Arab får flyktingstatusen indragen och ska resa hem


UTVISNING. Praktiska eller legala hinder för en palestinsk flykting mot att återvända till UNRWA:s verksamhetsområde utgör typiskt sett sådana yttre omständigheter som ligger utanför sökandens kontroll, och som kan medföra att organisationens skydd eller bistånd har upphört. Prövningen ska göras utifrån omständigheterna i det enskilda fallet och vid prövningstillfället aktuell landinformation. 

Mannen som ansökte om asyl i Sverige 2015 uppgav att han är registrerad hos United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East, UNRWA, och att han vid ett återvändande till Gaza riskerar att dödas eller utsättas för annan skyddsgrundande behandling.

Migrationsverket avslog ansökan men beviljade på grund av verkställighetshinder ett tidsbegränsat uppehålls- och arbetstillstånd samt främlingspass. Mannen överklagade till migrationsdomstolen som beviljade flyktingstatusförklaring.

Migrationsöverdomstolen anför att landinformationen talar för att de svårigheter som finns för att återvända till Gaza har minskat betydligt under 2018 och gränsövergången är öppen i betydligt högre utsträckning.

Mannen har tidigare haft ett pass utfärdat av PA-myndigheten och det finns inget som talar för att han skulle ha svårigheter med att få det utgångna passet förnyat, anför domstolen.

För personer med pass utfärdade av PA-myndigheten ställs inte längre samma krav på transitvisering i Egypten, fortsätter domstolen, och mot detta ska vägas säkerhetssituationen på resan genom Sinai.

Domstolen anser vid en samlad bedömning av mannens situation att svårigheterna att återvända till Gaza inte är sådan att artikel 12.1 a andra meningen i skyddsgrundsdirektivet aktualiseras.

Det finns därmed inte grund för att anse att han är flykting på grund av att UNRWA:s skydd eller bistånd har upphört. Migrationsöverdomstolen bifaller Migrationsverkets överklagande och upphäver migrationsdomstolens dom.

  • Identifikationsnr: UM 9395-18 MIG 2019:13
  • Rättsområde: Asyl/Uppehållstillstånd
  • Källdokument: Dom
  • Instans: Migrationsöverdomstolen
  • Datum: 2019-08-29

-Pettersson tackar för det, en man från hittepåfolket palestinier får återvända hem. Jag undrar varför han kom hit, vill en ”palestinier” ha skydd finns Egypten och Jordanien betydligt närmare om inte det duger finns det 50 andra muslimska länder…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: