Greta är framme – nu måste journalisterna göra jobbet


KLIMAT. I går kom Greta Thunberg, hennes pappa Svante och besättningen på båten Malizia II fram till New York, seglingen har gått bra och Greta har inte varit sjösjuk en enda gång. 

Nu måste journalisterna göra jobbet skriver Expressen och berättar att de varje dag publicerar vi två sidor i tidningen med nyheter om klimatet och tips för dig som konsument.

Expressen säger att de har Sveriges största klimatredaktion bestående av Emma Boëthius, tidigare Stora journalistpriset-nominerad chefredaktör på nyhetsbyrån Siren som leder bevakningen på redaktionen, som består av Matilda Nyberg, som kommer från vår grupp för undersökande journalistik, Karin Sörbring, som gjort personliga intervjuer, Filippa Rogvall, tidigare politikreporter, och Jessica Bergh, som jobbat för Aktuell Hållbarhet.

-Pettersson noterar att det inte var mycket mångfald i den redaktionen och undrar om några kritiska röster kommer att tillåtas. Jag tvivlar.

Att Gretas gissningar kommer att tas upp är säkert, men kommer några kritiker att få plats. Expressen borde granska nedanstående:

”Under de senaste 20 åren har vi sett en fördubbling av antalet extrema väderhändelser som stormar, översvämningar och skogsbränder och de fortsätter att öka – och förvärras – i takt med att vårt jordklot värms upp. Klimatförändringarna innebär också långsamma förskjutningar, som högre havsnivå, stigande temperaturer och torka.”

Exakt så står det i en artikel skriven av TT som är publicerad i många svenska tidningar som exempelvis SvD och Ny Teknik.

Problemet är att TT har fel, bilden ovan visar är hämtad från rapporten Natural Disasters 2018 som The International Disaster Database har sammanställt. De övre cirklarna gäller vad som hänt under 2018 och de nedre är ett medeltal för de närmast föregående tio åren, 2008-2017. Som ni ser var det färre stormar och översvämningar under 2018, inte fler och absolut inte dubbelt så många. 2018 stack ut vad gäller extrema temperaturer och vi ser även en liten ökning vad gäller bränder i skog och mark.

Shabia Mantoo, global talesperson för UNHCR, påstår detta om fördubblingen och att TTs reporter verkar ha köpt det utan eftertanke eftersom påståendet passar in i berättelsen om klimatkatastrofen.

Läs mer på Klimatupplysningen…

-Pettersson säger att TT:s påståenden som har stor spridning vore något för Expressen att kontrollera.

Politikfakta

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


18 responses to “Greta är framme – nu måste journalisterna göra jobbet

 • Barbro

  Kritiska röster nonchaleras av GT &co- men det var väl ingen nyhet. Jag har frågat GT (både via.FB och mejl) vem som skall fatta de för klimatet nödbändiga besluten om vi alla drabbas av panik. Något svar har jag inte fått av henne själv-däremot nog av andra som stöttar henne

  Gilla

 • Tanten

  Så hon fortsätter att skol-skolka.

  Gillad av 1 person

 • Peter Skoglund

  Apropå det vetenskapliga arbetet ……

  Veckobrev från isbrytaren Odens expedition – 2019-08-26

  Klicka för att komma åt Veckobrev%20från%20Isbrytaren%20Oden%202019-08-26.pdf

  Gilla

 • Richard Jarlestam

  Vilken vetenskaplig utbildning rörande klimat har dessa feministiska genustalibaner månntro? Vilket blir deras agenda drivande rapportering präglad av kunnanade, erfarenhet av klimatstudier? Fake news kanske blir ledtråden!

  Gilla

 • Weronica Selby

  Vilka skolor har flickorna pa expressen gatt for att vara tillrackligt kunniga om klimatet?????

  Gilla

 • Peter Skoglund

  Apropå att få sin röst hörd i ”klimatdebatten”………..

  Det är inte så lätt, skulle jag vilja påpeka. Om man inte passar in i agendajournalistikens linje.

  Jag har nu en gång i veckan, skickat in en insändare till ”lokaltidningen” Södermanlands Nyheter. Sedan sista veckan i juli, vilket betyder att insändaren är inskickad 6 gånger. Senast gången var igår. Förmodligen är den för dålig och oviktig, för den lokala läsaren, i den ”breda klimatdebatten”.

  Så här insändaren från mig, som inte platsar på SN.

  ”Mellan två istider”

  ”Klimatförändringar har alltid förekommit på jorden och de kommer även att fortskrida in i all framtid. Just nu befinner vi oss mellan två istider. Fast i Sverige verkar det som detta med klimatförändringar är ett nytt fenomen, för många. Att de helt plötsligt bara har dykt upp, under de senaste åren och att det är skuld till mycket i vår värld. Man hänvisar väldigt ofta till klimatförändringar, så fort vädret växlar lite. Inte speciellt trovärdigt och vetenskapligt.

  En studie, som publicerats i tidskriften Environmental Research Letters, visar att de nutida trenderna i sommartorka i Europa. Inte är något onormalt eller faller utanför ramen för de senaste tolv århundradenas naturliga variationer.”– Studien visar att dagens klimatmodeller överdriver sambandet mellan höga temperaturer och torka i Europa”, säger studiens projektledare Fredrik Charpentier Ljungqvist, docent vid Stockholms universitet.

  Klimatet fortsätter att förändras som vanligt. Med lite mänsklig hjälp, genom den globala befolkningsökningen och tillhörande konsumtionsökning. Vilket innebär att vi har fått en höjd ”global medeltemperatur”, på mellan 0,5-0,8 grader, de senaste 150 åren. Vilket inte innebär någon fara eller katastrof, enligt väldigt många vetenskapsmän. Inte en enda människa på vår jord, vet hur klimatet ser ut om 100 år. Så skrämsel, dåliga klimatmodeller och feltolkningar hör inte hemma i en sansad klimatdebatt.

  Att som enskild person vårda och måna om sin lokala natur och miljö. Är det grundläggande, för att det globala miljöarbetet ska förbättras.”

  Gilla

  • Stenbock

   Förstår att denna rader inte accepteras av lokalblaskan…Sanning o verklighet hör inte hemma i Abzurdistans, i nutida PK-organ !

   Gilla

 • Fyllfinnen

  Troligen inga riktiga journalister på bilden, bara en massa wannabes. En riktig journalist är opartisk och rapporterar det som är sant

  Det var den där blaskan som rapporterade: Åtta ”svenskar” gripna för gruppvåldtäkt på finlandsfärja,

  Gilla

 • Olof.p

  Heja Greta, kul att du är framme nu. När du är i USA kan du väl passa på att prata med Donald Trump och säga till honom att sluta twittra, börsen går alltid ner när han twittrar. Och så kan du snacka fram ett bra handelsavtal för oss svenskar, med presidenten.

  Gilla

  • Tony

   Hon hade kanske framkallat ett skrattanfall hos Donald, han är
   mer van att se Trump(en) ut, men Ameirkanarna kommer nog
   inte att bli allt för imponerade av en som knappt har någon skolgång.

   Gilla

  • Maja

   I USA ger utbildning respekt och är man expert inom ett visst område måste man visa kompetens i ämnet
   Att läsa manualer räcker inte till.

   Gilla

  • Maja

   Olof.P.
   Din kärlek till Greta är nästintill sjuk.
   Skicka henne ett privat vykort och berätta hur högt du uppskattar henne.

   Gilla

   • Bajen666

    Har märkt att det är många ”gubbar” som försvarar och beundrar denna tös…anledningen kan vi normala bara spekulera i.

    Gilla

 • ossie

  Lägg ned all rapportering om denna löjliga snorunge ! Så oseriöst.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: