”Orealistiskt att snabbt skära ner utsläppen”

ENERGI & KLIMAT. En politik som inriktar sig på att reducera fossila utsläpp är inte tillräcklig för att lösa klimatproblemen. Vi måste med vetenskap och teknik hitta en lösning på energifrågan, skriver professor Lennart Bengtsson på Svenska Dagbladet

Lennart Bengtssons bok kan köpas bl. a. på Karneval Förlag

Lennart Bengtsson är professor i dynamisk meteorologi, författare till boken ”Vad händer med klimatet”, arbetar nu på en bok om jordens energiförsörjning.

Några delar ur professorns artikel, läs gärna hela på Svenska Dagbladet.

Sedan 1950 har världens befolkning tredubblats och vi har blivit drygt 5 miljarder människor fler. De flesta av oss har under denna period fått det bättre, vilket har krävt mer energi och lett till att energiåtgången per person har fördubblats. Ingenstans är detta tydligare än i Asien, där inte minst Kinas välståndsutveckling har varit dramatisk. Men mycket återstår att göra för att utvecklingsländerna skall få en tillfredsställande energiförsörjning.

Den viktigaste frågan i dag är knappast att ständigt producera mer eller mindre dramatiska narrativ om hur klimatet kan tänkas bli långt in i framtiden. Vad som i stället behöver prioriteras är att ta itu med de konkreta utmaningarna på energiområdet. Vetenskapliga och tekniska ambitioner måste öka för att finna realistiska lösningar på jordens energiproblem. Möjliga lösningar är att integrera elförsörjningen över tillräckligt stora områden, större än Europa, för att jämna ut väderberoendet från vind- och solenergi.

“Det är ändå förvånansvärt att inte ens de som närmast känner en existentiell klimatoro ändå inte kan tänka sig att bygga ut kärnkraften. Varifrån ska då energin komma enligt dem?”

Professor: Sveriges bidrag helt försumbart och oron för klimatet är exceptionell

Världsledande forskare om klimathotet: ”Ingen anledning till oro”

Lennart Bengtsson – Väder, klimat och jordens temperatur, från Swebbtv

-Pettersson säger att lösningen är inte klimatstrejker, de skickar oss tillbaka till medeltiden. Lösningen är att skicka tillbaks Greta och de andra till skolan så de kan bli forskare och ingenjörer och hjälpa till att lösa världens problem.

När det gäller Greta Thunbergs segling över Atlanten är det inte troligt att damen hinner fram i tid till klimatkonferensen i Madrid den 2 – 13 december. Definitivt inte till invigningen men kanske till avslutningsfesten. Titta här.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “”Orealistiskt att snabbt skära ner utsläppen”

 1. Naturligtvis är det vi svenskar som är skyldiga till all miljöförstöring, fast vi bara är en promille av värdens befolkning. Ändå kör vi värdens renaste bilar, världens renaste kraftverk, slänger minst sopor i naturen. Jag tycker Miljöpartiet skulle åka på studieresa till Afrika, Asien och Sydamerika, så kanske de fattar hur miljövänliga vi är i Sverige.

 2. ALLT som miljömupparna vill är orealistiskt. De kan inte förstå sammanhang och konsekvenser. De är som små barn som får syn på godis. De vill ha en sak och glömmer allt annat. De vill stänga ner fungerande kärnkraftverk innan det finns någon ersättning.

 3. Julklappen till mig kunde vara att SVT Lögn anordnade en debatt mellan en panel som består av Nämnde Lennart Bengtsson och Lars Bern och gärna någon mer sansad person, och på den andra sidan dom mest rabiata Alarmisterna,. Det hade varit en fröjd att höra dom förstnämnda lugnt o metodiskt plockade ner deras upphetsade argument bit för bit`?

  Men man får sällan den julklapp man önskar sig,framförallt inte av SVT?

 4. Jag var kritisk till kärnkraft pga att det blev avfall som man inte visste vad man skulle göra av. Jag ville mer forskning och utveckling. Idag har man kunnat utvinna mycket mer från avfallet fem sex ggr mer.
  Det kan vara symboliskt då man får ett problem som man sedan löser.
  Alarmisterna är vetenskaps och teknikfientliga. Historien visar att mönniskan har löst värre problem. Man högg ner skogen till bränsle i Europa, man grävde upp kol. Skogen återkom, nu löser vi nästa problem. Så många som har det bra har aldrig funnits förr. Klimatsekten är en naturkatastrof i sig som stoppar all uppfinningsrikedom

 5. Ja att bygga kärnkraft är ju inte att tänka på trots att den är minst farlig och billigare än de flesta alternativen plus att den inte genererar mer utsläpp än wind t.ex. utan snarare mindre….
  MEN detta är ännu inte PK ja förutom då i utvecklingsländer som behöver el för överlevnad MEN bygger kolkraftverk därför att denna el är billigare än nuclear… MEN NB wind kostar typ 3ggr vad nuclear kostar LCC . . . MEN eftersom el beskattas kommer ett 3ggr högre pris att ger 3ggr mer klirr i kassan till staterna . . kallas beskattning via punktskatter… nu är det väl inte alla länder som ligger på peak Laffer, vilket Sverige gör….

 6. På tiden att Lennart Bengtsson får komma till tals . Han vet vad han pratar om . En riktig Expert . Mvh Sjöström

 7. Bra artikel!
  Med Miljöpartiet, S och Vp så drogs Sverige ner så djupt att det inte finns ett öre till någon Miljövård!
  Inte heller finns det el till Industri eller Elbilar!

  Ett korrupt U-Land som Sverige måste åter först bli ett fungerande land!
  Först se till att stävja alla andra Miljöproblem som ofta är långt värre än CO2 !
  Bäst för Miljön vore 1-2 nya Kärnkraftverk med den främsta beprovade tekniknivå som finns idag!

  Det har visat sig att vindkraftverken har ihjäl så många fåglar att det ibland lokalt nära utrotat vissa arter.
  Även insekter!
  Det nämns aldrig ens i PK-cancerns media…

Kommentera