När förorterna stod för annat än misslyckad migration och kriminalitet


BOSTÄDER. Miljonprogrammet var ett program för bostadsbyggande i Sverige 1965–1975. Det antogs på Socialdemokraternas partikongress 1964 som en revision av ett reformprogram, under namnet Samlat program för samhällets bostads- och markpolitik. Varje år 1965–1974 beslöt riksdagen att bevilja lån till runt 100 000 bostäder. Genomförandet av programmet sammanföll delvis med de så kallade rekordåren

En miljon bostäder för att avhjälpa den sedan 1950-talet rådande bostadsbristen, avskaffa trångboddheten och höja bostadsstandarden.

Tensta. Bild av Holger Ellgaard. Licens CC BY-SA 3.0 Wikipedia

-Pettersson undrar om det var så smart att först bygga bort bostadsbristen och sedan fylla på med ett par miljoner bostadslösa…

Men riksdagen beslutade detta under ledning av Olof Palme, 1975, året då Sveriges väg utför började och grunden till dagens samhälle lades

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


4 responses to “När förorterna stod för annat än misslyckad migration och kriminalitet

 • Bosse S

  Det var absolut inget fel på miljonprogrammet. Man byggde nya stadsdelar med fullservice. Där fanns allt du behövde, apotek, bank, affärer, skolor, biografer, restauranger, barer, dagis, läkarmottagningar etc. På den tiden kunde man ringa jourhavande läkare också.
  Det var först på mitten av 70- talet som raset började när invandringen startade. Efter hand försvann servicen från miljonprogrammets stadsdelar, orsakat av brottslighet och de inflyttandes annorlunda livsstil.
  Det var inget fel på lägenheterna. De var ofta välplanerade. Lägena på bostäderna var också perfekt för barnfamiljer.

  Gilla

 • Bajen666

  Jag är uppvuxen i ett miljonprogram i Karlskrona på 70-talet det mest ”skrämmande” då var alla fyllegubbar som ville att man skulle komma in och äta rökt böckling.

  Gängen bestod av ungar i 7 till 13-årsåldern som ”krigade” mellan gårdarna en och en annan sten kastades men mest var det bara gap och skrik samt spring fram och tillbaks….sen skrek morsan att middagen var serverad.

  Gillad av 1 person

  • rune

   Ja,detta var på den gamla goda tiden !
   En kompis familj var veganer, hans morsa ropade : kom in och ät nu innan maten vissnar. 😄

   Gillad av 1 person

 • Kenth Andersson

  Vilken tur att miljonprogrammet genomfördes, var skulle landsförrädarna annars ha gjort av alla massimporterade raketforskare och Sverige’-räddare som nu inom kort helt tagit över det kristna Folkhemmet ?

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: