När islam stoppades vid Wien 1683


ISLAM. För 336 år sedan stoppades islams senaste försök att militärt inta Europa, sedan dess har muslimerna som bekant lagt om taktik. Att fira stora slag och segrar är definitivt ute i dagens Europa. Det är bara Frankrike som envist fortsätter med militärparader på sin Nationaldag. Något motsvarande i Sverige skulle ju dels framstå som ren lyteskomik med tanke på Försvarets tillstånd, dels fått allvarlig politisk kritik från stalinisterna på SVT och DN…

336 år är lång tid men Wiens ungdom högtidlighåller varje år slaget vid Kahlenberg 1683, där turkarna besegrades. Trots många vänsterförsök att bryta ner mötes- och yttrandefriheten slutade det med ett fint och högtidlig jubileumsevenemang – i år, till allas överraskning, var det mitt i Wien. 

Det blev det sista i en lång rad av europeiska försvarskrig mot den framryckande jihadismen som startade med slaget vid Poitiers 732.En liten reklamfilm på nätet samlade ett tusental ungdomar på Kahlenberg i Wiens utkanter till fackeltåg och minnestal. Österrikarna (inte minst de unga) känner sig hårt trängda av den nya islamistiska invasionen. Visserligen mera en demografisk än en väpnad invasion, men på sikt med samma resultat.

Slaget vid Wien (eller slaget vid Kahlenberg) var det slag som följde på belägringen av staden Wien som genomfördes av det Osmanska riket mellan maj och september 1683. Det är inte att förväxla med belägringen av Wien 1529.

I syfte att slutgiltigt besegra den österrikiske kejsaren utrustade den osmanske sultanen Mehmet IV i början av 1680-talet en armé på runt 200.000 man (förutom turkiska styrkor även kontingenter från vasallerna Bosnien, Ungern, Serbien, Albanien, Grekland och Krim). Sultanen satsade allt på ett kort och beslöt att försöka ta Wien. Krig förklarades i augusti 1682 och i början av april året därpå marscherade en här på 150.000 man under den albanske storvesiren Kara Mustafa nordvästut mot Wien.

Den flera månader långa belägringen inleddes på försommaren 1683. Wien sände ut desperata böner om hjälp och höll ut tillräckligt länge för att en polsk-tysk armé om 70 000 man under den polske kungen Johan III Sobieskis ledning kunde sättas upp och komma Österrike till undsättning. Den 10-11 september 1683 arrangerade Sobieski forcerat och mödosamt undsättningshären till strid över de kringliggande skogklädda bergen. Den 12 september stod den allierade undsättningskåren färdig till strid på fälten mellan Kahlenberg och det belägrade Wien. Efter en hel dags infanteri- och artilleristrider satte Sobieski in den ditintills största kavallerichocken i Europas historia; 20.000 ryttare anförda av en spjutspets på 3.000 lansbeväpnade polska bevingade husarer klöv och skingrade den osmanska hären som hävde belägringen och flydde i panik.
I det fortsatta kriget förlorade osmanerna allt mer mark. Kara Mustafa tvingades som straff för sitt misslyckande av sultanen att traditionsenligt ta sitt liv genom strypning juldagen samma år. I freden i Karlowitz 1699 fick sultanen överlämna Ungern, Transsylvanien och Slavonien till Österrike.
Men vad utspelades då på Kahlenberg i september 1683 ?
Den polsk-italienska filmen 11 wrzesnia 1683, Bitwa pod Wiedniem/The day of the Siege: September Eleven 1683 skildrar slagets förlopp.Det är väl ingen överdrift att påstå  att Europas seger över Ottomanernas jihad kom att bestämma den politiska
utvecklingen i vår världsdel för flera hundra år framåt. Först i våra dagar har islamismen återigen blivit
ett reellt hot mot Europa.

-Pettersson har noterat att ÖstEuropa har haft problem med ockuperande muslimer, nazister och kommunister, det kanske är därför de inte är så pigga på att släppa in muslimer frivilligt.
***
Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


7 responses to “När islam stoppades vid Wien 1683

 • Peter Kostin

  En annan som stoppade islams utbredning var Karl Martell (oäkta son till Pippin den lille). Han segrade i slaget vid Poitiers (732), vilket var ett viktigt slag som ledde till att den muslimska expansionen inte kom längre än till Spanien och inte upp till Frankrike.

  Gilla

 • Finländare

  Pettersson bör se på finsk TV 6.12 då Finland firar sin självständighet. Försvaret håller parad med alla vapenslag, veteranerna och deras organisatipner deltar, kransnedläggning vid hjältegravarna osv.

  Otänkbart i Sverige ….

  Gilla

 • Göran

  Den enda armé som Sverige har är de import-kriminella ytterst välbeväpnade rasistaporna som lever på bidrag!
  Med full juridisk immunitet i Sveriges Domstolar!
  Trots bidrag långt högre än vad ett helt arbetsliv ger i pension kallas de ”Utsatta Grupper” av PK-cancerns media.
  Kontorist-generalerna i Stockholm hålls som rena papegojor, som plockas fram när de ska uttala sig. Ofta så att vanliga människor tar sig för pannan.
  Förtroendet ligger sannolikt på det lägsta någonsin? Sämst i Europa?
  Inget som tycks bekymra de högavlönade herrarna i den korrupta kriminella diktaturen och bananrepubliken PK-Sverige…
  Deras tankar ligger troligen på sina snabbt växande bank-konton ifall de nu bara är det främmande ”Herrefolket” till lags….
  Försvarets uppgift var att förhindra precis detta!

  Gilla

 • Ståfräs

  Du har fel Pettersson, vårt sk Svenska försvar firar o flaggar i prideparaden, vi Svenskar är mkt stolta och känner tryggheten svepa runt kroppen som en varmt filt, tack Steffe och Micael.

  Gilla

 • villervalle03v

  Försvaret paraderar ju varje år med ÖB i första leden. Tillsammans med bögar, transor hbtq, pedofiler och annat löst folk. En aning degenererat försvar, men med pride flagga i högsta hugg. Bäva månde fienden.

  Gilla

 • Bj

  De flesta svenskar hyllar nog polackerna och Österrike, inte alla förstås, glömde PK som nog gärna sett att mussarna vunnit. Snart stundar nog slaget om Sverige, gissar att slaget blir vi Dalälven.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: