Tre kronor i skatt på bärkassar är socialism, inte miljöpolitik


SKATT. Den övre filmen verkar vara från Río Amarillo som är ett vattendrag i Ecuador som ligger i provinsen El Oro, i den sydvästra delen av landet, 400 km söder om huvudstaden Quito, den nedre vet jag inte något om. 

-Pettersson noterar att skiten i varje fall skapar jobb till några…

TIDIGARE 2019-10-21. Tre kronor i skatt på bärkassar, det är socialism, inte miljöpolitik

SKATTER, KLIMAT & MILJÖ. Tre kronor blir skatten på bärkassar när du handlar mat i fortsättningen, och 30 öre kommer varje liten plastpåse du brukar ha frukt och grönsaker i att kosta. Det framgår av regeringens lagrådsremiss på skatteförslaget.

Förslaget är en följd av januariavtalet mellan regeringen och Centerpartiet och Liberalerna. Och det är de senare som särskilt drivit kravet på skatt på plastkassar, inte Miljöpartiet, som inte är särskilt förtjust i förslaget.

Skatten, som ska träda i kraft 1 maj nästa år, tas ut med tre kronor per plastbärkasse. I dag kostar en sådan redan mellan två och tre kronor i butiken, så priset för kund kommer att hamna runt fem – sex kronor.

Det är idiotiskt för plast är ett jättebra och energisnålt material rätt använt. Språkrör för miljöpartiet, biträdande finansminister, finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund hävdar helt felaktig att många av de plastpåsar vi svenskar använder, hamnar i naturen. Bolund ljuger.

Miljöpartiet behöver inte fakta för att stifta lagar och regler, de hittar på allt eftersom det passar deras ideologi och eftersom de hatar plast är detta naturligt och de andra partierna hänger på för att det låter bra.

Nu är det så att de plastpåsar som säljs i Sverige inte hamnar i naturen, de blir till fjärrvärme.

De påsar som hamnar i havet kommer från världens tio största floder, varav 8 ligger i Asien och 2 i Afrika. Inga påsar som flyter iland på svenska stränder kommer i princip från Sverige, förutom någon enstaka från någon båt etc. Majoriteten slängs däremot i de asiatiska och afrikanska floderna som sedan tar med sig skräpet till havs. Ny skatt på plastpåsar handlar inte om klimat och miljö, det handlar om pengar. Skatter och socialism, politikerna är övertygade om att de kan använda dina pengar bättre än vad du kan.

Nåväl, nu räcker det inte med skatt på plastpåsar. Nu förbereder regeringen en skatt på andra engångsartiklar enligt ett pressmeddelande. Allt handlar naturligtvis om att förbättra statskassan för att finansiera onödiga utgifter.

Även om vi stänger hela Sverige och lägger oss ned och dör kommer inte det globala klimatet eller miljön bli bättre. Kinas koldioxidbidrag på 38 miljoner ton per dygn motsvarar hela Sveriges årliga koldioxidbidrag.
Kina ökar dessutom med flera Sverige årligen, helt enligt Parisövernskommelsen, twittrar Jan Lind.

-Pettersson konstaterar att regeringen med stödpartier tänker rädda jorden genom skatt på plastpåsar och engångsartiklar. Tror ni det hjälper?

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


25 responses to “Tre kronor i skatt på bärkassar är socialism, inte miljöpolitik

 • Bajen666

  Jäklar vad förbannad jag blir..men nu blir det att sno/hamstra så många små påsar som det bara är möjligt…bara för sakens skull.

  Lidl och City-Gross har satt dom hos kassörskan men på Willys är det fritt fram….än så länge…..:-)

  Gilla

 • Weronica Selby

  Jag tror inte jag tror vad jag ser eller????

  Gilla

 • Weronica Selby

  not only Greta,s friday

  Gilla

 • The proud swede

  Det ska bli kul att se minen på kassörskan när man radar upp 30 potatisar på bandet….

  Gilla

 • Arne Groningsson

  Det skjuts ju förfärligt numera, så en blyskatt borde ge en hel del till statskassan, tills jag kom på vilka som skjuter.

  Det är ju dom som ska ha stålarna, som vi betalar för plastpåsarna.

  Gillad av 1 person

 • Kattsand

  Skall Sverige bli världens miljövänligaste anarki?

  Gilla

  • Fyllfinnen

   Det är nog mer diktatur än anarki. Bara att titta på SVT som ska styra folket. istället för att göra riktiga reportage. Dröjer nog inte länge innan någon sitter och gråter på nyheterna, precis som i Nord Korea. Sedan alla styrda rapporter för att ljuga för det egna folket

   Gilla

 • Peter Skoglund

  Eftersom vi svenskar alltid slänger ut våra plast påsar från balkongen eller fönstret. Så vill naturligtvis en del ”kloka” svenska politiker få slut på det. Då är en skattehöjning genialiskt. Vilka förståndiga ”klimatpolitiker” vi har i Sverige.

  Klimat:
  Plastkassen genererar lägre utsläpp av växthusgaser än papperspåsen.

  Plastpåsen konsumerar mindre energi vid tillverkningen än papperspåsen.

  Plastpåsen genererar även mindre utsläpp vid transport då den väger mycket mindre och tar upp mindre volym än papperspåsar.

  Man kan även tillverka plastpåsar av grönpolyeten vilket gör att grundråvaran då är fossilfri, men den går även att tillverka av återvunnen plast eller bionedbrytbarplast.

  Vatten:

  Plastkassen konsumerar mycket mindre mängd vatten än vad som går åt för att tillverka papperspåsen.

  Avfall:

  Papperspåsen genererar nästan 5 gånger mer avfall än plastpåsen.

  Plastpåsar är utmärkta att använda fler gånger och ypperliga att även i dess slutskede använda som soppåse.

  Sverige ligger i framkant vad gäller återvinning av plast.

  Värt att tänka på om vi vill ta bort plasten mer och mer…..
  En värd utan plast innebär med näst bästa alternativet till plast:

  Ökar vikten på produkterna med 274%
  Energikonsumtionen med 57%
  Utsläppen av växthusgaser med 61%

  Allt enligt: The impact of plastics on life cycle energy consumption and greenhouse gas emissions in Europé

  http://polypac.se/butik-handel/barkassar/

  Gillad av 2 personer

 • blabaris

  Bara vi förbjuder sugrör i sverige blir allt bra……..där borta…..

  Magiskt tänkande:

  Inom psykologin används termen magiskt tänkande som en beteckning för små barns förenklade bild av kausalitet, d.v.s. orsak och verkan, nämligen att de själva skulle vara orsaken till det som händer omkring dem.

  I regel släpper barn mycket av det magiska tänkandet redan i skolåldern, men delar hänger kvar längre. Det är till exempel samma typ av tänkande som ligger bakom sådana uttryck av vidskepelse som att inte gå på vissa typer av brunnslock, eller att inte gå under stegar.

  Gilla

 • turrim

  Nu är det verkligen dags att vi vanliga människor ställer miljöpartisterna mot väggen. Riksdagsmännen och media törs inte eller vill inte.

  Gilla

 • Tre kronor i skatt på bärkassar är socialism, inte miljöpolitik – Suzie Weathers

  […] publicerad på Petterssons gör Sverige lagom!: SKATT. Den övre filmen verkar vara från Río Amarillo som är ett vattendrag i Ecuador som […]

  Gilla

 • centurion

  Skatten på påsen blir 3:-. Påsen kostar 7:- för kunden. Påsen kostar 5 öre för handlaren. Alltså 3,95:- i ren vinst. VARFÖR ???

  Nästa miljö/klimat-bomb blir kläder. Då blir det inte lätt att vara fruntimmer eller fjolla.

  Gilla

  • SasjaL

   Förr tog man ut kostnaderna för plast- och papperskassar via priserna på varorna man handlade.

   Funderar på att skicka efter [minst] ett 1000-pack ordentliga plastkassar eller bara köpa dom för 0,05 EUR/st nästa gång jag handlar i Sydeuropa … De är dessutom kraftigare än de hyfsade man fortfarande kan få tag på här i Sverige.

   Gilla

  • Pettersson

   Påsen kostar garanterad mer än 5 öre i tillverkning, kanske 25-50 öre beroende på kvalité och mängd. Säg att handlaren lägger på 1 krona så blir priset 3+0,5+1=4,5 plus moms som blir 1,125 så totalt 5,63 och av det får handlaren 1 krona och staten drygt 4 kronor.

   Priset kommer troligen att variera beroende på påsens inköpspris och handlarnas påslag men staten tar den stora delen precis som vid el, bensin, sprit med mera.

   Sedan är jag osäker på om det är förpackningsskatt på påsarna.

   Gilla

 • Kurt

  Så länge vi ha dessa miljötalibaner i regeringen är det bara att betala och se glad ut. I andra länder hade folk gått ut på gatan för mindre, men Svensken är som en mollusk ”inget ryggrad” än mindre hjärnan

  Gilla

 • gamgubben

  Fastän detta ske så tror MP att höjda bensinpriser och flygskatt hos oss ska rädda vår planet. Arma enfald som ropar, låt oss vara ett föredöme för resten av världen.

  Gilla

 • Erling

  Regeringen är handlingsförlamad vad gäller viktiga frågor. Men kreativa när det gäller att hitta på lögnaktiga motiv för nya skattepålagor.

  Det måste vi ha förståelse för. De måste ju öka statens skatteintäkter. Vår befolkning har ju PLÖTSLIGT blivit så gamla.Och det kostar. 2015 t ex blev vi I ETT NU oerhört mycket äldre. Sen har det fortsatt årligen. Fråga vår finansminister. Hon har stenkoll på dylikt!

  Gilla

  • runar

   glöm ej de förbannade ungar som föddes på 1990 talet o nu ynglar av sig som kaniner
   usch o fy även för dessa 🙄

   Gilla

 • Thorsten Schütte

  Man hade kunnat ha en bättre utformning på skatten:
  https://www.salaallehanda.com/artikel/insandare-det-ar-skillnad-pa-plast-och-plast

  Gilla

 • Rädd

  Du har rätt i sak. Dock om vi köper mindre olja så blir vi mindre beroende av arabländer. Papperspåsar kan vi göra själva i Sverige.

  Gilla

  • Bosse S

   Plastpåsar i Sverige tillverkas inte av olja. Halm blir till alkohol och konverteras till plast, polyeten.

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: