Kinas kolanvändning är enorm och ökar – höj skatten på plastpåsar

KLIMAT. Siffror från den globala kolanvändningen 2018 väcker uppmärksamhet. Kinas stapel sticker i höjden, jämfört med resten av världens länder. – Kolkraften i Kina har ökat explosionsartat de senaste 20 åren. Då fanns ingen som i sina värsta mardrömmar trodde att den kunde öka så mycket, säger Karl Hallding, forskare på Stockholm Environment Institute, SEI, skriver Expressen.

Statistiken kommer från BP Statistical Review of World Energy 2019.

– All ekonomisk tillväxt kräver stora mängder energi, men det som sticker ut i Kina är dels att det är ett stort land som har byggt in ett stort kolberoende i sitt energisystem. Men också att man använder mycket energi i förhållande till de ekonomiska resultaten, säger Karl Hallding.

– Kol är en extremt koldioxidintensiv energikälla, också jämfört med andra fossila energikällor som olja och och gas. Kol bidrar också till mer luftföroreningar och därför försämrad luftkvalitet, på grund av sin kemiska sammansättning.

Sveriges och andra länders konsumtion driver inte Kinas produktion. Den enorma produktionsframväxten drivs inte av marknadskrafter, utan av det politiska systemet via subventioneringar, säger Karl Hallding. Detta leder till en överkapacitet av varor, som i sin tur leder till att Kina dumpar priserna.

-Pettersson säger att dessa problem försöker regeringen lösa med förbud för sugrör av plast, skatt på platspåsar och straffskatt på dieselbilar som släpper ut mindre koldioxid är bensin. Alltså enbart symbolpolitik som inte gör klimat eller miljö bättre men gör livet svårare för svenskar.

Lägg märke till att Kina använder och släpper ut nästan fyra gånger mer än EU och USA tillsammans.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

11 thoughts on “Kinas kolanvändning är enorm och ökar – höj skatten på plastpåsar

  1. Roland Salomonsson – Pensionär F d officer (Marinen), Landstings-sekreterare, Säkerhetschef, IT-tekniker Intressen: Klimatrbedrägeriet, De Globala bedrägerierna, Historia, Teknikutveckling, De svenska samhällsbedrägerierna resp diktaturen (politik), Längdskidor och utövande orienterare.
    Roland Salomonsson skriver:

    CO2 är en NYTTIG gas och har inget med växthusgas att göra – i jämförelse med vattenånga (moln), som genererar 95% av växthuseffekterna – MEN UTAN MOLN SKULLE JORDEN VARA HELT NEDFRUSEN MED EN BEGRÄNSAD LIVS-ZON!

    Kolanvändning är heller inte något nämnvärt problem. Idag finns teknik för att rena kol från de kolpartiklar och andra i kol förorenande ämnen lagrade i kolet. Har någon f ö fotograferat från något modernt amerikanskt kolkraftverk eller något indiskt eller kinesiskt modernt dito??

    Skulle säker aldrig ske, då man inte ser en skymt av all den mörka rök som fotona brukar innehålla. För det första är den mörka röken mörk beroende av linsfilter och valt ljus vid fototillfället. För det andra är röken till 99% (eller mer) vattenånga, alltså något helt ofarligt. Helt rätt är dock att det är partiklarna som är faran med koleldning, medan CO2 är något nyttigt.

    Genom att satsa på kolkraft görs i sådana länder en enorm satsning på miljö, hälsa resp natur. När befolkningen får BILLIG, AVBROTTSFRI resp OBEGRÄNSAD tillgång till elekticitét, så dör allt färre en för tidig död m anl av att de eldat i hemmet i öppen eld för matlagning resp uppvärmning (ca 2 miljoner/år i Indien/Kina enbart). Likaså växer skogarna som tidigare skövlades upp igen, vilket gynnar både människan (bl a ökat grundvatten, öken växer bort, översvämningar minskar) och rödlistat djurliv återvänder.

    I länder, bl a Sverige, används fortfarande kalhuggning i skogsbruket, vilket är början på ökenbildning, minskat grundvatten, ökade översvämningar, förgiftande av haven (granens gifter). Rätt brukningsmetod är blädning, tallodling, förbud mot gran/contorta.

  2. Det är så dumt att jag inte vet vad jag säga. I stort sett allt är sagt. Kina skiter väl vad jag säger. Enda resultatet är högre skatt. Dessutom det vi inte fick folkomrösta om, massinvandringen. Utan den hade vi kunnat gå i pension vid 60. Nu blir det 70 pga import av valboskap. Ekonomiska invandrare med låg IQ, dåligt konsekvenstänk. Igår gav sig inte idiot gänget, som skulle misshandla oss,
    förens vi filmade dem och hämtade järnrör och knivar. Sverige idag- söderförort, Stockholm. Här kan man inte bo.

  3. Idiotin i skrift !

    ”Då fanns ingen som i sina värsta mardrömmar trodde att den kunde öka så mycket ” säger Karl Hallding, forskare på Stockholm Environment Institute, SEI

    Men att tro på ett barn, Sankta Greta, när hon säger att om vi inte stoppar våra sugrör i Sverige, så kommer jorden gå under om ett par år.
    Detta tror många på….ni hör !!!
    Fråga er….Tror ni att mentalsjukhusen behövs !?

    IDIOTIN ÄR TOTAL !

  4. Läste en bra sak på FB det är plastpåsen vi bär hem varorna i som ska beskattas men varorna vi lägger i är ju oftast i just plastförpackade så det har inget med miljön att göra utan staten måste ha in pengar till elefanten i rummet för man återanvänder ju inte förpackningen osten elr falukorven låg i utan just det plastpåsen vi bär hem alla andra plastsaker i

  5. Till och med en gammal miljöpartist inser det vansinniga.

    ”Vi har tusentals plastartiklar i vårt sortiment. Tyvärr väljer regeringen den plast som är absolut lättast att materialåtervinna, som inte innehåller skadliga kemikalier och som i otroligt liten grad bidrar till nedskräpning”, sa Axfoods hållbarhetschef Åsa Domeij under diskussionen.

    https://www.di.se/hallbart-naringsliv/skarp-kritik-mot-regeringens-forslag-att-beskatta-plastpasar/

    • Precis, de moderna plastpåsarna ger nästan inga gifter alls vid förbränning, bara koldioxid och vatten! Så Regimens årgärd med skatt på plastpåsar är helt missriktad!

  6. Ola Wong skriver i Kvartal om klimatdebatten, samt vem vi ska rikta uppmärksamheten på.

    Några korta utdrag ur den mycket intressanta och läsvärda artikeln.

    ”Det är ingen i den amerikanska energisektorn som överväger att bygga nya kolkraftverk. Under Trumps första två år som president stängdes fler kolkraftverk i USA än under hela Obamas presidenttid.”

    ”Kol står för i dagsläget 60 procent av Kinas energi. Bara Kinas kol står för mer utsläpp är vad Europa, Afrika och Latinamerika släpper ut totalt tillsammans.”

    ”På två år konsumerade Kina mer cement än vad USA använde under hela 1900-talet.”

    Det är bara trams att jämföra Trump och Kina. De är inte ens på samma skala vad gäller miljöproblem, menar Karl Hallding, forskningsledare vid Stockholm environment institute. ”Trump agerar i en marknadsekonomi där marknaden sätter gränser för dårskapen”, påpekar han och fortsätter: ”Xi har en kommandoekonomi som ungefär som Sovjetunionen en gång i tiden kan rulla ut saker som är helt kontraproduktiva både ekonomiskt och miljömässigt

    https://kvartal.se/artiklar/jag-tvivlar-inte-pa-klimatkrisen-men-jag-tvivlar-pa-mediabilden/

KommenteraAvbryt svar