Stäng

USA är erkänt folkmordet på armenier med flera. Turkarna är griniga

HISTORIA. USA:s representanthus har röstat igenom en resolution som innebär att man erkänner massmorden på armenier och andra kristna i Osmanska riket som ett folkmord.  Det historiska beslutet röstades igenom med siffrorna 405–11. Liknande förslag har varit uppe för debatt i kongressen tidigare men aldrig gått till omröstning.

Civila armenier förs till ett närbeläget fängelse i Mezireh av beväpnade turkiska soldater. Kharpert, Osmanska riket, april 1915. Wikipedia.

Omkring 1,5 miljoner mördades i folkmordet mellan 1915 och 1923. Representanthusets beslut har redan väckt ilska i Turkiet, som inte erkänner folkmordet. Landets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu kallar det ”ett skamligt beslut som saknar betydelse för vår regering och vårt folk”, enligt Reuters.

2010 erkände den svenska riksdagen det muslimska folkmordet på kristna assyrier/syrianer och armenier, även kaldéer och greker drabbades hårt. Erkännandet verkställdes aldrig av regeringen.

I ett flertal länder har folkmordet på 1,5 miljoner kristna erkänts, bland annat Frankrike och Tyskland, och i vissa av dessa är det till och med olagligt att förneka att det ägt rum.

I Sverige hade statsminister Stefan Löfven (S) inför valet 2014 i Södertälje, där många ättlingar till de mördade bor, lovat att man också skulle erkänna folkmordet, men ändrade sig sedan.

På en pressträff sa dåvarande utrikesminister Margot Wallström (S) att det är svårt för Sverige att erkänna det armeniska folkmordet som just ett folkmord. Skälet menar hon är otillräckliga bevis. Det uppger den engelskspråkiga turkiska mediesajten AA Europe. Att Turkiet själva erkänner morden på 400.000 armenier räcker tydligen inte. 

Mellan 1915 och 1917 bedrevs en omfattande förföljelse av armenier i det dåvarande Osmanska riket. Exakt hur många som mördades är inte klarlagt, men enligt forskare kan det ha rört sig om upp till en miljon medan armeniska myndigheter anger det dubbla. I Turkiet, där frågan än idag är tabu och det strider mot grundlagen att påstå att folkmordet ägt rum, hävdar man att det rörde sig om 400 000.

På Socialdemokraternas partikongress 2009 antogs en motion om erkännande av folkmordet och 2010 beslutade riksdagen att göra detsamma, något som dock aldrig följdes upp av regeringen. Inför valet 2014 lovade statsminister Stefan Löfven (S) att erkänna folkmordet då han besökte Södertälje där många ättlingar till de mördade bor, men ska enligt AA sedermera ha ändrat sig – något som uppges välkomnas av den turkiska staten.

-Pettersson säger att som vanligt backar regeringen när det gäller kritik av muslimer. Det finns lite att ta av, exempelvis var västvärldens kolonialism och slaveri bara som en söndagsskola jämfört med islams illdåd genom historien.

Den 24 april varje år hålls en minnesdag för det armeniska folkmordet då c:a 1,5 miljoner kristna människor mördades av muslimer. I de sena kvällstimmarna söndag 24 april 1915 arresterades de första av runt 600 armeniska präster, läkare, redaktörer, jurister och politiker i Istanbul. Några få dagar senare hängs nästan alla och med de armeniska intellektuella och opinionsbildarna ur vägen kunde de osmanska myndigheterna komma till sitt egentliga syfte: Utrotandet av armenierna som ett folk.

Inom loppet av de följande åren dödades upp mot 1,5 miljoner armenier. Otaliga västerländska ögonvittnen beskrev massakrerna, och bland annat tidningen New York Times skrev 1915 hela 145 artiklar om folkmordet. Ändå ingrep inga västerländska regeringar, utan nöjde sig med tama protester. Idag förnekar Turkiet att folkmordet ägt rum.

Idag återstår bara en bråkdel av det historiska Armenien som är omgivet med undantag av Georgien av muslimska grannar.

-Pettersson hoppas det kan ordna sig för Armenien och grannlandet Georgien som verkar var på rätt väg medan bland annat Turkiet är på väg i felriktning.

Vi får inte glömma dagens folkmord på kristna som är världens mest förföljda folkgrupp. Kristendomen är snart utrotat på sin födelseplats i Mellanöstern. 

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

4 reaktioner på “USA är erkänt folkmordet på armenier med flera. Turkarna är griniga

  1. Det pågår islamisering av Sverige och svenskarna.Ingen reagerar,tv ,tidningar fortsätter sin svammel som svetsarn. AVGÅ SVETSARN GE SVENSKARNA EN CHANS ATT ÅTERTA LANDET .

Kommentera

%d bloggare gillar detta: