Robert Mugabe avgår: ”Vi har väntat på den här dagen i 37 år”


UTRIKES. Vilda glädjescener utbröt i Zimbabwes huvudstad Harare efter beskedet att Robert Mugabe avgår. På gatorna samlades människor för att dansa till ljudet av tutande bilar.

– Vi är så glada över att saker och ting äntligen kommer förändras, säger frisören Togo Ndhalalambi.

Mugabe har styrt landet med järnhand sedan 1980. – Vi vaknade upp varje morgon och väntade på att den här dagen skulle komma. Det här landet har upplevt svåra tider, säger Ndhalalambi.

-Pettersson hoppas det går bra för zimbabwierna men vill påminna om att den trolige efterträdaren, Emmerson Mnangagwa, inte är någon snäll demokrat eller känd för att bry sig om mänskliga rättigheter…

Man kan undra hur många miljarder Sverige har skickat till Mugabe i bistånd till ingen nytta.

BBC

TIDIGARE 2017-11-19. Robert Mugabe har gått med på att lämna, eller inte…

UTRIKES. Zimbabwes president Robert Mugabe går med på att lämna presidentposten, skriver Reuters med hänvisning till källor med insyn i förhandlingarna med militären. Mugabe kommer inom kort att hålla ett tal till nationen, bekräftar den statliga tv-kanalen.

UPPDATERAT: Zimbabwes president Robert Mugabe trotsade förväntningarna och meddelade inte sin avgång i söndagskvällens tv-sända tal till nationen. I stället sa Mugabe att han kommer vara president över det styrande partiet Zanu-PF:s kongress i december.

Händelserna under veckan är inte ett hot mot hans auktoritet som statsöverhuvud, förklarade Mugabe.

Partiet Zanu-PF sparkade Mugabe från partiledarposten tidigare i dag. Han har fått fram till måndag vid lunchtid att självmant avgå. Annars hotar riksrätt, enligt partiet.

Ledaren för Zimbabwes krigsveteraner, Chris Mutsvangwa, uppmanar efter talet folket att gå ut på gatorna i protest mot Mugabe och säger att hotet om riksrätt står fast, rapporterar Sky News.

-Pettersson väntar med att gratulera Zimbabwes folk till jag ser hur efterträdaren är. Vicepresident Emmerson Mnangagwa, kallad ”krokodilen, är inte känd för att kämpa för demokrati och mänskliga rättigheter. Risken är att en tyrann ersätter en annan…

Om Robert Mugabe på bloggen…

TIDIGARE 2017-11-18. Tusentals tågar mot Mugabe: ”Äntligen fria”

UTRIKES. Tiotusentals människor har samlats på gatorna i Harare i Zimbabwe för att protestera mot president Robert Mugabe. Nyhetssändningar rapporterar att något liknande aldrig hänt förut, och beskriver det som en ”historisk dag”.

– Att människor kan komma ut så här beror på att militären tillåter det, säger han.
BBC:s Afrikakorrespondent Anne Soy skriver på Twitter att scenerna saknar motstycke och talar också om historiska vingslag. I radions livesändning talas om att folk börjat tröttna på Mugabe men att de kanske inte har vågat säga det tidigare. Zimbabwe har varit en enorm kontrollstat, resonerar Sveriges Radios korrespondent Samuel Larsson.

– Nu har han tappat sina vänner och därmed också tappat kontrollen över makten här i landet.
Det är bland annat krigsveteraner och personer inom det styrande partiet Zanu PF som manat till protesterna.

-Pettersson undrar vem som hjälp tyrannen Robert Mugabe att sitta kvar i 37 år…

Läs om ett resultat av svenskt bistånd och Miraklet Sydkorea och katastrofen Zimbabwe

Ingvar och Robert

Mugabe är Afrikas framtid sade Olof Palme…


22 responses to “Robert Mugabe avgår: ”Vi har väntat på den här dagen i 37 år”

 • Lagro

  Det jublas och dansas på gatorna i Harare och firar Mugabes avgång, men risken är stor att en brutal diktator som Mugabe var, ersätts med en annan brutal diktator.
  Emmerson Mnangawa (krokodilen) , som är efterträdaren stod vid Mugabes sida sedan 1980 och hade ansvaret bland annat för utrensningar i södra Zimbabwe av motståndare till Mugabe regimen.
  Det kommer att bli val i september 2018, men risken är stor att Mnangawa har lärt sig av Mugabe hur val fixas.
  Det kan påstås att det är inte någon folkets man som efterträder Mugabe, utan den som Mugabe såg ut som hans efterträdare, men där Grace ansåg att hon skulle ta hand om presidentposten och rörde till det hela.
  Militären har alltid stått på Mugabes sida och trakasserad och misshandlad folk och Mnangawa är populär hos militären.

  Gilla

  • Lagro

   Det som kommer att hämma en ekonomisk utveckling i Zimbabwe är att jordbruksmarken konfiskerades från de vita jordägarna och Mugabe lät marken byta ägare till gerillaveteraner och militärer.
   Det här gjorde Mugabe för att få gerillaveteranerna och militären på sin sida.
   Om inte Mugabe hade gjort det skulle han aldrig suttit i makten i 37 år, därför folket fick det sämre hela tiden.
   De nya jordägarna var inga jordbrukare utan marken ligger till stor del i träda eller har mycket låg avkastning, men att den här gruppen skulle släppa ifrån sig marken är uteslutet.
   Idag importerar Zimbabwe jordbruksprodukter från Zambia, som gör att hårdvaluta går ut från landet för att livnära befolkningen.
   Innan konfiskeringen från de vita jordägarna var Zimbabwe självförsörjande och stor exportör av jordbruksprodukter.
   Jordbruket var basnäringen i landet, som också gjorde att folket hade låga levnadskostnader.
   Det fanns tidigare ca 4500 vita jordägare med stora marker som bedrev storjordbruk med mycket hög avkastning.
   Sedan genomförde Mugabe en lag att det måste vara svarta Zimbabwe som ägde minst 51% av företagen i landet.
   En sådan lag kommer att hämma utländska investeringar i landet som är nödvändigt för att få någon större ekonomisk utveckling.
   Att Mnangawa som blir den nye presidenten skall kunna genomföra några större förändringar är inte möjligt, han är också gerillaveteran och står militären nära, som kommer att stödja honom.

   Gilla

   • Lagro

    Mugabe var en brutal diktator och kommunist, som också var mycket makthungrig.
    Det fanns ca 4500 stora farmer som drevs av vita jordbrukare och var Zimbabwes basnäring som gav mat i överflöd till folket och stora exportinkomster.
    Mugabe drev iväg de här vita farmarna med våld genom att han anlitade gerillaveteraner för det smutsiga jobbet.
    Många blev mördade som vägrade flytta, svarta på farmerna som försökte skydda de vita farmarna blev också mördade.
    Motivet var att marken skulle fördelas till militären och gerillaveteranerna, som gjorde att Mugabe fick alltid stöd av dem, det blev en allians.
    Påståenden som gjordes att de var rasister de vita farmarna finns ingen sanning till, utan vilseledande propaganda.
    Det som sedan hände med jordbruket var att produktionen gick kraftigt ned, som gjorde att Zimbabwe blev stor importör av jordbruksprodukter för att kunna försörja sin befolkning.
    Den största orsaken till den stora ekonomiska katastrofen i landet är att jordbruksproduktionen till stor del försvann, det blev hyperinflation och brist på kapital.
    Sedan har kommunisten Mugabe genomfört nationaliseringar och kommit med lag om att de svarta skall äga minst 51% i företagen, som inte kommer att gynna investeringar som landet är i stort behov av.
    Den lagen har gjort att militär har blivit delägare i företag som vita driver i landet.
    Zanu partiet som Mugabe tillhörde är ett mycket starkt parti som militären och krigsveteranerna sympatiserar med.
    Planen var att Emmerson Mnangawa skulle ta över efter Mugabe, men Grace påverkade Mugabe att avskeda Mnangawa, därför hon planerade att bli president.
    Det här medförde att militären gick in och såg till att Mnangawa skall bli presidenten som var planerat, därför han är deras man.
    Det kommer att bli val i september men militären kommer att se till att deras person vinner valet som sannolikt blir Mnangawa.
    Någon större positiv utveckling i landet är mycket svårt att se som Mugabe har konstruerat ihop det.
    Mugabe har gjort omfattande stölder av Zimbabwes tillgångar, till stor del diamanter från en gruva som landet har och blivit sålda till Hong Kong och Kina.
    Det påstås att Mugabe familjen har tillgångar på ca 12 miljarder kronor, där det mesta är placerade på konton och lyxbostäder utomlands.
    Sverige har försett Mugabe med mycket bistånd ca 10-12 miljarder kronor, som visar att socialdemokraternas bedömning har varit undermålig.

    Gilla

  • Lena

   Lagro :
   Det skulle vara värdefullt om du kunde sammanfatta alla de fakta du har i ämnet under en artikel.
   Vi är många som skulle uppskatta.

   Jag vet en del men bara från vita farmare som har blivit drabbade.

   Gilla

 • Valter

  Undrar vad sossarna som ledd Mugabes regim med våra skattepengar tänker om ”folkets” man nu. Vad tänker Ingvar som tågade hand i hand med bäste kompisen Robert, Känner dessa nån skam eller är dom så indränkta i skamlöshet som politiker att de inte har normal samvete. Mugabe var en skurk i andras ögon, bland dom som bodde där, men sossarna öste skattemedel över honom, så att han överlevde så länge som han gjorde.Pengar klarar allt, skatt är fint säger Mona, jag gillar att betala.

  Gilla

 • Lagro

  Innan Mugabe kom till makten fanns det ca 300.000 vita i landet därav 4500 storjordbruk som drevs av de vita och var ryggraden i landets ekonomi, med gruvindustrin, och landet ansågs som Afrikas pärla.
  Arbetslösheten var mycket låg samma även inflationen, samt en stark valuta, matpriserna var subventionerade av staten, som gjorde att folket kunde leva till låga kostnader.
  Alla hade tillgång till skolor sjukhus m.m.
  Idag finns ca 20.000 vita i landet och ekonomin är i spillror med Mugabe.
  När Mugabe som är en marxist kom till makten skulle han behålla makten till varje pris.
  Han lät utrota 20-30.000 människor i södra Zimbabwe som han ansåg som ett hot mot regimen.
  De vita storjordbrukarna lät han konfiskera marken från och delades ut till krigsveteraner som deltagit i gerillakriget mot Smith regimen.
  Krigsveteranerna var organiserade och blev en maktfaktor för Mugabe.
  Mugabe kallade de vita jordägarna för rasister för att försvara konfiskeringen, men de var inga rasister, utan hade många svarta som jobbade med jordbruket, exempelvis tobaksodlingen är arbetsintensiv.
  Med Mugabe gick levnadsstandarden nedåt hela tiden för folket, fanns ingen välfärd, en miserabel sjukvård m.m. och blev till svält för många.
  Han kunde vinna valen med hot, våld trakasserier samt fusk av valresultaten.
  Mugabe kunde hålla makten i 37 år som visar att han var slug och smart, därför folket fick det sämre för varje dag.
  Han planerade att hans fru Grace skulle bli efterträdaren, men som militären motsatte, och såg till att han förlorade makten.
  Det fanns ingen som stödde Mugabe i slutskedet militären, polisen, krigsveteranerna och folket, alla ville att Mugabe familjen skulle försvinna från regeringsmakten.
  Mugabe döptes av vissa till den (svarte Hitler) som kanske var en rätt bedömning.
  De som stödde och trodde på Mugabe regimen var svenska socialdemokraterna, som försedd Mugabe med bistånd på 10-12 miljarder kronor.
  Mugabe utsågs till Afrikas räddare av socialdemokraterna, men sanningen blev en annan.

  Gilla

  • Lagro

   Den som kommer att efterträda Mugabe blir Emmerson Mnangawa som tillhör gerillaveteranerna och hade en ministerpost, men Grace såg honom som ett hot om regeringsmakten, vilket gjorde att Mugabe sparkade honom. Mnangawa flydde till Sydafrika och sade att han var under mordhot i Zimbabwe.
   Mnangawa ledde utrensningarna i södra Zimbabwe och fick namnet (krokodilen), sannolikt en brutal person.
   Mnangawa har skaffat sig en stor förmögenhet genom skumma affärer i Kongo och har även blivit tilldelat en farm på1600 ha av Mugabe.
   Mnangawa har intressen i stora verksamheter i Zimbabwe tillsammans med vita företagare, han anser att Zimbabwe måste få in utländska investerare till landet.
   Problemet i Zimbabwe är att jordbruksmarken är tillspillogjord genom att den tilldelats krigsveteranerna som driver inte något storjordbruk, och har inga kunskaper för jordbruk heller.
   Att vita farmare skulle komma tillbaka och få tillbaka jordbruksmark kan ses som uteslutet.
   Därför kan framtidsutsikterna ses som mörka för Zimbabwe, därför det var storjordbruket, som innan Mugabe skapade välståndet i landet.

   Mugabe familjen har skapat en enorm förmögenhet det påstås ca 12 miljarder kronor som till stor del kommer från diamantförsäljning, från en diamantgruva i Zimbabwe.
   Grace har också tagit hand om 14 stora farmer, som sannolikt ligger i träda som den mesta jorden gör.

   Gilla

 • Billy Boy

  Äntligen avgick den kommunistiske skithögen ‘Mugg’abe. Han lämnade ifrån sig makten i Zim’babb’we som han totalförstört i hela 37 år.

  Går det öht att få ordning på det landet igen?

  Gilla

 • Jonas

  Ska dom bli mer ”demokratiska nu hoppas jag inte.

  Gilla

 • Jhonsson

  Och i Sverige har vi väntat i mer än tre år på att Löfven & Co skulle avgå!
  Jag undrar vem som gjort sitt land mest skada.

  Gilla

  • Lena

   Sverige var ett hyfsat bra land som inte kan jämföras med Zimbabwe, fast att de vita lyckades med stora arbetsinsatser och kunskap att föra landet framåt, Rhodesia blomstrade tills den maktgalne och hans ännu mer maktgalna hustru tog över.
   De verkliga förlorarna var de afrikanska lantarbetarna och deras familjer som förlorade de skolor som de vita farmarna byggt upp, förlorade sina inkomster och den hälso-sjukvård som de vita hade organiserat.
   När de vita jagades ut ur landet så……väntade bara misär för befolkningen.
   Sveriges regering borde fundera på detta, när de vita jagas ut ur Europa ……vad finns då kvar ?

   Gilla

 • Truthfighter

  Om de vita jordbrukarna tillåts komma tillbaka till sina ägor, kan det bli en positiv utveckling för landet. Det är raseringen av jordbruket, och konfiskeringen av detta av Mugabe, som har drivit landet i sank.

  Gilla

 • Kalasbetalaren

  Den lata befolkningen tror att allt ska lösa sig bara för att Mugabe är borta!

  Zimbabwe nästa stora inbördeskrig!

  Nån som sätter emot?

  Gilla

 • gamgubben

  !990 liftade jag och min fru från Royal Harare GK in till stan, jag passade då på att fråga de två lokala hur det var att leva i landet. ”Det går stadigt neråt men vi har ju klarat 10 år, tyvärr tror vi inte att vi klarar 10 till”.Då var fortfarande landet i relativt gott skick med vita duktiga farmare, vilka anställde Zimbabvier som hade det förhållandevis bra.
  Några år senare var tongångarna hos befolkningen mycket förändrad och många flyttade, främst de vita tvingades flytta ut men även många av de driftiga i lokalbefolkningen flyttade till Syd Afrika.

  Gilla

 • Janne

  Rhodesia har stadigt gått bakåt sedan Ian Smith tvingades lämna över till Mugabe.
  Och precis som Sverige så var även Rhodesia ett blomstrande och rikt land innan dårarna tog makten!
  Janne

  Gilla

 • Utvandrad

  Palme vänder sig i graven.

  Gilla

 • centurion

  Såssarna går på knäna i många europeiska länder. Det har de själva bäddat för. Här ser vi ytterligare en i raden av deras felsatsningar med fel lekkamrater även utanför europa. Och kräftgången lär fortsätta. Det är ni väl värda !

  Gilla

 • prop3ll

  Norge har gitt 3,1 milliarder kr til Mugabe i årenes løp. Sverige har helt sikkert ikke gitt mindre.

  Gilla

 • Tony

  ”Samlades för att dansa ja” ? Det är väl det som är problemen bland Afrikaner, får dom bara dansa och tillverka en skara ungar så är
  dom lyckliga, men vad dom behövde är en skicklig ledargestalt som
  kan sparka dem i baken och få dem i arbete.

  Gilla

 • Bosse

  Jag väntar ännu mer på samma besked från Sveriges diktator.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: