Visst leder hårdare straff till färre brott

BROTTSLIGHET. I nästan varje debatt om brottslighet dyker argumentet upp att all forskning visar att hårdare straff inte skulle leda till färre brott. Gång på gång upprepar våra ledande kriminologer olika varianter av detta budskap, men forskningen verkar säga något annat.  

Den ihärdigaste spridaren av detta påstående verkar vara professor Jerzy Sarnecki som regelbundet publicerar sig i någon av de stora svenska tidningarna med rubriker som: ”Längre straff ger inte färre brott”, ”Skärpta straff fel metod att minska brottsligheten” och ”Hårdare tag ger inte färre brott” och sedan får herr Sarnecki sitta i TV-sofforna och säga samma sak som han alltid gjort verkar det som. Sarnecki har kommit med argument som att den kraftiga ökningen av sexualbrott kan bero på debatten om ofredande på festivaler, Metoo och år 2011 kunde det bero på ökad anmälningsbenägenhet, inspirerad av uppståndelsen kring Wikileaks Julian Assange.

Jerzy har också lanserat det farliga 1990-talet, då var det dödliga våldet betydligt mer utbrott än idag sa Jerzy. Han lanserade också den spännande teori om skälet till den ökande brottsligheten vid denna tid: “…när det yttre hotet från Sovjetunionen försvann började många leta efter en ‘inre fiende’ och fann brottslingarna.”

Läs mer av Simon Westberg på Svensk Tidskrift…

Bild från Pixabay

-Pettersson är inte forskare eller kriminolog men jag anser mig kunna räkna ut att om polisen griper, lagför och låser in brottslingar så leder det till färre brott än om polisen är passiv, inte griper, och åklagaren släpper ut buset direkt.

Att straff och hårdare straff inte skulle ha någon effekt på brottsligheten är något flumvänstern fått för sig, de vi idag kallar vänsterliberalerna som efter 1968 fick för sig att börja förstöra ett samhälle som fungerade relativt bra. Då började tankarna slå rot att brottsliga handlingar inte utfördes av individer utan av socioekonomiska effekter eller vad det kallades på 1970-talet. Flumvänstern fick för sig att straffa individen var meningslöst eftersom strukturen fanns kvar. Brottslingen var oskyldig, skulden hamnade alltid på arbetslösheten, bostadsområdet, skolan eller samhället i stort.

Att fängelsestraffen är för korta kan vi se när vi studerar meritlistorna hos de gängkriminella, många av dem är dömda för en lång rad grova brott, ofta till kortare fängelse straff. De ser straffen som en viloperiod som de kan skryta med när de kommer ut och återupptar sin kriminella livsstil.

2009 kunde detta läsas i Svenska Dagbladet “Den 1 augusti 2006 uppstod den situationen. Lyckligtvis för oss skedde det i Italien. Fängelserna där hade varit enormt överbefolkade i åratal. Drygt 60000 fångar trängdes på 43000 bäddar. Romano Prodis socialistiska regering, påhejad av påven, genomdrev därför en amnesti som släppte ut mer än en tredjedel av fängelsekunderna (undantaget terrorister, mafiosos, kidnappare och pedofiler) på gatorna – utan övervakare.

Först kanske ska nämnas att amnestin tycks ha lett till vad åtminstone en lekman skulle förvänta sig. När Wall Street Journal (8/4 -08) utvärderade reformen konstaterade man att ”inom månader hade bankrånen ökat med 26 procent. Kidnappningar och bedrägerier ökade också, liksom gjorde data-bedrägerier, mordbränder och väskryckningar.”

Men amnestin ledde också till att det uppstod ett så kallat naturligt experiment. Den utformades nämligen så att den som återföll i brott inte bara skulle avtjäna straffet för återfallsbrottet, utan även sitta av den del av det tidigare fängelsestraffet som sluppits tack vare amnestin. Med hjälp av statistik över vanliga återfallsbrottslingar, och statistik över de brottslingar som genom amnestireglerna hotades av hårdare straff, blev det plötsligt möjligt att mäta straffens avskräckande effekter”.

Alltså ett fullskaligt experiment som visade hade straff minskar brottsligheten och som framgår i artikeln, att hårdare straff har en avskräckande effekt.

Min teori är att vi har lagar som är relativt bra men domstolarna har utvecklat en praxis att döma ut minimistraff eller lägre än minimistraff.

 • Stäng gränsen, minska tillflödet av kriminella. Svenskt rättsväsende klarar av svenska kriminella men inte Mellanösterns.
 • Använd straffskalan i lagen, är straffet för ett brott som synnerligen grov misshandel 4-10 år döm då i övre skalan och inte till 3 år som ger 2 år i fängelse efter rabatten.
 • Använd utvisning så ofta det går, alltid vid grövre brott men också vi upprepade småbrott.
 • Gör om lagen så svenskt medborgarskap går att dra in.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

 

 

16 thoughts on “Visst leder hårdare straff till färre brott

 1. Ja i riktiga fängelser men inte på Kriminalvårdens mångkulturella fina och fullservade hotell !
  Efter 35 år som fångvaktare på Kumlafängelset så vet man hur lekstugan innanför murarna idag fungerar, skönt med pension nu.

 2. Vänstervridna har fel i det mesta. Man måste ju först kunna se problem för att kunna åtgärda. Titta hur landet ser ut när de får bestämma. Trots höga skatter finns inte pengar till det mest grundläggande i samhället. Snart går varenda kommun på knäna tack vare att vi ska hjälpa hela världen och strunta i oss själva

 3. Om man tittar på de yttersta gränserna i straffskala för olika brott så finner man att kriminaliteten minskar ju längre man får sitta i fängelse och ökar ju kortare tid man fängslas. Ett brott med straffskalan 1-10 år blir alltså
  10 år färre brott och 0 år fler brott
  Denna ekvation är så enkel så en 3 åring kan räkna ut den, men våra s.k. förståsigpåare har inte tillräcklig hjärnkapacitet för att göra detta.

 4. Det fanns en anledning till att den kommunistiska regimen i Polen sparkade ut Sarnecki med flera.

 5. Straff för mycket grova brott mot oskyldiga människor anses av Sveriges Domstolar och Åklagare vara “rena medeltiden”!
  Däremot är det inga som helst problem att utdöma långa fängelsestraff om någon pga empati med brottsoffer tagit reda på vilka gärningsmännen är och vägrar att ljuga! HMF!
  Så att fängsla skötsamma människor med moral! Det lägger mer än gärna Sveriges sjukt korrupta och Vänster-kriminella Rättsväsende mer än gärna kraft på!

 6. Att hårdare straff skulle vara nyttig vill vänstermupparna inte tro på grunden är väl följande, de är rädda att när det bli lag och ordning i Sverige igen är det de som kommer att befolka Sveriges fängelser tillsammans med sina muslim friends och annat slödder

 7. Om man låser in en notorisk brottsling i dubbelt så långa perioder så hinner den brottslingen bara göra hälften så många brott. Och det blir då bara hälften så stor belastning för våra domstolar och hälften så många brottsoffer. Oavsett vänsterlogik.
  Det finns nog flera saker man hade kunnat göra för att minska brottsligheten om våra politiker bara hade varit intresserade av det.

 8. Så länge som vi har den kvantitet av personer från nordafrika och mellanöstern etc. i vårt land, fungerar inte vårt nuvarande straffsystem, utan vi måste införa hårdare straff om vi ska kunna upprätthålla någon slags trygghet i samhället. Tex. så är inte 2 månaders fängelse för en misshabdel, på en svensk anstalt, avskräckande nog för en brottsling från tredje världen. Vidare så är det viktigt att samhällsmedborgarna skyddas mot farliga personer och då är längre och hårdare straff ett viktigt inslag i att hålla dessa individer borta från omvärlden.

 9. Något det tystats ned om i traditionell media är hur viktigt det är att sätta diagnoser och medicinera intagna på fängelser. Har varit några vetenskapliga undersökningar som gett mirakel resultat i sverige. INGA andra behandlingar varit lika framgångsrik ever.

  22 275 frigivna fångar jämfördes med sig själva med vs utan medicinering i en långtidsstudie via register studier. Man tittar på om folk hämtar ut sin medicin – jämför innan vs efter diagnos och medicinering etc. Nu snackar vi MULTIKRIMINELLA återfallsbrottslingar……

  Resultatet visade på tydliga skillnader:

  Under perioderna som de personer som fick antipsykotisk läkemedelsbehandling tog dessa läkemedel, var antalet återfall i våldsbrott 42 procent lägre än under perioderna utan behandling.

  Hos de personer som fått centralstimulantia, var återfallen i brott 38 procent lägre under de perioder de medicinerade jämfört med perioder utan medicin.

  Allra störst var skillnaden när det gällde läkemedel för drogberoende, här var återfall i våldsbrott 52 procent lägre under perioder med medicinering.

  En liknande studie gjordes med 25 000 frigivna som jämfördes med sig själva med vs utan adhd medicin vid frigivning och tiden efteråt:

  Män hade 32 procent lägre relativ risk att dömas för brott när de fick läkemedelsbehandling än när de inte fick det. Motsvarande siffra för kvinnor var 41 procent.

  Men…….

  Men kriminalvården tror inte riktigt på detta……De tror mer på mjuka metoder som samtal…..fastän det inte finns någon evidens på att kriminalvårdens egna metoder funkar alla…..

  Kriminalvården motarbetade länge läkarteam som satte diagnoser inne på anstalter. Kriminalvården gav för låga doser av mediciner till intagna och kriminalvården trodde de intagna “knarkade” på sina mediciner, kriminalvården sa att de intagna har dålig moral och att de är inte psykiskt sjuka etc etc

  Välfärdsindustrin med behandlingshem och familjehem som man kan få avtjäna sista tiden av sitt fängelsestraff tror inte på mediciner heller. Samtal och gullande har inte lett till några resultat alls. De är emot medicinering och ca 80% tar inte emot medicinerade klienter !

  Har källor på allt. messa den som är intresserad.

 10. Det långa fängelse-straffet är för att skydda befolkningen så länge som möjligt. Om våldsverkaren springer lös och ledig skapar han nya brott.

 11. Sverige är Afrikas Kriminalvård men hårdare straff leder oftast bara till mer lidande även för närstående
  Säppäläs forskning visar

 12. Stenbock läste i gratisbladet ett typexempel på svensk dumstol o. dess rättssamhälle !
  En 29-årig “man” från Hbg stal starkvaror på flera olika System utmed västkusten. Sammanlagt kunde bevisas stulen dricka för 114.000:-
  Varbergs tingsrätt dömde honom till 10 månaders fängelse.
  Men i Hovrätten revs detta upp,o påföljden blev istället skyddstillsyn ! Mannen som “ansågs gjort stora framsteg” slapp även fortsatt häktning,då han redan satt inne för andra brott,vilka är avtjänade i mitten av Oktober !!
  Är inte detta ett lustiga utslag ? Speciellt när man noterar,att han under fängelsetiden varit torrlagd…. 😉

 13. Tungt kriminella ska sitta inlåsta separerade från övriga befolkningen, det är det som skapar trygghet.
  Detta pinsamma vänster flummet inom kriminalvården måste bort, sen är det skitsamma om fången mår dåligt eller inte kan komma tillbaka till samhället
  Dom ska inte gå lösa bland skötsamma skattebetalande Svenskar.

Kommentera