Lögn och förbannad dikt, sa chefredaktör Eva Burman

KLIMAT & MEDIA. Den 9 november 2019 publicerade Eva Burman, chefredaktör och ansvarig utgivare på Eskilstuna-Kuriren, Katrineholms-Kuriren och Södermanlands Nyheter en krönika/ledare där hon dömer ut alla ”klimatförnekare” och ”konspirationsteoretiker” som rena bluffen.

Krönikan är skriven i den mycket självgoda ton som vi vant oss vid att svenska journalister använder när de inte riktigt vet vad de pratar om. Trots dessa journalisters ofta bristande kunskap och erfarenhet av olika frågor vill de få allmänheten att tycka “rätt” i “rätt” frågor. Media har helt enkelt slutat rapportera sakligt och opartiskt. De ha blivit aktivister för olika politiska åsikter.

Ingemar Nordin på Klimatupplysningen och Mats Werner har skrivit till Eva Burman där de föreslår att Burman och hennes redaktioner tar en ordentlig funderare över sakernas tillstånd.

-Pettersson säger som tidigare. Vi är på väg mellan två istider och i varje fall jag har ingen brådska till nästa…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

26 thoughts on “Lögn och förbannad dikt, sa chefredaktör Eva Burman

 1. De högerextrema bla bla bla ja tänka sig inte kan hon skriva en krönika utan att klistra etikett på dem som inte delar den nya maranata rörelsens
  halsstarriga åsikter.

  En fråga till alla läsare här på bloggen, vem har mest trovärdighet,
  denna svammelmoster, eller personer som LARS BERN, Eller LENNART BENGTSSON i ämnet klimat??

 2. Mats Werner skriver ett mycket bra analytiskt svar till Eva Burman. På ett vänligt och sansat sätt. Där fakta och vetenskap är grunden. Hennes svar som chefredaktör och ansvarig för journalistiken på tre tidningar i Sörmland, är oroväckande och faktiskt skrämmande.

  Skickade själv in ett debattinlägg till lokaltidningen, som svar på Evas krönika den 9 november. Eftersom jag tyckte den inte alls var trovärdig, i det den ville förmedla, genom hennes egna ord och påståenden.

  Kan läsas nedan. Nej …den har inte publicerats i lokaltidningen.

  Till: debattsn@se
  2019-11-09

  Hej ,

  Skickar här in en debattartikel till er tidning. Hoppas ni gillar och vill publicera.

  Med vänliga hälsningar från Peter Skoglund.

  ”Värdighet och öppenhet skapar ett bra debattklimat”

  “Tänk så illa det kan gå, bara för att man vill ha en öppen debatt om klimatfrågan. När chefredaktören i en krönika i SN tar upp frågan, om hur hon ser på en mailväxling, som tydligen har pågått med en person. Så blir det till en krönika där hon påtalar att, ”Vetenskap används till att förleda- med lögn och förbannad dikt.” Vilket då går ut över olika grupper i samhället, som vill ha en öppen debatt i olika viktiga intresse- och samhällsfrågor.

  Man kan genast konstatera efter några genomläsningar av det chefredaktören i SN skriver. Att hon begår precis samma fel, som hon själv vill beivra med sitt inlägg.

  Hon etiketterar och stämplar människor som t.ex. ”klimatförnekare”. Vad är det för något egentligen? Sedan ställer hon sig frågan. ”kan det vara så att vi i media mörkar sanningen om klimatfrågan?”. Svaret blir naturligtvis , ”nej”. Vilket jag förstår och håller med om.

  Men nu innebär ju ordet sanning ett stort och vidgat begrepp. Berättar man hela sanningen, om man förhåller sig till en del av den? Av den enorma vetenskapliga faktabasen, från mängder av vetenskapsmän, som finns tillgängligt inom klimatforskningen. Naturligtvis inte. Klimatet är ju en oerhört komplex och svår vetenskap att förstå sig på och hur det styrs genom alla parametrar som inverkar och samverkar. Det handlar inte bara om hur en ökande koldioxidhalt påverkar jordens klimat. Fakta och sanningen är mycket vidare än så.

  Naturliga klimatförändringar har vi alltid haft och ingen förnekar något sådant, inte ens den mänskliga påverkan förnekas. Det den vetenskapliga och seriösa klimatdebatten handlar om, är hur mycket jorden och klimatet påverkas av vårat avtryck och leverne. Det är fakta och sanning. Detta måste få diskuteras öppet och på lika villkor. Utan att även journalister kränker människor med nedsättande benämningar.

  Chefredaktören tar sedan ett exempel själv, på ett brev ” till FN med de 500 forskarna”. Som hon ifrågasätter på flera sätt, genom att skriva ”forskare har analyserat brevet”. Utan att ge någon fakta eller hänvisning. Om det påståendet eller vilka forskare som säger det, om ”FN-brevets avsändare”.

  Utan chefredaktören gör detta till sin sanning och fakta, som hon kan förmedla ut som journalistik på sin egen tidning.

  Jag kan tillägga att brevet till FN och IPCC, har över 700 underskrifter från forskarvärlden. Det viktiga som står i det, är att de vill få till en öppen debatt om klimatfrågan. De erbjuder sig att medverka till det på alla sätt och vis, utifrån ett vetenskapligt, respekterande och värdigt sätt. Denna fakta och sanning måste chefredaktören ha missat. Uppropet är ändå inte speciellt långt att läsa.

  Vet inte vad chefredaktören har för syn på de senaste uppropet från ”forskarvärlden” på över ”11 258 forskare från 153 länder”? Som skrev om ”klimatkris”, bl.a. publicerat då i hennes egna tidningar och även i många andra svenska medier. Hur granskade media och journalistiken fakta i detta upprop? Var det vetenskap eller något som kunde tänkas förleda- med lögn eller förbannad dikt?

  En sansad och öppen klimatdebatt måste faktiskt få finnas för naturen och klimatets bästa. Då måste man respektera att alla åsikter är värda att lyssna på och även tillåta att släppa fram dem. Inte bara sina egna, som enskild person eller företrädare för någon intresseorganisation. Som hävdar och tror att de förespråkar hela sanningen. Samt sitter på all fakta.

  Jag hoppas att även lokaltidningen förstår, att vi alla måste hjälpas åt, för att få en bättre natur och miljö på vårt jordklot. Fast det innebär naturligtvis att debattklimatet även måste förbättras. Genom att hela sanningen får spelrum.

  För där har media verkligen ett stort ansvar, för att inte styra debatten, på ett alldeles för vinklat och ensidigt sätt. Agenda får inte gå före opartisk journalistik.

  Jag önskar chefredaktören på lokaltidningen allt gott. Samt att hon och alla vi andra tillsammans, kan debattera med värdighet och på lika villkor. För debatten behövs för demokratins bästa.”

  Peter Skoglund

 3. Falcon : Kalla INTE dagens vänstervridna s.k. journalister för seriösa. Hade dom varit seriösa så skulle det inte finnas alternativ media. Folk har tröttnat på att alla nyheter vrids och mörkas. Media ska heller inte tala om vad folk ska tycka och tänka. Media gräver sin egen grav på det sättet – och lika bra är det. Det är ingen annans fel att folk inte vill betala för tidningar längre. Sossarna har samma problem och fattar heller inte varför ingen röstar på dom längre. Skyll er själva

 4. Lögn och förbannad dikt är en bra sammanfattning på de tre s.k. tidningar som eva burman är chef för. Vi får hoppas att de går samma väg som östra småland nu senast. D.v.s. i graven där skitblaskorna hör hemma. Dagens tidningar har p.g.av vänstervridna s.k. journalister grävt sin egen grav. Folk vill helt enkelt inte läsa skiten

 5. Jag förnekar INTE att det finns klimat. Det finns klimat på alla planeter och det har skett dramatiska och uppseendeväckande klimatförändringar på planeter – solar (stjärnor) över tid och i nutid över hela universum.

  titta på bilder från hubbel teleskopet. Man sände upp hubble i rymden 1990 och vi har fått se helt magiska och oväntade saker via detta rymdteleskopet.

  Miljöaktivister lär nog inte gilla dessa bilderna då vi ännu inte hittat något liv i rymden och trots detta sker klimarförändringar över allt.

  titta gärna på några av hubbles fantastiska bilder.

  https://hubblesite.org/resource-gallery/images

 6. Först var man invandrarhatare och rasist, nu är man klimathatare. Hela vänstern är sjukare än sjuk.

 7. Och sedan undrar mediasekten varför tidningar går dåligt och måste lägga ner eller göra neddragningar av verksamheten, Östra Småland häromdagen som läggs ned och Hallmedia för någon vecka sedan som varslar 160 personer och det drabbat flera av företagets tidningar. När folk inte köper uppfostringsargumentet längre utan hittar andra förklaringar och sanningar då finns bara en väg utför för dessa lögnmedia vilket är glädjande.

 8. Ordet “klimatförnekare” är det nya inneordet, tidigare var det ordet “kränkt”. Jag bara undrar, vem kan förneka klimat? Det finns subtropisktklimat, ökenklimat osv osv. Klimatet finns där och kan inte förnekas.

 9. Dessa PK-cancerns inkvoterade Vänster-Tanter bevisar alltid att de oförmögna till logiskt tänkande!
  De tror att de kan hota och skrämma vuxna människor från att våga tänka eller själva ta reda på fakta!
  Precis den typ av människor som tyvärr lett fram till att kvinnor periodvis varit omyndiga!
  Makthavare utan logiskt tänkande enbart drivna av känslor är både dumma i huvudet och farliga!

  Hur många sådana sitter som Åklagare i Sverige och dömer de med “fel” manliga kön, Svenska rastillhörighet, religion och partibok till fängelse utan minsta uns av bevis?

  • Hej Göran.

   Nja, formellt är det ju Rätten som utfärdar domar.

   Tyvärr har jag bevittnat att det kan vara ungefär som du berättar.

   Åklagaren och Rätten rapar upp vad någon polisutredare tycker och så skriver rätten en dom enligt önskan utan att hålla rättvis rättegång.

   Det är brott mot de Mänskliga Rättigheterna. Ja, jag betraktar det så kallade rättsväsendet som en politiskt korrumperad teaterverksamhet.

   Tomas.

 10. Undrar vad Burman och hennes gelikar har för förbindelser till högre makter,när de som hon tvärsäkert framför deras teori,i sina lögnblaskor ?
  Inte har väl dessa amatörivrare del i förtjänsten,av århundradets största bluff ? Greta hur ju i varje fall fått segeltur över Atlanten T&R….

 11. Medie husen håller själva på att se till att läggas ned. Östra Småland läggs ned Hall media varslar och fler står på kö då fler och fler tröttnar på deras lögner och censur.

Kommentera