Stäng

Tidig isläggning på sjöarna i norr

VÄDER. Medan Greta Thunberg, pappa Svante och de andra ombord på katamaranen La Vagabonde tuffar på i 5-6 knop mot klimatmötet i Spanien den 2-13 december 2019 för att rädda jorden från uppvärmning har det varit rejält kallt i norra Sverige med ett par nätter på minus 34,5 grader i Nikkaluokta, det är det kallaste på 75 år i november. 

Jukkasjärvi by abaransk is licensed under CC BY-NC-ND 2.0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I Jukkasjärvi var det tio år sedan isen lade sig så här tidigt. SMHI samlar idag in observationer för isläggning och islossning vid 41 svenska sjöar. Data över isläggning och islossning finns att ladda ned på SMHIs vattenwebb.

Kylan i oktober ledde till att isläggningen var tidigare än genomsnittet för vissa sjöar. I sjön Jukkasjärvi, i Kiruna kommun, var det tio år sedan isen lade sig lika tidigt som i år. SMHIs mätserie därifrån, som är på över 100 år, visar att 2019 års isläggning som skedde den 20 oktober är några dagar tidigare än det genomsnittliga datumet som är den 25 oktober.

Isläggning i sjön Jukkasjärvi där SMHI har en obruten tidsserie sedan 1899. 2019 illustreras med en röd punkt vid pilen. Isläggning skedde i år den 20 oktober och det är lite tidigare än snittet under de senaste 100 år.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


-Pettersson tror inte Atlanten fryser till is men jag tvivlar på att Greta hinner fram till klimatmötet börjar, kanske till slutet av mötet men vi får se, La Vagabonde är ingen racer…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

18 reaktioner på “Tidig isläggning på sjöarna i norr

 1. Offra barn på religionens altare förekom även hos andra infödingar som skänkte bort sitt guld och land. Exempel: inka, och Atahualpa liknar sosseledare bedragare.

 2. Är det de som skapar kaos i Sverige!?!? Jag trodde det var det importerade buset.så tokigt.nå,vilken sverigedemokrat var det som sköt ihjäl 15 åringen i en pizzeria!?vilka Sverige demokrater var det som kastade sten på en spårvagn o skadade den som körde vagnen!?!!vilka var det som eldade upp 9 taxi bilar för rullstolsburna!?!hur många w har polisen gripit som smällde av en Är det de som skapar kaos i Sverige!?!? Jag trodde det var det importerade buset.så tokigt.nå,vilken sverigedemokrat var det som sköt ihjäl 15 åringen i en pizzeria!?vilka Sverige demokrater var det som kastade sten på en spårvagn o skadade den som körde vagnen!?!!vilka var det som eldade upp 9 taxi bilar för rullstolsburna!?!hur många sverigedemokrater har polisen gripit som smällde av en bomb i Linköping så balkongerna flög i luften!?!? Nä du lille Morgan,detta kaos som finns i det här landet har ni politiker skapat.massinvandring i 30års tid!! Där har du ditt kaos!! i Linköping så balkongerna flög i luften!?!? Nä du lille Morgan,detta kaos som finns i det här landet har ni politiker skapat.massinvandring i 30års tid!! Där har du ditt kaos!!
  Mitt svar på Morgan Johanssons beskyllningar att all brottslighet beror på sverigedemokraterna

 3. Här i Sundsvall sitter gubbarna och pimplar på Selångeråns is, för 4 veckor sedan var det pimpelpremiär i Arjeplog. !:a december är det pimpelpremiär i Falun. Så kylan finns där. Men klimatfascisterna hävdar att kyla och tidiga isar beror på den globala uppvärmningen

 4. Vill bara informera att ”ställa diagnos” är ingen ”skyddad” uppgift längre.

  Så exempelvis:

  demokratifobi

  fredsfobi

  mångfaldsfobi

  integrationsfobi

  lagfobi

  mänskliga rättighetsfobi

  Svenska traditionsfobi

  utbildningsfobi

  Att ställa diagnos i sverige är inte en skyddad uppgift enligt svensk lag och därför kan det heller inte räknad som hot eller hets mot folk grupp. exempelvis afrofobi eller islamafobi.

  Det innebär även att läkares diagnoser betyder NOLL hos staten som exempelvis FK.

  https://vemfargoravad.socialstyrelsen.se/arbetsuppgifter

 5. Man får hoppas att båten håller på att sjunka och att en räddningsbåt kommer som släpper ut riktigt mycket skit så Greta får välja båten eller livet.

 6. Sibiriska trapporna är benämningen på ett stort område i centrala Sibirien, där cirka 2 miljoner kvadratkilometer täcks av stora avlagringar av basalt, en bergart av vulkaniskt ursprung.

  Området bildades för drygt 250 miljoner år sedan i övergången mellan de geologiska tidsåldrarna perm och trias. Vulkanutbrotten sammanfaller i tid med det största massutdöendet i jordens historia, då 90% av alla då existerande djurgrupper dukade under.

  Så har moder natur dramatiska och livshotande klimatförändringar? Svar: JA !

  Beror det på människor? Svar Nej !!

  Vem förknippar sibirien med det största vulkansika sammanhängande området i världen?

  Sök vilken källa du vill.

 7. Apropå att vara kylig och iskall vid ”poolerna”……

  Här har du en interaktiv karta över havsisläget för Arktis och Antarktis. Du kan själv plocka in olika år och jämföra. Du kan se data från år 1979.En kort tid för klimatanalys men ändå intressant.

  Ny fryser det på med havsis i norr och samtidigt börjar det tina i söder. Det är NASA som tillhandahåller dessa satellitdata.

  https://nsidc.org/arcticseaicenews/charctic-interactive-sea-ice-graph/

 8. Hoppas att dom inte hinner fram och att dom fryser Rejält.

  På Nordsjön har vi haft några nätter med 15 m/s och 4-5 grader.
  Det känns rejält Kallt.

  Har Gretas farsa lyckats tigga till sig varma kläder av några nyttiga idioter…?
  Dyra kläder som släpper ut mycket koldioxid vid tillverkning.

 9. Climate parodin seglar vidare.
  Om det blir riktigt dåligt väder mitt på Atlanten hur enkelt är det då att få hjälp vid sjönöd?

Kommentera

%d bloggare gillar detta: