Iranska kvinnor kämpar för frihet


av Uzay Bulut • 5 september, 2019

  • Den islamiska republikens myndigheter menar att ”obligatorisk hijab” är lagen och måste följas. Men dåliga lagar måste utmanas och förändras.” – Masih Alinejad, iransk-amerikansk journalist och prisbelönt aktivist.

  • ”Grunden till denna tyranni är den religiösa lag som regeringen har verkställt sedan revolutionen 1979. Kvinnor är andra klassens medborgare och i stort sett slavar i Iran. Det internationella samhället måste ha mod nog att förkasta religiös lag och se den för sin tyranniska natur. Precis som att den fria världen förkastade kommunism under Kalla kriget borde man göra detsamma med religiös lag.” – Nastin Mohammadi, författare av Ideas and Lashes: The Prison Diary of Akbar Mohammadi, om sin brors tortyr och död i fängelset; till Gatestone Institute.

Tre iranska kvinnor som hålls i Teherans ökända Qarchakfängelse dömdes nyligen till vad som kan komma att bli över 10 år i fängelse. Deras ”brott”? Att inte bära huvudsjalar och därigenom trotsa landets islamistiska klädkod.

Tre kvinnor greps efter att ett filmklipp som de publicerat på internet under internationella kvinnodagen blivit viralt. I klippet ses kvinnorna gå utan huvudbonad på Tehrans metro och dela ut blommor till kvinnliga passagerare.

”Dagen kommer att komma då kvinnor inte tvingas lida” hör man en av dem säga, medan en annan uttrycker sitt hopp om att kvinnor i hijab en dag kommer att kunna gå sida vid sida med kvinnor som väljer att inte bära dem.

Läs vidare


5 responses to “Iranska kvinnor kämpar för frihet

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: