Inga problem att driva Ringhals vidare


ENERGI OCH KLIMAT. Ur klimat- och miljösynpunkt, samhällsnytta och ekonomiskt perspektiv är det inga problem att köra kärnkraftsreaktorerna i Ringhals vidare. 

Vattenfall hävdar att det inte finns kommersiella förutsättningar för att driva vidare Ringhals 1 och 2. Bland annat hävdar bolaget att kostsamma investeringar krävs. Men interna dokument som Dagens industri tagit del av pekar på motsatsen.

SD, M, KD och L har lagt ett gemensamt förslag om att tvinga regeringen att ge statligt ägda Vattenfall order om att fortsätta driva Ringhals 1 och 2.

Förslaget går till omröstning i mitten av januari, men tiden är knapp.

Ringhals 2 är planerat att tas ur drift redan vid årsskiftet, Ringhals 1 ska stängas den sista december 2020.

Vd och koncernchef Magnus Hall var snabbt ute och förklarade att det ”finns inga finansiella eller praktiska förutsättningar att driva dessa reaktorer vidare efter 2020”, som han sa till Dagens Nyheter i ett skriftligt uttalande.

Även energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) delar den bilden. Enligt den ansvarige ministern skulle en upprustning av Ringhals 1 och 2 kosta flera miljarder kronor.

Men enligt en intern utredning från Vattenfall daterad 2016, som senare hemligstämplades, klarar Ringhals 1 drift till så långt som 2036 med hjälp av ”låga investeringar”.

-Pettersson misstänker att Vattenfall och regeringen vill stänga för de tjänar mer på de ökade elpriserna som en stängning skulle medföra än vad de skulle tjäna på att driva vidare.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

 


9 responses to “Inga problem att driva Ringhals vidare

 • thundernest500hotmailcom

  Socialdemokratisk politik för folkets bästa. Hemliga utredningar som visar lönsamhet för fortsatt drift av Ringhalls, mörkläggs. Demokrati: av folket, för folket och med folket. Vart tog demokratin vägen?

  Gilla

 • Autodidakt

  Det sunda förnuftet började dö ut när 68-vänstern tågade in. Maktmissbruket har gått så långt att det inte längre går att rädda landet.
  Varenda myndighet är fylld av politiskt tillsatta idioter, ett eventuellt framtida maktskifte skulle på alla sätt försvåras och saboteras.
  Jag tror inte längre att det går att få ordning på landet på fredlig väg.

  Gilla

 • Bo Eriksson/Trynbald

  Socialdemokraterna gör allt för att sänka Sverige. Dom ljuger och bedrar utan hämningar. Dom är så skadliga att fanns det riktiga saktionsmöjligheter så skulle dom få kännbara straff. Socialdemokraterna är monster och Sveriges absolut skadligaste politiker. Svineriet satt i system.

  Gilla

 • För Vårt Bästa?

  På de värden ni ser så betänk att detta är vid +- NOLL över landet.
  Ta bort runt 16 till 1800 när det stängs 2 verk.
  Ta på er strumporna!!!
  följ sidan nedåt !!

  https://www.svk.se/drift-av-stamnatet/kontrollrummet/

  Gilla

  • Peter Skoglund

   Sidan ”Kontrollrummet” är en mycket bra sida för upplysning av hur vår energi produceras och vad som levereras ut i el, från olika energislag.

   Den skulle alla människor som bryr sig och verkar i natur -, miljö- och klimatdebatten, ha daglig koll på. Tycker den skulle och borde vara ett måste, för ”klimatalarmister”, att följa.

   Där syns ju hur stor och viktig andelen av både vattenkraft och kärnkraft är. För den fossilfria elproduktionen i Sverige. Solenergin är ju knappt mätbar och vindkraften ligger väl på en medel produktion på drygt 10 % på årsbasis. Vilket inte är mycket att förlita sig på. Även om den andelen kommer att öka framöver.

   Vilket innebär att vind och solenergi alltid måste kompletteras med mycket ”back-up” energi. För de levererar ju inte alltid på grund av vädret. Så detta kräver enkelt förklarat. Att man måste bygga upp parallella energiförsörjningssystem. Om man ska kunna ge trygga och säkra elleveranser i Sverige. Vilket blir dyrbart.

   Eller så kan man förlita sig på dyrbar och osäker import av el från våra grannländer i Europa.

   Detta vore att starkt försämra Sverige som ett självständigt och oberoende land. I den viktiga frågan om att kontrollera elförsörjningen för nationens bästa.

   Gilla

 • Kent

  När det gäller att dra in pengar till nomeklaturans exsser så finns ingen skam i kroppen.

  Gilla

 • Olof.p

  Såg ett TV-program om att kraftbolagen i USA stängde ner reaktorer och låtsades att de var trasiga, allt för att höja elpriset. Man misstänker att det är samma anledning i Sverige.

  Gillad av 1 person

  • messkalle

   Instämmer med Pettersson ”de tjänar mer på de ökade elpriserna som en stängning skulle medföra än vad de skulle tjäna på att driva vidare.”.
   Således ett maktmissbruk jämförbart med impeachment. Vi icke Jök-röstare kräver att Ygeman avgår. Lämnar han inte sin ministerpost som han gravt missbrukat skall misstroende riktas mot statsministern att han skall avgå och nyval utlysas

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: