Stäng

Vindkraftverk tålde inte vind

TEKNIK. Ett vindkraftverk vid Randers på Jyllands östra sida i Danmark gav upp i nattens kraftiga vindar. Vingarna sprack och splittrades och delar spreds över området runt vindkraftverket.

Det är ännu inte känt hur detta kunde hända, säger beredskapsinspektör Niels Henrik Nielsen. – Det står fem vindkraftverk i rad, och det är det i mitten som har förstörts, medan de andra klarade stormen bra, säger Nielsen.

Läs mer på Danmarks Radio…

-Pettersson säger att vindkraft är nästan dubbelt så farligt som kärnkraft mätt i antalet döda per år men ändå väcker olyckor med vindkraft nästan ingen uppmärksamhet.

Bioenergi är väldigt dödligt, exempelvis förbränning av biodrivmedel och inte minst inomhus vedeldning. Enligt Världens hälsoorganisation (WHO) använder 3 miljarder människor öppen eld och ohälsosam förbränning för matlagning och värme. Uppskattningsvis dör 4,3 miljoner årligen i förtid av sådan förbränning.

Det talar dock media tyst om, döden i fossilbranschen är så vanlig att den inte omtalas utom vid vid dramatiska olyckor. Enligt U.S. Centers for Disease Control kräver olyckor vid olje- och gasborrning cirka 100 liv per år i USA.

Om sådana dödssiffror hade tillhört vilket som helst annat energislag, till exempel vindkraftbranschen, så hade det resulterat i stora rubriker och folkstorm. Om fem arbetare hade förolyckats i ett kärnkraftverk hade det blivit orkan bland miljömupparna som krävt omedelbar stängning av alla kärnkraftverk i hela världen.

James Concas uppräkning över antal dödsfall globalt, per biljon kWh, sett i relation till produktionens storlek (del av marknaden):

 • Kol – 100 000 dödsfall (41 % av global elmarknad)
 • Olja – 36 000 dödsfall (33 % av global energimarknad/4 % el)
 • Bioenergi/biodrivmedel – 24 000 dödsfall (21 % energi/2 % el)
 • Naturgas – 4 000 dödsfall (22 % av global elmarknad)
 • Vattenkraft – 1 400 dödsfall (16 % av global elmarknad)
 • Solenergi – 440 dödsfall (< 1 % av global elmarknad)
 • Vindkraft – 150 dödsfall (2 % av global elmarknad)
 • Kärnkraft – 90 dödsfall (11 % av global elmarknad)

Källa

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

 

3 reaktioner på “Vindkraftverk tålde inte vind

 1. Eftersom Media är Regimernas rövslickare så blir det givetvis inte någon nyhet när det händer något med ett vindkraftverk, inte ens dom som
  säger sig vara djurvänner beklagar alla fåglar som blir offer för dessa landskapsförstörare.

 2. Detta vill mp att vi ska vara beroende av – när det finns kärnkraft. Det finns en anledning till att mp hänger på spärren….

 3. De siffror jag sett är till ännu favör för kärnkraft… de 90 är alla dödsfall pga kärnkraft medan jag tror att t.ex. vindkraften är årligen….

Kommentera

%d bloggare gillar detta: