En av Sveriges hemliga soldater – Kodnamn: Pam

FÖRSVAR. Pettersson har då och då skrivit om SOG- särskilda operationsgruppen. Försvarsmaktens specialförband. De är landets bäst tränade soldater och har krigat över hela världen. 

I morgon, söndagen den 13 okt kl 15.03 sänder Sveriges Radio P1 en dokumentär. Kodnamn Pam. Du kan även lyssna nedan.

SOG. Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten

Kodnamnet Pam skyddade hennes identitet och det är först nu som civil som hon kan prata om delar av det hon gjort som soldat. En berättelse om hemliga operationer och strider i Afghanistan men också om svårigheten att vara kvinnlig pionjär i en manlig värld.

Under tio år arbetade Petra Malm under kodnamnet Pam. Hon blev den första kvinnan som klarade de hårda testerna till försvarets specialförband SOG – Särskilda operationsgruppen.

https://petterssonsblogg.se/wp-content/uploads/2019/10/sveriges-radio-p1-sog.mp3?_=1

TIDIGARE 2016-04-18. Sveriges hemliga soldater.

FÖRSVAR. Sveriges ledande försvarspolitiker vet inte vad den svenska hemliga spetsstyrkan gör på sina uppdrag i världen. Styrkan kallas SOG – särskilda operationsgruppen – och är placerad i Karlsborg.

Hur många som exempelvis dödats av förbandet vet inte försvarspolitikerna. Socialdemokraten Åsa Lindestam är försvarsutskottets vice ordförande: – Nej, det kan jag inte säga, jag vet inte alla de uppdrag som de har. Jag vet att vi är på vissa ställen utrikes. Just siffror och pengar är inte det jag är mest intresserad av, säger hon bland annat.

P4 Skaraborg har kartlagt vad försvarsutskottet känner till om särskilda operationsgruppen, som beskrivs som försvarsmaktens spetskompetens. Kunskapen är mycket liten.

”Jag har inte känt att jag har behov av detaljkunskaper” Allan Widman (L), ordförande i försvarsutskottet.

Uppgiften om att ”några dussin afghaner” dödats av svenska soldater kommer från specialförbandens chef i en intervju i Dagens Nyheter. Men den sortens kunskap om SOG finns inte i försvarsutskottet. Varken när det gäller Afghanistan eller andra senare insatser.

-Pettersson tycker det är bra att politikerna inte vet så mycket. Vem vet om de kan hålla tyst?

Förra mandatperioden satt exempelvis somaliern och moderaten Abdirizak Waberi i försvarsutskottet. Detta samtidigt som Sverige hade trupper utanför Somalia. Moderaten Waberi vägrade svara på frågor om hans hade dubbla medborgarskap, om lojalitet ligger i Sverige, Somalia eller hos islam, detta trots flera påminnelser.

Mer  om Waberi på Petterssons

Mer om SOG på Petterssons. Frågan är om flickorna och pojkarna inte behövs bättre hemma för att bekämpa terrorism…

 

11 thoughts on “En av Sveriges hemliga soldater – Kodnamn: Pam

  1. Jag säger bara -Waberi- försvarsutskottet- dubbel medborgarskap.
    Kan det bli värre nu när han känner till alla hemligheter om landets försvar.
    Lika tyst som han plockades in lika tyst fick han avgå. Undrar vad det är vi inte känner till?

  2. Försvarsdepartementet betalar Sveriges Försvar och Socialdepartementet betalar omfattande Bidragsfusk för terrorister, så att de kan skaffa avancerade vapen o sprängmedel! Då kontroll är ”kränkande” och ”rasistiskt” finns inga hinder för multipla bidrag till samma identitet…
    Vidare hjälper Svenska myndigheter terrorister med falska identiteter, mycket kostsam sjukvård samt fria resor!
    Hur många civila mordoffer skulle inte levt idag om inte Sveriges Regering finansierat en stor del av den terror som plågar världen?
    Regeringen tror att de är ”smarta”, men en vacker dag kanske anhöriga till mordoffer går ihop och ger dem deras straff för Medhjälp till massmord på civila?

  3. Detta sker enbart för att fjäska för NATO. Något som pågått i någon form allt sedan 2:a Världskriget, men till vilken nytta? Vi kan tyvärr inte veta om det är värt något den dagen då vi är i behov av militär hjälp, då det inte finns några uttalade garantier …

KommenteraAvbryt svar