Ny skatt på plastpåsar


SKATTETRYCK. Det blir en ny skatt på plastpåsar nästa år, rapporterar TV4 Nyheterna. Syftet är att skatten ska minska användningen av plast. – Vi tror att man påverkas av skattestyrmedel, det gör ju att människor kan fundera över om man behöver en plastkasse eller om det finns andra sätt att transportera hem varorna, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

Skattebeloppet blir enligt TV4 tre kronor per plastpåse av standardmodell vilket gör att en plastkasse i butik kan kosta upp emot sju kronor. – Mycket av de plastpåsar vi använder kommer tyvärr ut i naturen och förorenar våra hav, och leder till stora skador på djur och växter. Det kan vi inte acceptera i framtiden, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

-Pettersson menar att finansmarknadsminister Per Bolund (MP) ljuger. Syftet är att få in mer skatt till statskassan. Plastpåsen är en av de bästa saker som någonsin uppfunnits, de är lätta, starka, billiga, ingen större miljö eller klimatpåverkan när de tillverkas, de är fukt och lukttäta, kompakta om man viker ihop dem m.m. Används de två gånger eller fler är de bäst ur miljö och klimatsynpunkt. Plastpåsar ställer inte till några problem med miljön eller klimatet om de inte hamnar där de inte ska vara. Per Bolund kan ju försöka hitta en plastpåse från ICA, COOP eller de andra svenska kedjorna i oceanerna. De finns inte. Miljöpartiet tvingar alltså S att skatta bort ett problem som inte finns och det var inte svårt att övertala S när det gäller högre skatt på något.

Beskattningen väntas ge 2,9 miljarder till statskassan. En vanlig tunn plastpåse är miljövänligare än både en påse från återvunnen plast, en papperspåse och en ekologisk bomullspåse, enligt en rapport från danska motsvarigheten till Naturvårdsverket. Under förutsättning att plastpåsen inte hamnar i naturen. Att bära hem varor och sedan använda påsen till sopor är det bästa.

90 procent av plastavfallet i haven kommer från tio floder i Asien och Afrika

Olika uppgifter påstår att det hamnar mellan åtta och tretton miljoner! ton plast i haven varje år. Det är naturligtvis inte bra, det är svårt att fiska plast att äta.

I Sverige angriper vi problemet på sedvanligt sätt, genom att låta svenska konsumenter betala för ett globalt problem som i bästa fall gör nytta i närområdet men inte på totalen.

Ett lätt sätt är att höja skatten på platspåsar med 3 kronor, givetvis blir det moms på påsens pris och skatten. Nåväl, missförstå mig rätt, vi ska inte slösa på plastpåsar eller något annat men när Miljömupparna pratar om drivmedelsskatter, flygskatter och skatter på allt annat så låter det som Svenne Banan ensam är ansvarig för nedskräpning, miljöförstöring och eventuell klimatförändring på jorden.

Miljörörelsen i Tyskland gav Helmholtz-Zentrum für Umweltforschung (UFZ) i Leipzig i uppdrag att ta reda på varifrån plasten i världshaven kom och hur plasten hamnar i haven.

Det visade sig att det inte var plastpåsar från Lidl, Coop, Willys och Ica som förorenar. Det visade sig nämligen att 90 procent av plastavfallet i världens hav kom från tio stora floder i Asien och Afrika. Men det har svenska politiker aldrig brytt sig om. Bara de får känna sig duktiga med andras pengar…

Titta på filmen och fråga er om det hjälper att skrämma upp svenska barn och överbeskatta glesbygdsbor i Sverige eller om Miljörörelsen ägnar sig åt felaktiga och påhittade problem.

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


38 responses to “Ny skatt på plastpåsar

 • Tre kronor i skatt på bärkassar är socialism, inte miljöpolitik | Petterssons gör Sverige lagom!

  […] slängs däremot i de asiatiska och afrikanska floderna som sedan tar med sig skräpet till havs. Ny skatt på plastpåsar handlar inte om klimat och miljö, det handlar om pengar. Skatter och socialism, politikerna är […]

  Gilla

 • Tre kronor i skatt på bärkassar, det är socialism, inte miljöpolitik | Petterssons gör Sverige lagom!

  […] slängs däremot i de asiatiska och afrikanska floderna som sedan tar med sig skräpet till havs. Ny skatt på plastpåsar handlar inte om klimat och miljö, det handlar om pengar. Skatter och socialism, politikerna är […]

  Gilla

 • Regeringen, miljöpopulism och skatter | Petterssons gör Sverige lagom!

  […] slängs däremot i de asiatiska och afrikanska floderna som sedan tar med sig skräpet till havs. Ny skatt på plastpåsar handlar inte om klimat och miljö, det handlar om pengar. Skatter och socialism, politikerna är […]

  Gilla

 • Fjölet

  varför bli förbannad
  detta är ännu ett knep av styrande
  att avleda uppmärksamheten med banala saker som skatt på plastpåse
  för att du skall svälja och blunda för alla andra idiotiska ting som de hittar på, som de inte vill att du just du, det svenska folket skall störa dig på, som invandringen, rationalisering av sjukhuspersonal, skolor ja helt enkelt hur dom ska köra landet i totalt botten.
  Menas du yvar dig om en jävla plastpåse.
  som de säkert betalt dyra pengar till en lobbing firma för att hitta på just sån här skit.
  Glad Midsommar (så länge den traditionen nu får finnas kvar)

  Gilla

  • Maja

   Undrar om Malena Ernman har köpt aktier för plastpåse tillverkarna? Är det inte dags för lilla Greta att sätta sig vid Riksdagen med en plastpåse i huvudet?

   Gilla

 • Thorsten Schütte

  Plastpåseskatten är motiverad men väcker begriplig motvilja. Jag tror den blir enklare att ”sälja in” hos väljarna om
  * Skatten är lägre för återvunnen plast och plast gjord på förnybar råvara
  * Ingen moms läggs på skatten
  * den gröna skatteväxlingen blir synlig för konsumenten, t ex en avskaffad trafikförsäkringsskatt.

  Gilla

 • Peter Skoglund

  Intressant från Råd och Rön…………

  https://www.radron.se/artiklar/hur-hallbar-ar-tygkassen/

  Gilla

 • Räven

  Innan var det att vi ska använda plastpåsar, för det var bra. Hygienisk, billig och blabla…. konsumenterna vände sig och tog till sig plastpåsarna.
  Innan plastpåsar var det papperspåsar. Som blev ute eftersom det förstörde skogar.
  Då kom plastpåsarna in i bilden.

  Att det skickas plast till östra delen av klotet som släpper det i hav och flod i stället för att förstöra det kan inte vi konsumenter lastas för.

  Men nu kommer lösning…. vi ska använda papperspåsar igen.

  Jag undrar bara
  1. är det inte ont om skogar nu längre?
  2. hur länge dröjer det innan vi blir förbjudna att använda papper?

  Gilla

 • Ny skatt på plastpåsar — Petterssons gör Sverige lagom! – Life, Death and all between

  […] via Ny skatt på plastpåsar — Petterssons gör Sverige lagom! […]

  Gilla

 • centurion

  Handlar´n köper in plastkassar för c:a 5 öre/ st. Sedan säljs dom för c:a 3 kr./ st. Det är, procentuellt sett, den största kassakon i hela verksamheten. Sen har dom mage att påstå att kostnadsnivån på påsen skulle vara miljörelaterat. LÖGN !!! Nu skall dessutom staten punkt-beskatta denna påse ovanpå det redan hutlösa priset. Men varför då då ? Man skyller på nedskräpningen. Men jösses, den äger ju rum på andra sida jordklotet, och det inser naturligtvis även staten. Men slantarna behövs ju, som vanligt, till befolkningsutbytet. Alltså ; LÖGN igen !!!

  Gilla

 • Stenbock

  Som ni kanske redan känner till,finns det ett land i Europa,som alltid skall vara lite bättre….än oss andra,däribland Abzurdien.
  Detta land heter Tyskland,och deras Gröna söker dagligen överträffa oss alla,med nya för människan farliga upptäckter.
  I dag meddelades att a l l a landets floder är fyllda av ”microplast” i så små delar,att endast vetenskapen kan upptäcka den via mikroskop.
  Just det sistnämnda är ju en lycka då endast de Gröna själva vet svaret.
  I nyheterna målades upp den stora skada som drabbar oss,som ätit fisk fångad i dessa vattendrag !!
  För att skrämma oss i övriga länder,påstods bl.a. att laxen som leker i deras vatten fångas i många länder,och därmed orsakar sjukdomar o. död !

  Gilla

 • angelicaplacet

  Man får använda shoppingvagn och korg vid inköp och köpa avfallspåsar som kostar cirka 50 öre styck att använda till sopor.

  Gilla

  • Tobbe

   Skatten kommer nog att påverka soppåsarnas pris med men du kan ju alltid bunkra eller varför inte ta med de säkert 10-tals kassar du har liggande och som går att återanvända? Tänker inte enbart på plastdito då men bära kan man göra på många sätt 😉

   Gilla

   • angelicaplacet

    Regeringen, C och L har så dåligt omdöme vart dom gör av skattepengarna så många vill inte bidra till det.
    Det går att bunkra 25 pack soppåsar för 10kr många gånger.
    Sen går det nog bra att elda upp sopor också i och med att regeringen, C och L tillåter tex omfattande bilbränder i landet.

    Gilla

 • Tobbe

  För en gångs skull en vettig skatt men den skulle börjat tas i bruk för 20 år sedan istället för att våra kära politiker stirrat sig blinda på hur lätt det är att straffa oss som kör motorfordon och/eller brukar nikotin.

  Kom nyss tillbaka efter tre månader i sydostasien och känner lite att ”vad spelar det för roll” när man får 3-4 plastpåsar varje gång man handlar i Thailand eller Kambodja men efter att ha suttit på stranden i Phu Quoc och sett skiten flyta in så inser jag att det måste börja nå’nstans och detta är ju faktiskt något som går att göra något åt rätt så lätt – jag bär med mig mina Ginza Musik-tygpåsar som jag köpte för en spänn styck på 80-talet och de funkar utmärkt fortfarande (bättre än plast) att bära hem det jag handlar i så fram för en monsterskatt på skit som plastpåsar!!!

  Gilla

 • Tony

  Ifall mer skatt skulle va lösningarna på alla problem,
  så borde vi inte ha ett enda problem? Vi är för fan
  det mest skattetyngda landet i världen , men det enda
  idioterna gapar om ätr ännu högre skatt!

  Gilla

  • Tobbe

   Skatter är inte fel om de används rätt, dvs för mig enligt Robin Hoods regler, men när jag ska betala 60 pix för ciggen som sjukpensjis eller tanka bilen för att ta mig tre mil till en affär för att regeringen vill ge miljarder till redan rika storföretag som SCA så suger det!

   Spenderade mycket av denna vinter i asien och nästa vinter blir det nog hela och hur många Dong eller Khrea blir det då in för staten?

   Jag antar noll samtidigt som jag kan röka 3-4 packar per dag liksom gå ut och hinka fatbira för en femma…

   Gilla

 • Tomas O'Maely

  Räddningen för miljön även i dessa länder är på gång, Mp skall förbjuda sugrör av plast och en höjning av skatten på plastkassar skall höjas till sju kronor st till årsskiftet.

  Gilla

 • Arne Kjellberg

  Var så snäll att sluta använda uttrycket ”Svenne banan”. En svensk som kallar sej det måste vara totalt korkad, och jag förmodar att du inte vill vara det…..

  Gilla

 • turrim

  Det är plastkassar från de länder dit regeringen skickar våra skattepengar som slängs i haven. I de länderna lär man inte lägga någon skatt på plastkassar. Hur mycket vår miljöminister än skryter med att vi ska ligga på framkanten och vara föregångare.

  Gilla

 • Jan Ivarson

  PLAST NY SKATTEBAS

  Vid kustens stränder finns ilanddrivet gods som träbitar, stycken av plasttrossar och många olika plastdunkar. Plastdetaljer har nästan uteslutande utländsk text. Däremot ser man inga plastpåsar. Det kan möjligen förklaras av att de är så klena att de har fragmenterats så att man inte ser dem, men jag är tveksam till den förklaringen. Den plast vi ser i haven härrör inte från svenska konsumenter som handlar dagligvaror i plastkassar. Jag ser aldrig någon som kastar påsar i sjön, varken i samhället där jag bor eller från fritidsflottan. Folk lägger dem i plasttunnor som de betalar dyrt för att få tömda av det kommunala sopmonopolet, så hamnar något i havet är det efter det lagts i avfallskärlen.

  Jag färdas med båt bland öarna och ser aldrig att fritidsflottans folk kastar skräp i vattnet. De mest frekventa naturhamnarna har både sopkärl och hus för torrtoa. Förr i tiden användes öarna som toaletter men numera har båtarna blivit större och har toa med tank ombord.

  Nu avser regeringen införa skatt på plastpåsar som man inte ser vid stränderna. Regeringen tar chansen att skapa en ny skattebas på plastprodukter. Vi kan befara att skatt på plastpåsar bara är en början. Politiker har förstått att de nått lafferkurvans topp då det gäller inkomstskatter. Vanliga löntagare får endast behålla en tredjedel av arbetsgivarens lön! Har du tänkt på det?

  Politiker har gjort skatten mindre synlig genom att dela upp den på arbetsgivaravgift, löneskatt, moms och punktskatter. De senare vill man utöka med skatt på plastpåsar för att komma åt mer av den sista tredjedelen av folks lön. Som så ofta numera motiveras det av miljöskäl.

  Plastpåsar som eventuellt hamnar i havet kommer med få undantag direkt från svenska konsumenter. Om sådana finns, kommer de från spill från de som svarar för insamling eller från andra länder. Nästan varje storhelg kan man se överfulla återvinningsstationer. Låt oss börja med att få en bättre ordning där.

  Gilla

  • Tobbe

   Konsumenter är dåligt för miljön. Producenter likaså. Likväl så måste vi fortsätta leva för alternativet avskräcker.

   Trä och plast är rent ut sagt skitmaterial som vi borde göra oss av med en gång för alla i våra hem och definitivt inte fortsätta att använda – speciellt då i produktion och då framför allt i nybyggda bostäder.

   Att stoppa plasten måste till och det skulle gjorts för länge sedan men vi mäste även se till att det inte byts ut mot cellulosaprodukter.

   Det finns bra och återanvändbar plast inte minst i form av bärkassar så för mig är detta en icke-fråga samtidigt som den är oerhört viktig. Saker som återanvänds behöver ej nyproduceras men om man tror att stålar och industriell utveckling är vägen till lycka ska man så klart fortsätta plasta på – heja Kina!

   Gilla

 • Magnus Eriksson

  En tygkasse i ekologisk bomull belastar miljön lika mycket som 20 000 plastkassar enligt Råd och Rön. För att belastningen på miljön ska bli mindre med tygkassen måste man använda den 4 gånger i veckan i mer än 100 år.

  Gilla

  • Tobbe

   Och du slänger då den ekologiska kassen efter ett besök på affären?

   Jag slängde i början av året c:a fem sopsäckar kläder men jag var väl miljömedveten då antar jag eftersom jag placerat dessa i fina sopsäckar av plast 😀

   Tyvärr (?) så är jag helt enig med miljömupparna vad gäller vår sjuka användning av plast. Det finns så många bättre material för vad vi än kan tänkas behöva så varför inte börja fasa ut plast? Har alla aktier på Shanghaibörsen eller varför finns det ens ett motstånd?

   Sitter och rullar cigg som jag lindar in i cellulosapapper och stoppar i ett plastfilter… gissa vad som kostar i skatt? Den naturliga tobaken, papperet eller plastfiltret?

   Gilla

   • Magnus Eriksson

    Gå in och läs på Råd och Rön dom hänvisar till en undersökning som visar att EN kasse av ekologisk bomull belastar miljön lika mycket som 20 000 plastkassar. Alltså EN och samma tygkasse som används fyra gånger i veckan i 100 år belastar miljön lika mycket som om du 4 gånger i veckan i 100 år tar en plastkasse i affären och slänger den sedan. Tygkassan slänger man inte men den belastar ändå miljön som lika mycket som om du tar en kasse i en affär 20 000 gånger och slänger den sedan. Försök att fatta!

    Gilla

 • valentin

  Blir pengar till fler afganer för miljöpartiet

  Gilla

  • Onkel Björn

   Håller med Pettersson, är nog bara ett sätt att kunna få in mer skattepengar. Behövs nu när ytterligare bidragstagare välkomnas av den svenska staten.

   När man lägger skatt på de små påsarna i affären, som vi lägger vår frukt och grönsaker i, då ska jag börja protestera. Jag kommer då att lägga all frukt och grönt i en och samma hög, så får kassörskan sen sitta och antingen väga allt en och en eller sortera upp i kassan.

   Så ni som står efter mig i kassakön förlåt om det tar lite extra tid i kassan, men det hela är ju inte mitt påhopp.

   Gilla

 • TIMO

  Dom röd/grönas lilla skyltdocka har gjort det igen!

  Gilla

 • Kalle

  Tygpåse med tryck skall inhandlas.
  Stefan ljuger skatten suger.
  Eller heja SD med en överstruken hammare och skära.

  Gilla

 • Olof.p

  Jag är jävligt trött på att kommunister och vänsterfeminister skuldbelägger oss svenskar och framför allt oss män.
  Vi kan jämföra oss med vilken annan grupp som helst i Sverige och vi ursvenska män vinner i särklass.
  Om vi börjar i botten och tittar på en zigenare. Det måste vara de mest förorenande varelserna som finns. Åk sedan till förorterna till storstäderna där det bor 80-95% invandrare. Där ser för jävligt ut, trots att parkförvaltning och fastighetsägar sliter som djur för att det ska se snyggt ut.
  Vi kan fortsätta med vilken grupp som helst så kommer vi svenska män att vara de som förstör och skräpar ner minst.
  Vi borde få skattereduktion istället för straffskatt.
  Jävla vänsterfeministisk politiker.

  Gilla

  • Tobbe

   Och på vilket sätt drabbar en plastskatt främst män? Trodde det var kärringarnas jobb att shoppa men lugn… gayrörelsen sätter nog stopp för det enda vettiga förslag regeringen har :-/

   Gilla

 • Blodsven

  Ger mig fan på att sozzarna använder idiotpartiet MP enbart för att höja skatter. Varför i helvete skulle annars detta skitparti ha flera ministerposter?

  Gilla

 • Janne

  Kan bara hoppas att ingen då köper deras plastpåsar längre, då står dom där med sina 2,9 miljarder..
  Men då inför dom väl straffskatter på både sugrör, tandpetare och konsumkvitton istället.
  Sverige blir mer och mer motbjudande för varje dag som går!

  Gilla

 • SVENSK

  Som sagt, det är inte många plastpåsar hanterade av vuxna SVENSKAR som förorenar några hav! detta är faktiskt ytterligare ett fall av ”vit skuld”, dvs man försöker skylla utlänningars dåliga gärningar på vita västerlänningar (SVENSKAR i detta fall).

  Gilla

 • Cirkusen fortsätter.

  Kan aldrig säga det nog :
  IDIOTIN ÄR TOTAL !

  Som sagts, de skiter i miljön, men pengar till våld och vanvård av svenska medborgar ska in, så att det totala haveriet som pågår ska få fortsätta.
  Islamiseringen får inte stoppas !

  Sverige är mycket, mycket sjukt !

  Gilla

 • ossie

  Korkat påhitt som kommer från MP. Sen sprattlar sossarna när dom rycker i snörena. Tygkassar lär vara mer ovänliga för miljön. Sen att 90% av all plast i havet kommer från Afrika det bekymrar dem inte. Kan inte förstå hur en plastkasse från mitt hushåll ska hamna i havet. Mina hushållssopor går till en lokal förbränning. Detta är bara ett svepskäl att hitta på nya skatter.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: