Köldrekord i norr – varning för halka i hela landet

VÄDER. I Karesuando har den kallaste oktobertemperaturen sedan 2006 uppmätts i natt, minus 23,9 grader, rapporterar SMHI. I Nordnorge var det ännu kallare med minus 27,2 och på Grönland har det varit under minus 50 kortvarigt.

Vinterväg. Foto: Lena Lindell Pixabay

Även framöver blir det kallt, med minusgrader nästan överallt när nord- och nordvästvindar drar in. Det innebär att det kan vara fortsatt halt i stort sett i hela landet de kommande dygnen.

-Pettersson konstaterar att vädret varierar, oktober har hittills varit lite kallare än normalt i norr och något varmare i söder.

Regler för vinterdäck: Från den 1 oktober till den 15 april är det tillåtet att använda dubbdäck, utom på vissa gator eller vägsträckor där förbud råder året runt. Men du får använda dubbdäck även en annan tid om det är eller finns risk för vinterväglag. Den 1 december till den 31 mars måste fordonet ha vinterdäck eller likvärdig utrustning – om det är vinterväglag. Däcken kan vara dubbade eller dubbfria, men ska vara särskilt framtagna för att användas på vintern.

Vinterväglag är det om det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen.

Källa: Transportstyrelsen

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “Köldrekord i norr – varning för halka i hela landet

 1. ” …på Grönland har det varit under minus 50 kortvarigt”

  Hoppas att justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) noterar den nyheten. Den 5 aug. 2019 twittrade Morgan och spred klimatångest om smältande isar på Grönland under juli månad 2019.

  https://petterssonorg.files.wordpress.com/2019/08/morgan_johansson_.png

  D v s endast en (1) enda månad – den varmaste – av årets alla 12 månader intresserade honom och DN.

  Morgan Johansson kan vara lugn. Nu under den kallare delen av året bildas ny is av nederbörd (regn och snö) som faller ffa under den svinkalla delen av vinterhalvåret. Isen som nybildas på Grönland varje år under den kalla perioden kompenserar gott och väl för den is som har smält under sommarmånaderna.

  Därför finns ismassorna kvar på Grönland år efter år och minskar inte alls i den snabba takt som alarmisterna (Morgan Johansson, DN m fl) vill göra gällande genom att uppmärksamma skeendet endast under en enskild sommarmånad.

  Morgan borde ha lite is i magen. Då skulle båda han själv och hans följare m fl må mycket bättre.

 2. Jag tycker att Greta och hennes anhang skall ta sig till dessa platser och stanna där, då behöver de ju inte riskera att det blir för varmt för dem.

 3. Jag har en uppfinning jag tänkte patentera, idén fick jag när jag satt på den lokala ap-frissan.

  Jag tänkte montera två hårtorkar längst fram på bilen som smälter snön precis innan däcken kommer värmer dessa hårtorkar upp snö och is så det är solsommar torrt. Jag har beräknat att för att få de effekt jag vill ha krävs om jag kör 100 km/h ca 300.000 W. En vanlig hårtork har tyvärr bara 2000 W så jag behöver 150 gånger mer. Jag klurade i dagar och kom fram till att en bra jetmotor klarar både att värma upp och blåsa bort det mesta (så länge ingen kastar mynt i dem) så jag tänkte beställa två för att testa. Där jag bor plogar man efter cykelvägar, efter moskén och efter allt annat. Jag kan vänta i 2 dygn på plogbilen trots det höga bensinpriset.

  Det får bli jetmotorer framöver. Två av dessa tänkte jag på min gamla Volvo.

Kommentera