Oisin Cantwell om okunnighet om asylrätten och rasism

MEDIA. Aftonbladets kolumnist Oisin Cantwell skriver om att tävlingen i bristande empati över människor som dog i flygkraschen i Iran är lika motbjudande som förväntad. Mer förvånande är att människor som är så besatta av asylrätten kan så lite om den, anser Cantwell i Aftonbladet

Cantwell skriver om att nätets kloaker fylls av stank och att rasister gläds över att människor förlorat livet.

Sedan ger Oisin en lektion i asylrätt och menar att ungdomarna som kallas ensamkommande flyktingbarn av media är oskyldiga.

-Pettersson menar att herr Cantwell skriver strunt. Att de afghanska männen befann sig i Sverige och kunde åka hem till Iran på semester beror på journalister som inte berättat sanningen och politiker som inte följer lagar och konventioner. Ungdomarna är ej eller helt oskyldiga själva, de har ofta ljugit om sin bakgrund, ålder och identitet och det måste få diskuteras även om några av dem dött.

FN:s Flyktingkonvention är från 1951 och utvidgades genom New York-protokollet från 1967. Där står en hel del intressant. En persons rätt att resa in ett land för att söka asyl är en mänsklig rättighet enligt FN:s allmänna deklaration om de mänskliga rättigheterna och Europeiska unionens stadga om de grundläggande rättigheterna.

Att bli beviljad asyl och eventuellt förklaras vara en flykting är dock ingen mänsklig rättighet. En sådan flyktingförklaring, varvid en person beviljas asyl, är en exklusiv rätt som tillkommer den stat vars territorium den person som söker asyl befinner sig på.

 • Flykting är man när man flyr från något elände, till ett säkert land.
 • Statusen som flykting upphör när man lämnar detta säkra land. Då blir man resenär, turist, migrant eller något annat. Dock inte flykting.
 • FN:s flyktingkonvention säger också att flyktingar ska anpassa sig och följa värdlandets lagar och regler.
 • FN:s flyktingkonvention stadgar också att flyktingar ska behandlas likvärdigt med andra utlänningar på det mottagande landets territorium.
 • Flyktingar är inte medborgare i mottagarlandet och förväntas återvända när situationen lugnat ner sig i deras hemländer.
 • De kan dock normalt sett ansöka om naturalisation under samma förutsättningar som andra utländska personer i landet och på så sätt bli medborgare i det land där de sökt asyl och fått flyktingstatus.

Inom EU infördes 1990 den så kallade Dublinkonventionen, 2003 ersatt av Dublinförordningen. Enligt förordningen kan en asylsökande inte själv välja land, utan ska söka asyl i det första land personen anländer till vid sin ankomst till EU. Detta kallas för principen om första asylland.

I resonemangen kring migration och asylsökande hänvisar invandringsvänliga debattörer gärna till FN:s flyktingkonvention. Det är positivt att engagemanget kring denna är så stort vilket borde tyda på att kunskapen om densamma är minst lika stort.

Men trots det stora engagemanget är det två artiklar som ständigt faller bort. Andra kapitlets första artikel är en sådan.

 • Det åligger flyktingen eller den asylsökande särskilt att följa värdlandets lagar och förordningar i syfte att upprätthålla ordningen. FN trycker i formuleringen på ordet särskilt genom att använda ”in particular”. I synnerhet. Författarna av FN:s flyktingkonvention var sannolikt smärtsamt medvetna om vikten av att flyktingar lever efter värdlandets lagar efter andra världskrigets flyktingströmmar.

Den andra artikeln som borde få mer uppmärksamhet i den svenska debatten är artikel 34.

 • Assimilation och naturalisering. Värdlandet åläggs att allokera nödvändiga resurser för assimilation och naturalisering för att migrantgruppen så snabbt som möjligt kunna bli en del av värdlandets kultur och arbetsmarknad.

Sverige går idag tvärs mot FN:s flyktingkonvention då vi tvärtom verkar vilja förstärka nationella identiteter istället för att arbeta med att assimilera dem in i värdlandet i likhet med FN:s anda.

FN:s Flyktingkonvention är ett dokument med tydliga krav på den asylsökandes lagefterlevnad samt den säger klart och tydligt att de nya ”svenskarna” i första hand ska återvända i andra hand assimileras. Exakt det som Sverigedemokraterna säger. Så den politiker som påstår att SD är rasister och fascister kallar samtidigt FN rasister och fascister. 

-Pettersson tycker att det är alldeles för lätt att utnyttja asylrätten.

 • Dels av ekonomiska flyktingar för fattigdom är inget asylskäl.
 • Dels genom att resa genom mängder av fredliga länder för att komma till Sverige.
 • Dels genom att systematiskt och grovt åsidosätta värdlandets lagar och förordningar.
 • Dels genom att vägra assimilera sig, vilket till stor del är politikerna och journalisternas fel.

Det är ur demokratisk synpunkt viktigt att Sverige följer FN:s flyktingkonvention, för inte kan vi påstå att FN är rasistiskt.

Alltså

 1. Första fredliga land den asylsökande anländer till gäller.
 2. Assimilering, den kulturella särarten överges i mötet med majoritetssamhället.
 3. Värdlandets lagar och regler ska gälla.
 4. Bryter någon mot alternativet 1-3, blir det hemresa. Allt enligt FN.

Eller ändå tydligare på vanlig svenska:

 • Kan du resa på semester till ditt hemland så existerar ingen hotbild mot dig.
 • Existerar ingen hotbild så har du inga asylskäl.
 • Har du inga asylskäl så är du inte flykting.
 • Är du inte flykting så har Sverige inget ansvar att ta hand om dig eller låta dig stanna.
 • Åk hem och stanna där.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

25 thoughts on “Oisin Cantwell om okunnighet om asylrätten och rasism

 1. Instämmer i ages text . Enkel , korrekt , saklig . Om Oisin är inte mycket att orda om . Mvh Sjöström

 2. Oisin Cantwells själsfränder och tillika vänstermänniskor på allra högsta politiska nivå t ex Jan Eliasson (S), Helen Fritzon (S), Jonas Sjöstedt (V) m fl har alla ställt upp som beskyddare av Fatemeh Khavari från Afghanistan / Iran. Hon var / är talesperson & strejkarrangör mm mm för Vänsterpartiets gruppering ”Ung i Sverige” och har uttalat det här:

  http://www.rapport24.com/uploads/7/5/5/4/75549431/published/idiot-2018.jpg

  [youtube https://www.youtube.com/watch?v=0YSNDEH1tQM&w=560&h=315%5D

  Fatemeh Khavari har höga ambitioner att bli statsminister i Sverige. Om så råkar bli fallet så vet vi vad som skulle hända med oss svenskar eftersom vi enligt Khavari ”tillhör ingenstans”. D v s i bästa fall landsförvisning. I annat fall eliminering av något annat odemokratiskt och omänskligt slag.

 3. Det måste vara felkopplingar i hans hjärna, han skriver att: ”civil olydnad stundom varit förutsättning för utveckling.” Men han har mage att kalla oss rasister om vi utnyttjar civil olydnad för att få till en förändring till det bättre.

 4. Tack Pettersson för dina fakta och framför allt för din fantastiskt fint skrivna svenska!

  Jag läser dina texter med andakt.
  Det är en njutning och ett behag att läsa riktig svenska!
  //age

 5. Man kan inte begära för mycket av Ojsan Cantarell, mannen
  som prickskjuter med ett hagelgevär?? Hi Hi Hi.

 6. Den där stendumme Oswald Kantarell anser alltså att man har rätt att ljuga och svindla bedraga sig till asyl. Ska han tävla med Anders Lindberg om vem som är mest korkad och sjuk på denna pissblaska.

 7. Aftonslaskens dårar levererar som vanligt bara strunt och rappakalja, svårt att veta vem av dom som leder idiotligan….men Lindberg och denna kantarell ligger bra till.

 8. Bättre han satt sig in i asylrätten än skriva en massa svammel.
  Varför inte börja nästa liv så snart som möjligt. Hela världen och speciellt Sverige skulle bli bättre.

 9. Hade varit bättre han satt sig in i asylrätten i stället för svammel.
  Varför inte starta nästa liv så snart som möjligt.

 10. ”Om jag hade meskalin så skulle jag dricka det.”
  Har han slut på drickat ? Nu förstår man varför han är så konstig. 😝

 11. Oisin Cantwell är mansgrisen som gick under radarn i meetoo. Snabbt stuvades han undan när vinden började tillta på redaktionen..

 12. Kusin kantarell vet inte vad han pratar om. Ännu en vänstervriden oduglig s.k. journalist.
  Vad ska alla dessa göra när ingen längre köper deras skitblaska ?? 😄😄😄😄

 13. Sverige har väl en massa undantag och tillägg till huvudregeln och mer vill mp och C införa så i princip alla kan få asyl av något skäl. Tillomed sjukdom skall utgöra asylskäl enligt Mps dogmer.

 14. Varför skriver dom inte om våran utrikesminister som skickar kondoleanser till Iran, medans andra länder väntar på svar om det var en nedskjutning ? Och varför skriver dom inte krigsrubriker om att Iran först förnekade nedskjutningen, och nu säger dom att det var ett misstag ?

  Men det var väl Aftonslaskens sagoförfattare som skrev igen, för några riktiga reportrar har dom inte lyckas anställa än. Sen tror jag att dom riktiga reportrarna vill inte svärta ner sitt namn och yrkesgrupp med att vara eller varit anställda hos Aftonslasken heller

  • Ann Linde för väl höra av sig till ”befälhavaren” och beklaga dennes sorg över sitt misstag…. det går nog över lille vän…..

 15. Den här Ojsan, eller vad han heter tycks njuta av att hela SVENSKA folket håller på att utrotas och bytas ut! Förstår ingenting av vad som händer!

Kommentera