250 miljoner i förlust på vindkraft

VINDKRAFT. Karlstads Energi AB och Hammarö kommun har hittat en köpare till sina gemensamma vindkraftsanläggningar. 2010 invigdes de fem vindkraftsverken och förlusten blir 250 miljoner kronor efter försäljningen, rapporterar SVT. Ägarna har dessutom skjutit till 235 miljoner, de totala förlusterna uppgår till 500 miljoner. 

Karlstad och Hammarö äger 70, respektive 30 procent av de fem vindkraftverken.

Sedan verksamheten startade har problemen hopat sig med både trasiga anläggningar och sjunkande elpriser. Så sent som i maj 2019 flaggade bolaget Vindpark Vänern AB för att det krävdes ett kapitaltillskott från kommunerna på runt 30 miljoner kronor.

Slöseriombudsmannen

-Pettersson säger att tanken var att vindkraftsparken skulle ha betalat sig på fem år. Men efter nio år uppgick förlusten för skattebetalarna till en halv miljard. Det spelar ingen roll säger politikerna, det är inte riktiga pengar, det är skattepengar…

Igår stod den kärnkraft som Miljöpartiet vill avveckla för 43,4 %, vindkraften för 8,4 % och solkraft knappt mätbart, ingår i ospecificerat 1,6 %.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

17 thoughts on “250 miljoner i förlust på vindkraft

  1. Men jösses va du gör allt för o gnälla på vindkraft som snurrar så fint i vinden alldeles gratis drivmedel blir ström åt dig, bra va??
    O alla vet vi måste få bort koldioxiden o fossila bränslen, varför då detta motstånd??
    O jämföra skatt på diesel o vindkraft är ju så fjantigt att det nästan ingen idé o kommentera, hen kommer aldrig förstå ändå..
    Innan alla fossilmuppar vräker ur sig nåt, varför inte tex ta reda på hur många procent ström vi får från vinden..
    O mer blir det o större snurror kommer det hela tiden, dom snurrar ju för jämnan 👍

  2. Först var super duper affären av kol tyskland utförd av staten, nu kopierar de den med framtida energi vindkraftverk till en rå förlust a 1/2 miljard.
    Hur mycket pengar får komuner och stat slänga på soptippen utan att någon får stå till svars
    Vad är det för fel på stats & komun tjänstemäns hjärnhalvor
    Det är ju ingen jädrans lek med monopol pengar

  3. Finns det någon vettig människa som tror på vindkraften ?? När det blåser finns mer el än det behövs och när det inte blåser behövs mer än det finns. Jag förstår att mp gillar detta…..

  4. Det var ingen nyhet. Vindkraft är bara lönsam för den undgår skatt. Det kommer aldrig att gå att få vindkraften lönsam jämfört med kärnkraft eller vattenkraft. Skatt på vindkraft 0,5 %. Skatt på diesel 50%.

  5. För 10 år sedan var jag för vindkraften. Jag visste inte då hur den finansierades och hur hänsynslöst den skulle tillåtas att breda ut sig. Man tar i princip ingen hänsyn alls till vildmarksområden och fiskesjöar mm. Flera av mina fiskesjöar är nu eller kommer att bli fullständigt inringade av ca 200 meter höga vindkraftverk på endast 50-300 meters avstånd! Försökte ignorera dem men även om man inte tittar på dem så avger de ett långsamt pulserande förhållandevis starkt ”fläktljud” som är betydande där man förut upplevt den absoluta tystnaden!
    Man kan se en ganska fullständig bild av utbyggnaden på vindbrukskollen.se.

    • SVENSK:
      Av skadan blir man vis…..Stenbock var från början skeptisk till dessa vindmöllor. Nu visar det sig att deras livslängd är så kort,att de a l d r i g kan betala sig. I Tyskland som förorenat stora delar av landskapen,brinner eller blåser dessa master ner,i stort varje vecka !
      M.a.o har investerarna kastat sina kapital i åkerjorden !
      Något mindre dyrbart är inköp av ”solceller” om nu bara den omtalade klimatuppvärmningen skett. Annars är ju Solen sällsynt uppe hos oss,största delen av året ….

  6. Värre blir det i takt med att kärnkraftverken avvecklas och kommer att rivas med start nästa sommar. Vi får återgå till stearinljus och torveldning snart.

Kommentera