Bluffen med biomassa

KLIMT OCH MILJÖ. Att avverka skog för att använda som biomassa anses vara ett bra alternativ till fossila energikällor. Det verkar som så mycket annat i klimat- och miljörörelsen var felaktigt och symbolpolitik. 

År 2018 antog EU ett nytt förnybart direktiv (RED II) och fick sedan möjligheten att vända frågan om bioenergi. Efter starkt press från skogsindustrin valde EU dock att fortsätta att betrakta bioenergi som förnybar energi, så länge den uppfyller vissa kriterier.

Om EU inte hade fortsatt att göra det, hade det varit mycket svårare att uppnå de ambitiösa mål som gemenskapen satt upp för att minska utsläppen av växthusgaser genom att göra 32 procent av EU: s energianvändning oberoende av fossil energi år 2030.

Förbränning av bioenergi producerar nästan lika mycket växthusgasutsläpp koldioxid som brinnande kol. Beräknat per megajoule (MJ) energi är koldioxidutsläppen från förbränning av träflis 103 gram – mot 108 gram för kol och 74 gram från lätt värmeolja.

Ändå har bioenergi betraktats som CO2-neutralt.

Anledningen är att det inte frigörs mer koldioxid är att träden genom fotosyntesen har tagit CO2 ur atmosfären. Och när nya träd växer upp igen efter att de gamla avverkades, återförs ungefär samma mängd CO2.

Det enda problemet är att det kan ta 80 till 120 år från ett träd till ett nytt träd att växa upp.

Kritiker av skogens bioenergi påpekar att detta är ett mycket långsiktigt perspektiv.

Att påstå att det är bra för klimatet att elda upp träd som biomassa är att ljuga.

Läs vidare på Forskning.no…

-Pettersson tycker att vi ska vara försiktiga med utsläpp och energiförbrukning men inte ett dugg blir bättre av att Miljöpartiet tillåts härja och påstå att ”forskarna är eniga”. Sveriges globala bidrag är helt försumbara, miljöpartiets politik är ett utslag av fanatism.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

4 thoughts on “Bluffen med biomassa

  1. De större partierna i Sverige är så fokuserade på makt att de hellre än att driva sin politik så låter de i praktiken Miljöfacscisterna styra.
    På Riksnivån kröker S gång på gång rygg för det lilla %partiet.
    I Stockholm syns inte tillstymmelse till M politik, trots att det är de som formellt säger sig styra..Där är det snarare Daniel Helldén MP som styr.

    Samtidigt understödjs MP av av en tämligen homogen journalistkår som gör allt för att detta parti skall framstå som större än de ynka % de representerar.

    • bara alla myndigheter köper miljöcertifikat , hbtq certifikat , genus certifikat blir allt……..inte ett dugg bättre för dig eller mig.

      Med DE mår bättre och känner sig lite snyggare – snabbare – starkare – smartare än oss alla andra……

      vi garvar åt 1% och 1% garvar åt 99%

KommenteraAvbryt svar