Robert Mugabe, Palmes vän och Zimbabwes f.d. diktator är död


BISTÅND. Zimbabwes tidigare president Robert Mugabe är död, rapporterar BBC. Mugabe dog efter en tids sjukdom, bekräftar hans familj för kanalen. Han förlorade makten i Zimbabwe i samband med en militärkupp i november 2017, efter att ha styrt landet under nästan fyra decennier. Robert Mugabe blev 95 år gammal. 

Robert Mugabe var Olof Palmes och socialdemokraternas skyddsling och drev ett land till katastrofens rand delvis tack vare svenskt bistånd.

Zimbabwe var tidigare ett av Afrikas rikaste länder. Efter många år av ekonomisk nedgång, politisk oro och dåliga skördar har mer än tre miljoner människor lämnat landet.

Zimbabwe är ett exempel på politiskt vanstyre som det finns många av i Afrika och Sverige har en stor del i detta. Vi lämnade ett omfattande stöd till befrielserörelsen Zapu och Zanu, där Robert Mugabe var militär ledare, under 1970-talet och fortsatte efter Zimbabwes självständighet 1980. Mugabe började så fort Zanu tagit makten en omfattande utrotning av motståndare och 1985 konstaterade SIDA att Zanu nått sitt mål – en-partistaten. Trots detta fortsatte biståndet och fortsätter än idag, sedan 2001 går biståndet genom FN men Sverige har organisationer på plats.

Det svenska biståndet har varit synnerligen generöst, totalt över fem miljarder och officiellt till för att stödja landets demokratiska, ekonomiska och sociala utveckling. Sverige skulle göra det möjligt för fattiga människor att förbättra sina livsvillkor och främja utbildning, hälsovård och mänskliga rättigheter.

Av detta har det blivit pannkaka – vi hjälpte en despot som Robert Mugabe att behålla makten tills han blev för gammal. Tvärtemot biståndets mål.

-Pettersson undrar vem som bär ansvaret? Dessutom är inte Zimbabwe det enda landet vill hjälp till att hålla kvar i fattigdom, krig och misär trots att Afrikas länder är så enormt rika…

Miraklet Sydkorea och katastrofen Zimbabwe

Från början av 1900-talet till slutet på andra världskriget var Korea en Japansk koloni, fruktansvärt utsugen av japanerna, därtill kom Koreakriget 1950-1953 så i början på 1960-talet var Sydkorea ett av de fattigaste länderna på jorden, precis lika fattigt om inte värre än de fattigaste i Afrika.

Seoul, Sydkoreas huvudstad 1961.

Seoul utefter samma flod 50 år senare, det som kommit av hårt arbete, kapitalism och demokrati.

Salisbury var huvudstad i Rhodesia, nuvarande Zimbabwe, 1960 och det var vita ättlingar till engelsmän som styrde landet och som med hjälp av svarta hade byggt en modern rik stad.

På 1970-talet började den kommunistiska gerillan Zanu att härja i Rhodesia, ivrigt påhejade av Sverige som de fick omfattande ekonomisk stöd av tack vare Palme.  Kommunisterna tog makten 1980. De införde en enpartistat som fick namnet Zimbabwe och huvudstaden döptes om till Harare. Ledaren då och tills nyligen var Robert Mugabe och till skillnad från koreanerna valde Mugabe diktatur, mördade oppositionen, förstatligade och tog all politisk och ekonomisk makt från de vita. Mugabe tog till och med jordbruk och gårdar från vita som bott och odlat marken där i hundratals år.

Sverige har ett stort ansvar för att Zimbabwe har gjort den omvända resan mot Sydkorea, det ansvaret heter bistånd och Sverige hjälpte Mugabe till makten och att behålla makten, det blev värre år efter år…

Vad hände på vägen Robert, född 1924…du förvandlade ett av världens rikaste länder till ett land härjat av svält och våld, varför? Lyssnade du för mycket på Olof Palme?

Mugabe är Afrikas framtid sade Olof Palme…

Rädda Afrika – Stoppa biståndet var en insändare av Pettersson från 2009 i tidningen Expressen som SIDA kommenterade med att den var felaktig, de jobbade effektivt och gjorde massor av nytta för alla miljarder svenska folket gav till dem, de betalade inte alls höga löner eller miljoner till konsulter…

-Vi får hoppas det går bättre för Zimbabwe utan Mugabe och svenskt bistånd och att den nya regeringen ser till att de vita inte mördas av svarta och får driva sina jordbruk.

Zimbabwe är i grunden oerhört rikt. Men försöken att omfördela jorden från vita till svarta har fått katastrofala konsekvenser. Stora lantbruksområden har förstörts eftersom de nya jordägarna inte har lärt sig hur det avancerade jordbruksmaskineriet fungerar.

Den zimbabwiska dollarn är värdelös. Skolor och universitet, som tidigare var bland de bästa i Afrika, står tomma. Sjukhusen är stängda. Elektriciteten i landet ransoneras och det är att få tag i bensin. Landet hotas stadigt av hungersnöd. Den tidigare regeringen under Mugabe skyllde alla problemen på västerländska länder trots miljarder i bistånd.

Nåväl, Palme kanske ville väl, men hans socialistiska politik blev en katastrof i Sverige och många av världens länder…

Om Mugabe på bloggen…

1975, året då Sveriges väg utför började och grunden till dagens samhälle lades

Stöd bloggen…


14 responses to “Robert Mugabe, Palmes vän och Zimbabwes f.d. diktator är död

 • Zaid

  Jag vet att Han var bra människa med sin folk
  jag hoppas att inte människor inte straffa annan snabbt människa inte allt in läser på nyheter är helt hundra sant

  Gilla

 • odalkvinnan

  Rhodesia var Afrikas frukt och grönsaksproducent som exporterade sina produkter. Idag svälter folket. Han delade ut landet till påtända frihetskrigare som inte brukade jorden.
  Kuba levde på sockerexport. Efter Castro ingen skörd. Sverige säger att det beror på USA medan verkligheten säger att de inte lyckats producera. De svälter idag, tror inte det framkommer i svensk rapportering. De fick olja från Venezuela i utbyte mot läkare bla som fick tvångsarbeta för svältlöner i V. Nu får man inte upp någon olja och kan inte rena den för man nationaliserade allt och kunskape stack. Det låga oljepriset säger SVT är orsaken.
  Listan blir lång och den gemensamma nämnaren är socialism med rika ledare och svältande folk.
  Hur länge ska det få fortsätta? Nästa gång ska det gå bättre säger vänstern. Aldrig säger jag

  Gilla

 • Ulfa

  Gratulerar på dödsdagen, Robert.

  Gilla

 • Kent

  Robert Mugabes familj är väl bottenlöst rik på våra skattepengar.
  Olof Palme var en katastrof för Sverige. Hur många marxistiska massmördare och diktatorer har han stöttat med våra skattepengar.

  Gilla

 • Tony

  Nej när det gäller Zimbawe handlar det om helt andra
  pengar än dom 137 kronor som man erbjuder invånarna
  i glesbygdsstöd till den fattiga landsbygden i Sverige
  som Magdalena Andersson stod o skröt om!

  Gilla

 • Tony

  Finns det någon statistik på hur många Hundra Miljarder det slängts på detta land? Och det är bara 1 land i Afrika? Var har ledarna
  här i landet fått mandat att sprätta ut merparten av våra skattepengar

  Det tycks vara en slags fest som aldrig tar slut, dessa självutnämnda biståndsgivare ser ju själv till att förse sig, men man måste vara mer än lätt dum när man skänker bort så mycket att viktiga samhällsfunktioner i det egna landet tar stor skada.

  Den stora givmildheten tillsammans med den fullständigt Sinnesslöa invandringen har gjort och gör Sverige utfattigt, och när vi sen är det, vem ska då föda o göda dem som levt gott på Svenskt bistånd och välfärd??

  Gilla

 • Per Molin

  Äntligen dog fanskapet

  Gilla

 • Nisse

  Undrar just hur mycket Sida pengar han har på sitt konto. Tack vare Palme o Sossarna..….

  Gilla

 • Maja

  Margot Wallström och Jonas Sjöstedt lär kräva att vi ger Mugabe minst en tyst minut i hela landet.
  Svenska flaggan på halv stång skulle inte förvåna mig.
  Sverige har blivit ett sjukt land.
  https://www.expressen.se/debatt/resultatet-av-svenskt-bistand-ar-diktaturregimer-i-afrika/
  ”Samtidigt som Zimbabwes president Robert Mugabe började jaga oppositionella rullade de svenska biståndsmiljonerna in i hans kassakista.”

  Gilla

 • ossie

  Sossarna sörjer sin store mentor. Svetsarn kommer säkert att åka på begravningen.

  Gilla

 • Treb

  Sörjd och saknad??
  Varför skall detta land utmärka sig jämt?
  ANC?
  Krig mot Libyen???
  Afganistan?
  F..n,tragiskt.
  Ingen som känner sig lurad??
  Mer än jag?

  Gilla

 • Argus

  Han kommer att återuppstå. Djävulen inser att med Robert Mugabe i helvetet är han själv förlorad. Return to sender.

  Gilla

 • Göran

  En (S)tändig beundran och finansiering av korrupta kriminella diktaturer!
  Något som man anser ska beslutas av lika korrupta makthavare i Sverige över huvudet på folk…
  En måttstock som innebär att precis alla fungerande demokratier exempel våra grannländer är ”Nazistiska”…
  ”Lite Nazistiskt” är även kunskaper i Ekonomi, mattematik, historia, etnologi och logik….

  Gilla

 • Xombie

  Afrika är apornas naturliga hemvist, i våra förorter är de lika välkomna som en elefant på Arktis.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: