Kommunförbundet slår larm till Ygeman i elfrågan

ENERGI. Kapacitetsbristen i de skånska elnäten är akut menar Kommunförbundet i Skåne som slår larm till ansvarig minister Anders Ygeman (S), rapporterar P4 Malmöhus.

Beslut att stänga Ringhals 1 och 2 togs 2015 men de ansvariga verkar överraskade. Ringhals från havet by Green Yoshi is licensed under CC BY-SA 3.0 

– Vi är djupt oroade. Vi vill att det här ska ske oerhört skyndsamt, säger Patric Åberg (M) som anser att företag och jobb riskerar att bli lidande om inte elförsörjningen säkras.

Ygeman har tidigare sagt att han inte tror på en lösning där regeringen kliver in, däremot vill han att staten hjälper till att få i gång ett samarbete mellan elnätsägare, producenter och näringsliv.

-Pettersson undrar varför Anders Ygeman (S) arbetar där han gör? Ygeman är Energi- och digitaliseringsminister och på regeringens hemsida står att Anders Ygeman (S) har ansvar för Energipolitiken:

Energipolitiken omfattar frågor om tillförsel, distribution och användning av energi. Politiken bygger på att förena ekologisk hållbarhet, konkurrenskraft och försörjningstrygghet. I området ingår bland annat frågor om el-, värme- och gasmarknader, energieffektivisering och förnybar energi, såsom bio- och solenergi och vind- och vattenkraft.

För det har Anders Ygeman ett grundarvode på 139.000 kronor i månaden plus förmåner enligt regeringens hemsida.

Då håller det inte att avvakta. Regeringen måste kliva in och se till att elmarknaden fungerar.

Hur går det förresten med avvecklingen av kärnkraftsreaktorerna Ringhals 2 och 1 som ska stängas 2019 och 2020. Staten är huvudägare och anläggningarna fungerar. Varför lyckades Miljöpartiet tvinga fram en stängning Anders?

Det hade varit fint att ersättningen för Ringhals hade varit klar innan stängning.

  • Ringhals 1 och 2 producerar 10 procent av Sveriges el (14 av 140 terawattimmar) – ungefär lika mycket som all vindkraft i Sverige (15 terawattimmar)
  • undviker koldioxidutsläpp motsvarande – alla Sveriges bilar (14 miljoner ton) – 90 procent av industrins klimatutsläpp
  • När Ringhals 1 och 2 stängs femdubblas importbehovet kalla vinterdagar (från 500 megawatt till 2 500 megawatt för normalvinter).

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

25 thoughts on “Kommunförbundet slår larm till Ygeman i elfrågan

  1. Varför skall han göra en insats på sin post nu, han har ju inte gjort ett skit av vikt någon ananstans
    han uppbär bara en lön men har inget behov att sätta sig i kläm,
    så fort kommit med förslag så har det gått åt helvete i vilket fall.
    perfekt politiker = tillför absolut inte ett skit.
    sverige går under och Ygeman ser bara på.
    den totala kortslutningen!!

  2. Som barn hade jag handhållna vindsnurrar, ställ alla politiker ut i Östersjön med en vindsnurra i varje hand så att de äntligen gör någon nytta med MP talibaner i spetsen

  3. Blir det kallt i vinter så kommer inte strömmen att räcka.
    Enkel logik nedlagd kärnkraft, försenad ersättning, ökad befolkning.
    Det går käpprätt åt helvete, hamstra ved ni som kan.

  4. Håller med Centurion fullt ut . En kristallklar analys av läget i landet . Kalla vintrar kräver energi och ska vi nu luras att köra elbil ?? Känns som man bor i landet som försvann ! Mvh Sjöström

  5. Lyssna gärna på vad energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) sa på en ”Energy Summit”-konferens arrangerad av Svenska Dagbladet, som sändes på SVT Forum.

    Delcitat

    Allt ska elektrifieras men var ska elen komma ifrån?

    Hur kan ett mindre land som Sverige med relativt få invånare ta på sig ledartröjan i klimatomställningen och hur ser färdplanen ut att leda omställningen till ett klimatsmart samhälle?

    Elnätens omställning och betydelse för Sveriges energisystem. Vilka möjligheter, hinder och drivkrafter för framtidens smarta elnätslösningar finns det? (Publicerat den 6:e september 2019)

    Slut delcitat

    Anders Ygeman kommer in i diskussionen med tillbakablickar och målade upp positiva prognoser för framtiden mm vid c:a 49:15 på liggande skalan i SVT-videon på länken nedan. Vid c:a 53:30 börjar tvivlen komma när ministern talar om Sverige som NETTOEXPORTÖR av el och om våra STORA EL-ÖVERSKOTT.

    Ringhals 1 och 2 berörs också och han säger med eftertryck att elöverskotten enligt Energimyndigheten kommer att ÖKA efter stängning av dessa två kärnkraftverk. Det ingav inte något förtroende för Ygeman för min del … men mitt förtroendet för honom låg redan runt nollan. Ygemans tal pågår till c:a 1:04:55.

    https://www.svt.se/nyheter/svtforum/allt-ska-elektrifieras-men-var-ska-elen-komma-ifran-1

  6. Uppsnappat på msn. ”Stefan Löfvén. Ett trauma för en hel nation”. Alltså, med all respekt för Estonia-offren, så tolkade jag dessa ord som att han menade läget i vårat land. Ska denna pajas äntligen kasta in handduken så att vi kan börja hoppas igen ? Nej, återigen bara meningslöst svammel. Jag borde ha varit förberedd på det vanliga tugget, men även den mest luttrade kan ju missta sig…

  7. Inkompetenta och passiva politiker kan sko sig med jättehöga löner så länge de bara inte utmanar Sveriges journalistkår inom MSM.

  8. Ygeman lär begära locket på hos PK-cancerns media!
    Vidare när alternativ media skriver om problemet att detta är en Rysk Påverkansoperation, ”Fake News”, ”Vit Makt” eller ”Ren Nazism”.
    Vad som helst utom att ta ansvar!
    PK-cancerns media ser ju till att han år efter år kommer undan med det!
    Dessa korrupta makthavare ser ju också att EU är för grov korruption och då är det ju ”riskfritt” att apa efter…
    Exakt motsatsen till de som en gång byggde upp Sverige !
    Ygeman är en pling-plong person som får Vidkun Quisling att blekna!
    Han ser Sverige och Svenskar som ett ”Särintresse” långt ner i prio efter import-kriminella, Islamistiska Stater med Herrefolksambitioner samt stora summor till korruptionens Bryssel!

  9. Ett kuvat och ängsligt folk är mycket enklare att manipulera. Så därför har Bilderbergarna beordrat de lättlurade svenska företrädarna att köra landet i botten. Då spelar det mindre roll vilka patentmediciner man har att komma med. Elförsörjningen är körd, precis som allt annat.

  10. Lilla liten Ulla. Om du menar det du sägar på rama alvar, då tycker jag att du bör börja själv som ett bra exempel för din idiologi el. kanske det närmara kallas idioti. Släcka för all energikonsumption du har och skrota din bil omedelbart.
    Har du barn ? Du vet vél att det i särklass största miljö-svineriet är just att skaffa barn. Dessa små skitklimpor skiter ner mer än du bara anar. Annars är största insatsen du också kan göra för miljön ganska enkel: avsluta ditt eget liv.

    • Jag tror inte…jag vet att han inte förstår…eller som jag skrev nedan han skiter i medborgarna eller vad dom/vi vill.

      Bara han får stå i ramljuset ibland och får in sin feta lön en gång i månaden plus sina förmåner.

  11. Sverige har inga generella regler angående långtidsutredningar där man förbereder landet inför framtiden gällandes befolkningsökningar, antalet utbildade som behövs, bostadsmarknadsprognoser, el och vattenkrafts efter frågan etc.

    Det finns INGEN som håller i en helhetsbild över hur sverige ska organiseras. Vissa myndigheter gör själva egna prognoser men de använder olika modeller och verktyg helt oberoende av varandra och använder inte heller varandras resultat.

    Exempelvis så är elmarknadsscenarierna hemliga för att modellerna är framtagna och ägs av konsulter och är inte tillgängliga för utomstående.
    Till exempel behöver inte import- och exportnivå av el mellan Danmark
    och Sverige som Svenska kraftnät beräknar stämma överens med motsvarande nivåer på import och export av el mellan Danmark och Sverige som den danska stamnätsoperatören för el (Energinet.dk) använder i sina scenarier. Motsvarande problem med överensstämmelse kan finnas mellan Energimyndighetens scenarier och
    liknande scenarier i de nordiska grannländerna, eftersom det inte förekommer någon samverkan mellan länderna. I EU-kommissionens kvalitetssäkring av medlemsstaternas utsläppscenarier ingår dock en konsistenskontroll av elimport inom unionen, vilket minskar risken för bristande överensstämmelse i medlemsstaternas bilder av den internationella elhandelns utveckling.

    Men då sverige inte ens har koll på hur många som befinner sig i sverige så är det svårt att beräkna för hur MÅNGA behövs elen till. Ingen har koll på vilka företag har vi – hur mycket el behöver dem och vilka företag kommer bygga ut och hur påverkar det elen etc.

    Generellt sett samarbetar de svenska myndigheterna i mycket begränsad omfattning med internationella organ eller med motsvarigheter i andra länder om framtagande av scenarier.

    https://www.riksrevisionen.se/download/18.56f38ebc168999ac23e1e3eb/1548871661013/RiR_2019_4_ANPASSAD.pdf

  12. Även om reaktorerna stängs borde åtminstone en generator vardera vara kvar i Ringhals och Barsebäck för att kunna snurra ”blint” som synkronkompensator och genom att leverera eller förbruka s k reaktiv effekt kunna hålla spänningen i södra Sverige bättre.

KommenteraAvbryt svar