Skoglund

  Varför har man i Sverige byggt konstfrusna bandyplaner sedan 60 år tillbaks i tiden. Nu bygger man även hallar. Beror det på att vintrarna alltid har varit kalla och pålitliga för att spola is? Knappast.

  Vi som har jobbat på idrottsplatser med konstfrusna anläggningar. Vet mycket väl att vädret har växlat oerhört mycket sedan 70-talet. Det har varit både milda och kalla vintrar. Snörika och snöfattiga vintrar. Precis som vädret alltid växlar i detta avlånga land.

  Visst är det tröttsamt att höra Greta hänvisa till vetenskapen. Men aldrig till någon speciell vetenskaplig organisation med vetenskapsmän. Utan det är alltid Johan Rockström, ”Fridaysforfuture”, Miljöpartiets politiker, IPCC, Michael Mann, en massa okunniga kändisar,media och pappa Svante.

  Det finns miljontals med vetenskapsmän i världen. Konstigt att hon aldrig kan nämna den stora majoriteten av dem. Som absolut inte pratar i termer av jordens undergång och på det negativa sätt som Thunbergs-gruppen basunerar ut saken i ”klimatfrågan”.

  Det säger väl en hel del om detta spektakel som pågår runt dagens styrda ”klimatdebatt”. Medias agenda är också en stor belastning för en sansad debatt kring natur och miljöfrågan.

  Här kan ni se att havsisen i Antarktis inte alls smälter så fort som tidigare år. Fast det är sommarperiod där Det är ju naturligtvis ingen media intresserad av att rapportera om. För den ska ju smälta mer, på grund av ”klimatförändringarna”. Då blir det intressant.

  Bild 6 är uppdaterad 22 januari. Även bilder på is tillväxten i Arktis.

  https://nsidc.org/arcticseaicenews/

  Gilla

  • Rädd

   P. Skoglund: Var är det för tröttsamt med det? Folk tycker det ena och det andra, tröttsamt vore om folk inte våga säga vad de tycker. Du tycker ju en del, och om nån tycker att det är tröttsamt så behöver de ju inte lyssna. Jag lyssnar på dig men tycker att du i detta fall klagar i onödan.

   Gilla

   • Peter Skoglund

    Hej ”Rädd” !

    Tack för kommentar. Det var kul.

    Naturligtvis ska folk säga vad de tycker och tänker. Håller med dig fullt ut och det har jag alltid tyckt. Fast det är väl lite si och så, med att våga och kunna göra det i alla lägen. Även att stå upp för sina åsikter med namn. Det kan väl knappast undgått dig heller, i dagens tyckande samhällsdebatt.

    ”Tröttsamt” kanske blev fel ord, men andemeningen är densamma som i enahanda. Så enahanda kanske blir bättre för dig? I sammanhanget rörande min kommentar i frågan.

    Nu var det väl inte en ”klagan” jag hade i min kommentar. Det var en åsikt. Som man ska ha i hur ”klimatfrågan” diskuteras.

    När den framförs och läggs fram utifrån ett specifikt läger. Där den negativa tron och undergångsmantrat har ett för stort inflytande. Vilket inte känns förtroendeingivande för vår natur och miljöpolitik för framtiden.

    Där det allt för ofta blir att ”Thunberg-gruppens” tyckande och framläggande, får det mesta av uppmärksamheten i klimatdebatten. Utan riktig granskning av det de påstår och hävdar som sanningar och fakta. På bekostnad av den enormt stora kunskapsbank som finns inom vetenskapsvärlden.

    Den som vi faktiskt ska ta del av och lyssna på. Även ifrågasätta om det så behövs.. Men en vetenskaplig forskning som kan styrka och validera sina vetenskapliga rön med fakta. Ska naturligtvis alltid gå före tro.

    Gilla

 • karlgunnareriksson

  Nutidens klimatalarmismen har som syfte att svenska folket ska acceptera överstatlighet .
  Gasen CO2 är gränsöverskridande. Våra riksdagspolitiker ser gasen som ett smörjmedel , att tuta i svenska väljare om att endast EU och FN är en nödvändighet för att ta beslut hur gasen ska reduceras. Sverige satsar 8 miljarder på FN för forskning och fördelning till andra stater. Vår EU – avgift är omkring 40 miljarder / år. Det behövs ingen överstatlighet för gasen CO2. En harmlös gas och eller ingen växthusgas, eftersom atmosfären saknar väggar och tak. EU – avgift och onödiga FN avgifter upphör när Sverige återgått till nationellt självbestämmande. Satsa pengarna på kollektivtrafik i Sverige istället. Bra miljöinvestering , vilket skapar jobb i Sverige !

  Gilla

 • Stig Bergman

  I söndags tittade snödropparna fram på innegården på min plätt på jorden 60 mil norr om Malmö.

  Gilla

 • Anders Nilsson

  På 1800-talet var det några år då temperaturen aldrig gick under 0 grader i Stockholm. Givetvis berodde det på att vi inte hade några flygskatter på 1800-talet.

  Gilla

 • Lelle

  För att få igenom en grej måste morot till. vem orkar lyssna på en gammal forskare? Nej Greta är perfekt. Männen tänker sig en natt med henne och bjuder hon makthavarna på en avsu*ning så är saken biff.

  Man får inte va dum, Greta är perfekt för att håva in än mer skattepengar.

  Gilla

 • SVENSK

  Bra initiativ! Jag tänkte just på den, men kom inte ihåg om det var 1972 el 73! När knopparna slog ut i januari, det var mer än 10 +-grader och all snö hade smält bort sedan flera veckor och det började nästan grönska. Gretas MAMMA var tre år gammal och hennes pappa född 1969 var också en snorunge! En uppmaning till dessa nyttiga idioter, skaffa kunskap! den finns på nätet! OM NI VILL!?
  Sen har vi 1980-talet; efter den extremt kalla vintern 1986-87 följde en serie av milda till mycket milda vintrar vilket för södra Sveriges del innebar även lite snö men för norrlands del vissa år gav riktigt mycket snö!

  Gilla

  • Anders Nilsson

   Var det inte 1971. Jag tror det var 1971 när björkarna slog ut i slutet av januari – början av februari. Sen kom vintern och en massa björkar dog.

   Gilla

 • G54

  ” Fattigdomen har aldrig varit så låg som i dag”

  Och detta trots att dom 1% roffar åt sig allt större del av kakan.

  Gilla

 • ponnsan62

  Sluta lysna på det lilla barnet!
  Vad är det med er.
  Jag trodde än gång att Svensken kunde tänka själv..
  Nu har jag levt här i mer än 40år..
  Så jag vet.
  Ni tror ni vet allt.men ni vet inget sen har ni blivit lurade av era makthavare!
  Ge bort sitt finna land hur tänker ni.om ni har något att tänka med.
  PonnsanAfS
  .

  Gilla

 • gamgubben

  Nutidens människa tycks tro på en skolflicka så varför gör inte våra ledare henne till minister i dagens regering? Hon lär ha 5 447190 följare mot Stefans 16700 kanske därför hon inte får vara med, att hon inte är valbar spelar väl ingen större roll, ge henne dispens.

  Gilla

 • age

  Har detta med klimathysterin möjligen blivit en religion?

  En religion bygger på en tro.
  Att tro är att inte veta.
  Om man inte vet kan man fantisera.
  En fantasi har inga gränser.
  En fantasi kan bli styrd.
  En riktad fantasi – är en religion.
  En religion är att tro på något som inte finns.

  Gratulerar alla ”troende”!
  Jag tror att jag är flygkapten – någon som vill flyga med mig?

  Gillad av 1 person

 • G Nordström

  Många kan inte skilja på Miljö, Väderfenomen, Klimat.
  Beror en del på att nyhetsrapporteringen numera alltid säger Miljö och Klimat

  Gilla

 • Urban Lindgren

  Svenska skidspelen i Falun 1989 var ingen dans på rosor det heller. Bättre glida runt i vatten än lera och sörja

  Gilla

 • Kent

  Pettersson Greta används som ett propagandainstrument för att vilseleda folk. Att man har använt barn i religiösa väckelserörelser är inget nytt.
  De rikaste av de rika vill helt enkelt skapa en ny religion där jorden, klimatet och vår överlevnad är det nya gudomliga.
  Det går att skapa abstrakta hot med behov av akuta åtgärder som översteprästerna i form av difusa vetenskapsmän ska lösa åt oss dödliga.
  Framförallt så vill de ha en världsregering med totalitära befogenheter.

  Gillad av 1 person

 • Fjölet

  mannaminnet är väldigt kort nu förtiden!

  Gilla

 • Minns ni vintern 1973, då rapporterades det om blåsippor och vårfåglar – Suzie Weathers

  […] publicerad på Petterssons gör Sverige lagom!: KLIMAT & VÄDER. Klimataktivisten Greta Thunberg far runt över världen och talar om att vi […]

  Gilla

 • ulsansblogg

  Reblogga detta på ulsansblogg och kommenterade:
  Har man erfarenhet och därmed kunskap, då är det enkelt att slå hål på miljöstollarnas idiotier.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: