Stäng

Samhällets mest utsatta – Nyköpings kommunalråd missbrukar orden

INSÄNDARE. I ett inlägg i Södermanlands Nyheter (7 november) beskriver Nyköpings styrande kommunalråd Tripp, Trall och Trull kommunens missbrukare som samhällets ”mest utsatta”.

Missbrukare. Bild från Pixabay

Enligt internationella och nationella konventioner menas med samhällets mest utsatta grupper kvinnor, barn, personer med funktionsnedsättningar och minoriteter. Alltså inte gruppen alkoholister och narkomaner.

Det är en icke oväsentlig diskrepans. Kvinnor har inte valt att våldtas, barn har inte valt att växa upp i ett alkoholisthem, den med en funktionsnedsättning har inte valt sitt funktionshinder, minoritetsfolk har inte valt sitt ursprung.

Missbrukare har däremot alltid en möjlighet att välja: missbruk eller skötsamhet. Den som har ett fritt val i livet kan aldrig anses vara ”utsatt”. I så fall för vad? Sin egen svaga själsläggning?

Missbrukaren är alltför ofta en fysisk frisk man i arbetsför ålder som valt att försörjas av socialtjänsten och framlever sina dagar med att fladdra runt på stan och jaga brännvin eller knark.

Missbrukaren kännetecknas vidare av en icke oäven kännedom om sina rättigheter men med påtagliga brister i kunskapen om sina skyldigheter – och det faktum att han utgör en (livslång!) börda för samhället (och inte minst för sina anhöriga).

När kommunalråden Tripp, Trapp och Trull slentrianmässig anger kommunens missbrukare som samhällets ”mest utsatta” är det således en grov överdrift, för att inte säga direkt felaktigt.

Det finns knappast någon grupp i Nyköpings kommun som har tillgång till så professionella och omfattande hjälp-, stöd- och behandlingsprogram som missbrukarna, såväl alkoholister som narkomaner.

Det är bara att gå in på kommunens hemsida och läsa under rubriken ”Missbruk och beroende”. Kommunens behandlingsprogram är dessutom kostnadsfria! Gissningsvis är det ett fåtal som utnyttjar den chansen till varaktig livsstilsförändring (deltagandet är frivilligt!).

Lättare har ett antal missbrukare i Nyköping haft att ställa upp i en serie stort uppslagna artiklar i lokaltidningen och där ondgjort sig över nedläggningen av den så kallade Träffpunkten (daglig samlingslokal för nämnda grupp) och platsen för öppnandet av ett härbärge i Stadsmissionens regi, även i det sammanhanget har missbrukargruppen försetts med det närmast stötande epitetet samhällets ”mest utsatta”!

Bättre för samhället och bättre för missbrukaren själv vore om Tripp, Trapp och Trull ställde krav på egenansvar och aktivitet för aktuella individer än att rutinmässigt betala ut försörjningstid år efter år och tillhandahålla ”värmestuga” inklusive tillfällig sovplats.

Ego lego

11 reaktioner på “Samhällets mest utsatta – Nyköpings kommunalråd missbrukar orden

 1. Jag själv som var ung på 60 talet kan inte förstå
  varför det skulle va synd om dom som knarkar,
  vi som växte upp på 60 talet och där dom som
  blev knarkare borde det vara mer synd om, vi
  visste nästan inget om knark, men , idag
  finns ju all tänkbar information om hur farligt knark är
  så det borde vara lättare att avstå, men det är
  väl ett sätt att fly från verkligheten.

 2. De mest utsatta är svenska folket som tvingas leva i kriminalitet och bomber och pistolskjutningar och sedan fått högre skatter ( 645 miljader i högre skatter sedan 2015 källa skattebetalarna) och får mindre säkerhet – mindre välfärd

 3. Pettersson har av egen kraft och fri vilja nått samhällets absolut botten. Där har han härjat runt i snart ett decennium och där nere har det hittills varit mörkt och riskfritt att röra sig. Men samhället har blivit bättre att hitta hatarna som är på djupt vatten. Det man gör nu är att belysa dem, lagföra dem och förklara vilket hot mot demokratin de utgör.

  Det är bara en tidsfråga innan ni får upp
  https://www.inuse.se/wp-content/old/uncategorized/sidankanintehittas_1.png

  Den dagen skall jag skåla, värre hetsare har inte funnits inom Sverige.

   1. Det har vänstern aldrig vetat, hade han vetat vad
    demokrati är, hade han ju bara kunnat namnge
    det landet som styrts av kommunister och där det råder
    demokrati, men jag garanterar, att det kan inte denne
    vänstertomte, han bara pladdrar efter vad förstånd
    han har.
    Men han kunde ju i alla fall tala om hur det känns
    att vara knähund för storkapitallister som
    Gorge Soros, som den Svenska vänstern är?

 4. Samhällets mest utsatta är de ungdomar, som kämpar för att få en fast anställning, inte bara provisionslön baserat arbete, hemlösa svenskar som inte har ett tak över huvudet, oftast, arbetslösa och sjuka svenskar, vilka inte ser ljus i tunneln.
  De som mår bra här är alla som har tvingat sig in i landet och får garanterat från dag ett allting de önskar.
  Så det är inte värt att tycka synd om andra.

 5. För den oinsatte är det lätt att tro att det faktiskt är ett frivilligt val att missbruka. Fullt förståeligt då det oftast är lång väg till en annan insikt även för den som är missbrukare, eller ”beroende” som termen egentligen lyder.

  Vi som har den genetiska sjukdomen ”Beroendesjukdomen” har fått våra liv kapade av hjärnans belöningssytem, vi och andra tror först att det är fel på vår karaktär, att den är dålig på nåt sätt, att vi måste skärpa till oss och ta kontroll. Klippa oss och skaffa ett jobb. Men så enkelt är det inte, vi försöker om och om igen att sluta missbruka och misslyckas hela tiden.
  Till sist slutar vi att försöka sluta istället.

  De flesta av oss missbrukare har redan förlort kontrollen för många år sedan. Vi kan skärpa till oss i perioder men så fort vi tror att vi är normala och visst kan använda lite Alkohol eller andra droger, så åker vi ner i skiten igen. Det finns en väg ut, (Det finns fler men de är inte lika bra alls) men inte många är villiga att ta den eftersom den kräver total avhållsamhet från alla droger, där Alkohol är en av dem. Dvs den väg som går genom AA/NA.

  Men helt rätt i att samhället inte ska möjliggöra och strössla pengar över den aktive missbrukaren, det ska vara riktigt jävla kärvt att vara aktiv missbrukare, det behövs för att motivera folk att ge upp och ta den där vägen ut. Men de behöver få hjälp att sluta när de väl söker den hjälpen. Och hjälp tillbaka in i samhället därefter, när de väl lever skötsamt.

  Det är ju trots allt därför skyddnäten först monterades, för att ta hand om inhemsk befolkning i tillfällig nöd.

  Den där missbruksvården och de behandlingar som faktiskt fungerar brukar sitta jäkla långt inne för de kommuner jag kommit i kontakt med, folk bönar och ber om behandling men nekas av ekonomiska skäl och hänvisas istället till ”öppen behandling” och piller..

 6. Det ÄR INTE synd om dom !

  Vi är alla resultat av vad vi har gjort .

  Alla har sitt eget ansvar.

  Överflödet faller bort!

 7. Ibland funderar jag över det skilda synsätten på missbrukare och överviktiga – de senare är det helt okej att förakta, eftersom de inte har kontroll över vad de stoppar i sig.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: