Värna flickstackaren

Samhällsnytt publicerade i veckan ett inlägg som förtydligade att Greta Thunberg anmälts till socialtjänsten av privatpersoner.

Jag stödjer inte detta och anser att en eventuell orosanmälan ska göras av professionen och inte av privata lekmän. Däremot finns det skäl att vara vaksam på signaler.

”Fenomenet” Greta Thunberg är egentligen produkt av en pr-byrås ganska skamlösa utnyttjande av en ung flicka med Aspergers syndrom. Pr-byrån i fråga heter Iles PR och beskriver sig så här på deras webbsida. ”ILES PR är en pr- och kommunikationsbyrå i Stockholm med bred kompetens när det kommer till att skapa relationer med omvärlden…//…Vi genomför ofta och gärna stora uppdrag i vilka vi får användning av vårt omfattande nätverk inom media och underhållningsbranschen”

Iles PR har sedan en lång tid haft nära relationer med Malena Ernman, något Rebecca Weidmo Uvell kunde avslöja i april. Bl.a. promotade man Ernman och makens uppsättning av operan Xerxes på Artipelag i Stockholm 2014. Det finns fler avslöjanden i Weidmo Uvells inlägg som borde få de flesta att uppmärksamma kopplingen mellan Iles PR, makarna Ernman/Thunberg och deras dotter Gretas mediala status.

I september avslöjade Expressen bakom betalvägg att det finns personer och intressen bakom den unga flickan.

Det var självklart ingen slump att Greta Thunberg satt utanför Riksdagshuset den 20:e augusti 2018, bara tre dagar innan Malena Ernman släppte sin bok ”Scener ur hjärtat” som i långa stycken handlar just om klimatkrisen. Det är självklart heller ingen slump att media ”råkade” befinna sig på plats samma dag som Greta Thunberg inledde sin resa från okänd 15-åring till världskändis.

Att en okänd 15-åring själv kan arrangera möten med Arnold Schwarzenegger, Påven och andra potentater kan väl ingen tro på fullt allvar. Att Greta Thunberg kan ta sig in i finrummen på olika klimatmöten världen över utan någon som arrangerar detta är en orimlig tanke och att segelbåten Malizia II utnyttjat Thunberg i egna syften står nog utom allt tvivel. ”Team Malizia är hedrade…” skriver segelsällskapet som har fursten Albert II av Monaco som ordförande, men inbjudan till Thunberg var inget annat än en välriktat kampanj för få att sola sig i glansen av hennes mediala kändisskap. Vem hade annars hört talas om båten, segelsällskapet och deras resa över Atlanten?

Vem tänker på Greta Thunbergs hälsa i dessa dagar när hennes namn används i rent personliga intressen av organisationer, politiker och andra som vill föra fram sina åsikter? Efter det uppmärksammade framträdandet i FN ställdes frågor om Gretas hälsotillstånd, inte minst av utländska medier och forskare som inte har samma ensidiga förhållningssätt till klimatdebatten som sina kollegor här i Sverige. Någon som bl.a. New York Times tog upp i en artikel.

Nu reser Greta Thunberg världen runt, uppträder tillsammans med världens politiker, syns med kändisar och intervjuas av världens medier. För en 16-åring med Aspergers syndrom kan detta inte vara bra och vilken framtid väntar henne? Titta på bilderna nedan…

En bild av Greta Thunberg i början av sitt kändisskap (2015)
En bild från det nyligen uppmärksammade klimatmötet i New York

Kan man inte ana en avmagrad Greta på den nedre bilden och uttrycker hon inte mer ilska än glädje idag?

Greta Thunberg har nu gått från att vara en okänd 15-åring i Stockholm till en 16-årig världskändis. Med detta kändisskap följer alla de negativa konsekvenser vi sett så många gånger. Kan Greta någonsin gå i skolan som en vanlig elev? Kommer hon någonsin att kunna umgås med vänner som en normal tonåring? Kommer hon att kunna vistas i det offentliga utan att någon eller några finner nöje i att utmana och trakassera henne? Varje ord som Greta säger i framtiden kommer att analyseras och dissekeras in i minsta detalj och självklart kommer många att utnyttja henne som person i syfte att sola sig glansen och skapa publicitet kring den egna personen eller möjligen också det egna företaget.

Jag tycker uppriktigt synd om Greta Thunberg. Hon förstår inte att hon utnyttjas av en skrupelfri vuxenvärld som bara ser till sina egna intressen. Jag avskyr när folk säger sig hata Greta Thunberg för det hon gör. Vill ni vända er vrede mot någon, så gör det mot hennes föräldrar som låter omvärlden använda sin dotter i egna syften.

Att flickan har ett engagemang står utom allt tvivel och att ungdomar engagerar sig i rätt saker kan aldrig bli fel. Jag står inte bakom hennes och andras klimathysteri som nått närmast ett sektliknande tillstånd, men jag hoppas av hela mitt hjärta att det går bra för flickan.

Vi har tyvärr sett tragiska exempel på unga kändisar som råkat illa ut på vägen efter toppen. Britney Spears kom fram som 11-åring, nådde hitlistorna som 17-åring och fick som 26-åring ett nervsammanbrott och lades in på klinik för psykisk vård. Vi har Macaulay Culkin som efter ”Ensam hemma”-filmerna tappade greppet om sitt liv, började använda droger och satt i fängelse vid tillfälle. Tonårsidolen Justin Bieber nådde stjärnorna i en rask hast, men föll snart ned i ett liv med droger. Fallen med barn- och ungdomskändisar som råkat illa ut p.g.a. berömmelsen är lång, alltför lång och sist i raden är vår egen Avicii (Tim Bergling) som inte orkade med uppmärksamheten och tog sitt liv 2018, bara 29 år gammal.

Greta Thunberg lider av en sjukdom, Aspergers syndrom och om den kan man läsa på 1177.se: ”Vissa intressen tar upp en stor del av din tid…//…Du har mycket lätt att engagera dig i ämnen som intresserar dig, men känner motstånd mot att ta till dig information när du inte är intresserad…//…Ibland hamnar du i beteenden och rutiner som känns svåra att bryta”

Asperger kan bl.a. påverka livet på följande sätt: ”Om ditt barn har ASD/Asperger är det viktigt att du är observant på att också andra symtom kan finnas, till exempel impulsivitet, sömnsvårigheter eller svårigheter med mat, till exempel att barnet äter väldigt ensidigt”

Vore jag Melena Ernman och Svante Thunberg skulle jag skämmas över sättet de utnyttjar sin dotter på. ”Ni har förstört min barndom” röt Greta till omvärlden på klimatmötet i USA. Tyvärr Greta, det är inte omvärlden som förstört din barndom, precis som Elisabeth Höglund skriver på sin blogg. Din barndom förstördes samma dag som dina föräldrar promotade sin bok när de sade åt dig att sittstrejka utanför Riksdagshuset.

21 thoughts on “Värna flickstackaren

  1. https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/g7j591/rysk-statsvetare-tydligt-att-greta-ar-nervsjuk

    ”Rysk forskare till attack mot Greta”

    På annat håll
    ”Fox News has apologised to Greta Thunberg after a conservative pundit described the climate activist as a “mentally ill Swedish child” on the cable news channel.

    Michael Knowles, who hosts a podcast for Ben Shapiro’s right-wing website the Daily Wire, argued the new wave of climate activism inspired by figures including Ms Thunberg, 16, was “hysteria” and that the teenager was “being exploited by her parents and by the international left”.

    Ms Thunberg, who began protesting the political response to climate change when she was 15 by taking time off school to demonstrate outside the Swedish parliament, was diagnosed with Asperger’s – a form of autism – in 2015.”

  2. Mig veterligen har Greta haft en bra barndom med tanke på att hon har fått växa upp på ett bättre område ,Kungsholmen i Stockholm.
    Hon har nog inte behövt slavarbeta som barn, sova på gatan, plocka mat från sopkorgar.
    Jag har svårt att förstå varför hon anklagar oss för en dålig barndom med tanke på att hon har två föräldrar som bär det yttersta ansvaret gällande henne.
    Att inte skolsystern har reagerat under alla åren? År de blinda?

  3. Att utnyttja barn för egna dolda agendor är känt i historien!
    I synnerhet när logiska och vetenskapliga bevis saknas! Då försöker man istället skapa en slags religiös eufori där det inte ska finnas utrymme för ifrågasättande.
    Så kopierade exempelvis massmordens Sovjetunionen 1920 den Ryska ortodoxa kyrkans alla ritualer. Vilket i sin tur gjorde den totalt undergivna Svenska 68-Vänstern betydligt mer ”religiös” än kristna människor i Västvärlden.
    Vad som är så talande för klimat-hysteriker är att i deras värld saknas alla data längre tillbaks än 1800-talet. Trots att det finns flera olika fullt tillförlitliga metoder att uppskatta jordens klimat mycket längre tillbaks! (Vilket tydligt motbevisar Klimat-hysterikerna…)
    Greta får mig att tänka på Barn-Korståget år 1212 arrangerat av helt andra men lika skrupelfria vuxna!
    En vacker dag lär Greta berätta hur hon utnyttjades av sina skrupelfria föräldrar?
    Utan tvekan är det ett löjets skimmer över hela arrangemanget!
    En total frånvaro av logisk analys!
    Kunde lika gärna varit på medeltiden!

  4. Mycket bra skrivet och sammanfattat, Stefan K.

    Kan väl bara tillägga i frågan som kommer på det.

    Hur drabbar det alla barn och ungdomar som är väldigt lättpåverkade och tar del av detta ”jordens undergång”, ”kaos” och ”panik” -budskap i klimatdebatten? Som denna organisation bakom Greta för ut.

    Vilket även har spridit sig till flera andra alarmistiska klimatorganisationer.

    Vem tar ansvaret för att de nu dyker upp fler fall av barn som oroar sig, blir ängsliga, får problem och blir rent sagt ut sjuka i ”klimatångest”.

    Här lite om det från vårt grannland Norge, som skriver om det i media. Norsk inledning till länken.

    Barn ned i 12-årsalderen sliter med klimaangst: Her er rådene for å hjelpe
    En fersk undersøkelse viser at stadig flere unge bekymrer seg for klimaendringene. – De som kontakter meg føler på avmakt og nyttesløshet, sier klimaaktivist.

    https://www.nrk.no/telemark/barn-ned-i-12-arsalderen-sliter-med-klimaangst_-her-er-radene-for-a-hjelpe-1.14645787?fbclid=IwAR1YzheIXFy652Hlz7Z-KYUiOWc0YOV-3fHBg2bTdmYS2sM-jukrCAjBSMM

  5. Det otäcka i allt detta är den sektmentalitet vanligt folk uppvisar: De höjer hela jippot till skyarna och talar om Greta som om hon vore en ny Messias.

    Folk som kommer invändningar mot hysterin klistrar de på etiketter och åsikter de inte har. ”Hur kan ni ifrågasätta Greta, ETT BARN?!!”
    -Nej, det är inte Gretas engagemang vi ifrågasätter. Det är jippot och tvånget att delta i kulten.
    (Skolbarn tvingas ju delta, senast i Umeå.)

    Nåja, snart kommer en ny kult, undrar vad det blir?

    • Svensken har en så stor längtan efter en ledare att känna tilltro och lit till, så en liten flicka får agera surrogat till den dagen Åkesson eller Kasselstrand tar över rodret från odugligen och lotsar Sverige i en lugnare hamn.

  6. Hennes föräldrar är ju mycket sjuka.
    De bör ta vårdnaden ifrån dem.
    Utnyttja ett barn på detta viset.
    Och undrar jag har vi avskaffat skollagen i Sverige.
    Helt plötsligt är det fritt att skol strejka.men om arbetare strejkar för mer betalt eller deras arbetsförrhållade.då kan det vara svårt

  7. Man kan vända på de, om det hade varit en ung flicka som föräldrarna hade promotat till en skönhetstävling, tänk de som finns i USA, på samma sätt, då hade de tagit hus i hel-ete, eller om föräldrarna hade promotat sitt barn inom någon sport på samma sätt. Då hade PK skrivet om lagar och regler, men just nu passar detta deras agenda och då får de fortsätta.

  8. Är det ingen som kan granska hur många miljoner som kommit in i familjens kassa på grund av detta lurendrejeri.
    Alla dessa pengar anser jag är bedregeripengar. .

  9. Undrar om inte Makarna Thunberg kommer få sätta på sig dumstrutar inom en snar framtid när denna resande cirkus blir granskad, och motivet inte var klimatet utan pengar och berömmelse.

  10. I sak finns inget att erinra mot inlägget. Men man ska nog vara glad åt att privatpersoner lämnat in orosanmälningar, för professionen hade sannolikt aldrig vågat starta upp en sådan utredning av rädsla för att förlora sitt arbete och/eller hamna i kylan. Nu kan professionen endast hänvisa till att de måste göra sitt jobb efter inkomna anmälningar.

Kommentera