Abdulla fick inte laga hamburgare till middag, tände eld på HVB-hemmet

BROTTSLIGHET. Två personer har fördes till sjukhus med misstänkta rökskador efter en brand under torsdagskvällen i ett flerfamiljshus i Majorna i Göteborg. Brandorsaken är ännu okänd, skrev SVT straxt efter branden 2017

Bräcke Diakoni HVB-hem på Kabelgatan 6 i Göteborg som Abdulla försökte elda upp. 

Abdulla Hussaini som är afghansk medborgare har sedan ankomsten till Sverige i november 2015 varit en kostsam och missnöjd gäst i landet. Vistelserna på olika boenden har kantats av problem. Abdulla har haft svårt att följa regler och passa tider.

När han inte fått som han velat, har han reagerat med hot och aggressivitet; kastat möbler och annan inredning. En konflikt ledde till att han placerades på ett akutboende. Därefter kom han till HVB-hem på Kabelgatan 6 i populära Majorna i Göteborg. Boendet är anpassat för ungdomar med utåtagerande beteende och psykisk ohälsa. Det drivs av Bräcke Diakoni.

Han hade bott i Bräcke diakonis regi i en vecka när han bestämde sig för att demonstrera sitt missnöje med personalen. Det som hände sedan beskrivs av socialtjänsten så här; En vecka senare blev Abdulla upprörd och tände eld på sitt rum. Vården fungerade ej som planerat. Så vad hade hänt?

Abdulla fick inte laga hamburgare till middag, därför att det saknades råvaror och det fanns annan lagad mat. Han fick dock en kyckling att tillreda och gavs tillgång till kniv för matlagningens skull. Kniven låste han in sig med på rummet och en annan afghan fick övertala honom att lämna tillbaka den. En kort stund därefter gick brandlarmet.

Abdulla hade inte bara tagit kniven, utan också en ask tändstickor. Han tog tändstickor och eldade på den matta som låg på golvet i sitt rum. Han eldade även på ett par kalsonger och ett lakan som också låg på golvet.

Enligt ett utlåtande från sakkunnig förelåg risk för brandspridning till hela byggnaden, något som hade resulterat i att byggnaden brunnit ner till grunden.

Tingsrätten kom fram till att handlingen nog främst var ett rop på hjälp, men dömde i alla fall Abdulla till nio månaders fängelse för mordbrand.

Brottet begicks i maj 2017, domen meddelades i augusti 2018. Veckan därpå togs Abdulla och en annan afghan på bar gärning i Skandiahamnen, där de gömt sig i bagageutrymmet i varsin Volvo med syftet att lämna landet. De dömdes till 14 dagars fängelse för obehörigt tillträde till skyddsobjekt. Domen överklagades inte.

I april 2019 fastställde hovrätten domen för mordbranden, efter att Abdulla inte infunnit sig vid förhandlingen. Hans avslag på asylansökan fastslogs av migrationsöverdomstolen i februari i år.

Abdulla har lämnat motstridiga uppgifter under asylprocessen. I en version blev fadern kidnappad av sin bror, i en annan av talibanerna. Han har uppgett psykisk ohälsa som ett skäl till varför han vill ha asyl. Han hävdar att ohälsan inte är kopplad till asylprocessen (sådan ohälsa är inte asylgrundande) och han har fått intyg från ett flyktingbarnteam i Göteborg om att hans liv är i fara, därför att han är suicidal. Enligt migrationsverket saknas dock en sådan utredning och bedömningen tycks bara grunda sig på Abdullas egna uppgifter.

Jag har sett krig, haft det jobbigt att ta mig hit och sedan blir jag behandlad illa, personalen borde förstå mig. Jag är här för att överleva.

Han säger sig också ha misshandlats av iransk polis, sett många skadade, döda och döende människor, och även bevittnat hur människor drunknat i Medelhavet.

Innan Abdulla kom till Sverige hade han gått sex månader i koranskola. Han kan inte läsa eller skriva på svenska, men förstår lättare dialoger – studierna i Sverige har dock varit ”på en väldigt grundläggande nivå”.

Bland aktbilagorna finns ett studieintyg, som intygar att han läst språkintroduktion i 2-3 månader. Under den här studieperioden ska han huvudsakligen ha läst svenska som andraspråk, men också Idrott och hälsa, matematik, engelska och bild. Enligt en studieplan ska han dock ha läst geografi, religionskunskap, samhällskunskap och svenska som andraspråk. I de två förstnämnda har han inte fått något betyg, i de två sistnämnda har han fått F.

Den senast uppgivna adressen är Restad gård, som drivs i Migrationsverkets regi. Här trivdes inte Abdulla och när han inte beviljades flytt till annat boende, tog han sömntabletter framför en handläggare som fick tillkalla ambulans.

Förutom detta har han haft en del kontakter med sjukvården. Bland annat minst tio besök hos psykolog, ett antal läkarbesök, halsen skulle röntgas, han led av magsmärtor och så har han fått en näsoperation.

Ur förhör i fupen efter mordbranden, på frågan om hur han ställer sig till ev. ersättningsanspråk:

Jag accepterar inte det här och jag kommer inte kunna betala till någon som begär anspråk för jag känner att personalen är skyldig till detta. Jag tycker att det är personalens fel pga att de behandlat killarna och mig på fel sätt och de vetat att jag mått dåligt så jag har bränt upp mitt rum. Jag har sett när andra killar blivit behandlade på fel sätt och den aktuella dagen då när jag bad om en grej tre gånger och jag inte blev lyhörd skedde det mot mig. Och sedan tänkte jag inte klart att det brann i mitt rum och därefter kom ambulansen och jag hamnade i sjukhuset.

Bräcke diakoni meddelade att man inte hade något ersättningsanspråk. Abdulla ansökte även om gymnasieasyl, men fick avslag. Var han befinner sig idag är okänt.

-Pettersson säger att de politiker och journalister som är ansvariga för att tusentals som Abdulla har lockats till vårt land har ett stort ansvar…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

11 thoughts on “Abdulla fick inte laga hamburgare till middag, tände eld på HVB-hemmet

  1. Ännu mångkulturell outvecklad grottparasit som upptäckt elden och som i framtiden ska rädda Sverige !

  2. ”Tingsrätten kom fram till att handlingen nog främst var ett rop på hjälp….”
    Det är ju bara skicka hem honom, så får han fortsätta sitt invanda agerande. Beteendet behöver inte vara annat än härskartekniker för att dominera människor omkring sig. Det får inte per automatik bli Sveriges problem, bara för att aggressiva människor tar sig hit alltför enkelt och vill bo och bli omhändertagna på svenskarnas bekostnad.

  3. Borde man vara medveten om sin omgivning, inte röra sig bland dessa Abdullor när man handlar på t.ex IKEA? Äh, va faaaaan, vad är det värsta som kan hända? Pffffff! Helt ofarliga alla dessa Abdullor vi har. Vad dom behöver är kramar och egna villor!

  4. Bygg bunkrar för psykiskt sjuka individer i Ryssland och isolera dem dit. Det har vi råd med.
    Minns redan på 90 talet när 4 poliser behövdes för att få en sjuk man inlåst på ett sjukhus. Jag bara undrar hur personalen mår ? Vem vågar ge honom ”vård. ”
    Verkar som alla psykiskt sjuka hamnar hit.

    • Den som gav tummen ner, tyckte säkert att denne Abdulla är för välutbildad och intelligent för att få den posten. Så kan man också se på saken, om man jämför med vem som har den idag

Kommentera