Finlands utrikesminister: ”Sverige och Finlands försvarssamarbete bör stärkas”


FÖRSVARET. Försvarssamarbetet mellan Sverige och Finland bör formaliseras ytterligare så att det inte råder någon tvekan om att länderna kan förvänta sig militär hjälp av varann – om kriget skulle komma. Det menar Finlands utrikesminister Pekka Haavisto, enligt Sveriges Radio

– Jag tycker inte att det borde vara några gränser, utan att man borde också planera sakerna bortom fredstiden, säger Pekka Haavisto

Försvaret. 192 mekaniserade bataljonen på övning med bland annat Finland. Foto: Emy Åklundh/Försvarsmakten

Sverige och Finland har under flera år fördjupat sitt försvarssamarbete. Den svenska regeringen ser samarbetet som ”särskilt viktigt”, vid sidan av samarbetet med USA.

Målet är att förbättra de båda ländernas militära förmågor. Det handlar bland annat om gemensam träning, utbildning och utbyte av information. Men trots att samarbetet även handlar om planering för situationer ”bortom fredstid”, finns det idag inga förpliktelser eller formella löften om att länderna ska hjälpa varandra i händelse av krig.

Pekka Haavisto tycker att det vore bra om länderna ingick ett avtal om ömsesidig hjälp. – Jag tror att det skulle vara en bra idé för framtiden. Vi har gemensam planering och all information mellan oss är öppen och så vidare. Och då kan vi titta på om det skulle kunna leda till något slags avtal och gemensam planering och så vidare. Jag tror att vi är mycket nära nu, säger Haavisto.

-Pettersson säger att nu börjar det likna något, ett starkt finlands-svenskt försvar skulle räcka långt…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

 

 


10 responses to “Finlands utrikesminister: ”Sverige och Finlands försvarssamarbete bör stärkas”

 • Panzram

  Ni som här snackar om Svenska fjoll-befäl och pride festivaler.. Pekka Haavisto är öppet homosexuell och ökänd för att göra ödesdigra vänsterdrivna skitbeslut. En okompetent kvot-homo politiker helt enkelt. Hans uttalande här har troligen mer att göra med hans kära pride-intresse än landsförsvar. Krig och sånt är ju smutsigt, usch fyy. Inget pang pang här inte, mysiga kramar och sexiga lättklädda militär-kalendar är vad vi vill ha. Fröken Haavisto är lite småsotis på att Sveriges militär koncentrerar sig mer på homosexualitetens överlägsna härligheter än att försvara sitt land och befolkning. Sveriges och Finlands militära styrkor kunde kanske i framtiden ordna mysiga danskvällar på Åland? Lite YMCA i PA-systemet får blodet att pumpa och det nordliga ”samarbetet” kan påbörjas i den romantiska Åländska kvällssolen.

  Gilla

 • Kenth Andersson

  Blir Finland som får hjälpa det svenska Pride-försvaret !

  Gilla

 • villervalle03v

  Sverige har allt att vinna. ge ÖB tjänsten till finsk befälhavare, tillsätt finska befäl i svenska försvaret, då börjar det kännas tryggare.

  Gilla

 • Micke

  Förstår inte heller vad finnarna behöver oss till en ÖB som prioriterar pridefestivalen samt fått för sig att vi skall strida på ett genuscertifierat sätt, vad det nu innebär.

  Gilla

 • Genuspedagog

  Sveriges genussoldater kan nog inget göra förutom att dansa balett och färga håret rosa.

  Gilla

 • Kretin

  Finnarna räknar väl med att först sätta in svenskarna mot ryssen, som kommer att vara mer eller mindre försattta ur stridbart skick pga gapskratt när ryssen förstått att de möter svenskar. Då kan finnarna göra processen kort med ryssen …

  Gilla

 • Pettersson

  Det är Finland som vill utöka samarbetet. De har väl sett att det finns riktiga soldater i Försvaret.

  Gilla

 • Tony

  Men man undrar ju ifall Finland verkligen vill ha Fjoll befäl
  från Sverige i händelse av krig, Finnarna är vana vid
  att strida för sin sak, och inte strutta runt med prideflaggor
  som en Svensk överbefälhavare?

  Gilla

 • rune

  ”hakkaa päälle (pohjan poika)”

  Gilla

 • Tore

  Va fan ska Finland med Sveriges hbtq armé att göra.
  Vill dom ha underhållning.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: