Migrationsverket har inte polisanmält passförfalskningar

BROTTSLIGHET & INVANDRING. Migrationsverket har sedan i höstas specialgranskat turkiska pass, som har förekommit i asylärenden. Det har dykt upp en ny sorts avancerade förfalskningar, som inte upptäcks vid den vanliga kontrollen. Men specialgranskningen gäller inte alla ärenden. Migrationsverket har heller inte polisanmält förfalskningarna, skriver Nyhetsbyrån.  

 

Pressbild

SVT frågade Migrationsverkets ansvarige chef Magnus Bengtsson om den nya typen av förfalskningar. Han svarade, att myndigheten alltid polisanmäler denna typ av förfalskningar. Men när SVT begärde ut anmälan i detta fall, fanns det ingen.

’Polisanmälan görs generellt i turordning, d v s de äldre ärendena går först. Eftersom vi började specialgranska de turkiska passen först under hösten 2018 innebär det att dessa ärenden inte har polisanmälts än.’ Det skriver Migrationsverkets presstjänst till SVT.

’Det är förvånande, generellt sett måste ju polis underrättas så man får chansen att stoppa det. Det är ju pågående brottslighet, vi vet att att handeln med falska pass är gigantisk.’ Det säger riksdagsledamoten Johan Pehrson (L) i en kommentar.

Migrationsverkets granskning är heller inte fullständig. Man specialgranskar endast pass som förekommer i asylärenden. När en person söker arbetstillstånd kan vederbörande skicka in kopior på pass och andra handlingar.

’I ärenden om arbetstillstånd är huvudregeln att endast inskannade passkopior i ansökan ska utgöra underlag för bedömning av identiteten, specialgranskningen av turkiska passhandlingar har därför inte omfattat ärenden om arbetstillstånd.’ Så skriver presstjänsten.

Migrationsverket har informerat Skatteverket och förvaltningsrätten i Göteborg om förfalskningarna. Men informationen har inte skickats till tullen eller till de ambassader som hanterar asylärenden. Migrationsverket anser, att ’information som inkommer till Migrationsverket har ofta redan meddelats andra instanser’.

-Pettersson säger att myndighet efter myndighet visar en otrolig inkompetens och flathet. Det är ytterst regeringens fel som inte plockar bort odugliga chefer och har sedan Palmes dagar glömt Axel Oxenstierna ord om tjänstetillsättningar från 1634: Man måste se på vars och ens kapacitet och varken på vänskap eller släktskap.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

16 thoughts on “Migrationsverket har inte polisanmält passförfalskningar

 1. Stefan Löfvén, om du inte har fattat det redan, så för att knäcka gängen och den grova brottsligheten så kanske du måste börja med att få alla dina myndigheter att börja dra åt samma håll. Det är vad man kallar styrning av verksamheten. Du verkar ha enorma styrproblem. fast det kanske ska vara så.

 2. Migrationsverket har länge agerat Sverigefientligt. Likt en främmande makt, som likgiltigt trampar på svenskarnas säkerhet och mänskliga rättigheter. Regering och kommuner höjer skatter i samma takt man villkorslöst och okontrollerat tar in bidragstagare till Sverige.

 3. Hmm, när en svensk pensionär uttrycker sig
  olämpligt på nätet. Då saknar polisen resurser.
  Snabb utryckning m blå ljus, ibland husrannsakan.
  Brottet? Damen beskriver sin vardag!! Svensk
  polis är mkt effektiv mot sådan brottslighet.
  När det gäller tung gängkriminalitet så går
  polisen betydligt mer försiktigtid fram.
  Arma land

 4. Som nyanländ, kan du slippa undan rätta grova brott, utan ens bli åtalad/utvisad.
  Om alla inte döms eller bedöms efter samma måttstockar, urholkas tilltron för rättssystemet.
  Dessa politiskt tillsatta chefer är en bedrövelse.

 5. Hur är allt detta möjligt
  här står dom och gapar om rättsäkerhet!!
  Det skulle kunna komma en hel plygplans last med Isis stollar och lam slå landet
  och de säger hej och välkommen???
  KABOOOM!!
  Är vi svenskar (landets invånare??) inte värda mer i politikers ögon???
  ja herre j…. detta stackars land!!!

 6. Fusk har ju snarare uppmuntrats, allt som ökar invandringen verkar ha varit “tillåtet”, vet inte om man kan kalla det för “vänsterkorruption” eller om det finns någon annan passande benämning på det….

  • Om man väntar tillräckligt länge med att anmäla brotten, så hinner dessa som nyttjar dessa förfalskade pass hinna få sina svenska medborgarskap och då kan man ju inte ta av dem medborgarskapet eller utvisa dem.

 7. “först under hösten 2018”

  Det är över ett år sedan. Något enstaka pass borde de väl hunnit med?

  Det hävdas från vissa att tjänsteansvaret för statstjänstemän togs bort på 1970-talet. Det är inte riktigt sant. Däremot så tog tjänsteansvaret bort för försummelse, oförstånd eller oskicklighet åsidosatte vad som ålåg honom enligt lag, instruktion, annan författning, särskild föreskrift eller tjänstens beskaffenhet. Personligen tror jag att det var för att få in mer partifolk. 😉

 8. Tycker att det verket är en oerhörd skandal man kör på att
  hellre fria än fälla, har inte detta verk lagar att följa som?
  andra verk, det verkar vara deras eget tyckande som avgör.
  Mikael Ribbenvik är nog utan tvekan den mannen som kostar
  Svenska skattebetalare mest pengar, med sinao låt gå ärenden!

KommenteraAvbryt svar