Sverige bäst i världen på kärnkraft

KÄRNKRAFT. Sverige är det land som är bäst i världen på kärnkraft, menar den amerikanska professorn Joshua Goldstein. Till Fokus delar han med sig av hur han tycker att Sverige måste ta till vara på kärnkraften och vara en förebild för resten av världen.

Kärnkraftsverk

Joshua Goldstein ser Sverige som ett föredöme för andra länder gällande kärnkraft och menar att kärnkraften är lösningen på klimatproblemen.

– Jag har räknat på det och kommit fram till att klimatproblemen inte kan lösas utan kärnkraft. Ingen annan teknik erbjuder en energilösning i lika stor skala, med lika liten klimateffekt och som bevisligen fungerat under lång tid, säger Goldstein till Fokus.

Statistik visar att det svenska kärnkraftsprogrammet, vilket bygges ut 1972 till 1986, världshistoriens hittills snabbaste expansion av fossilfri elproduktion per capita.

Goldstein menar att det nu finns en gyllene möjlighet för Sverige att både fortsätta med kärnkraften och även visa för andra länder hur klimatsmart det är. Han kallar det ett moraliskt misslyckande om Sverige inte sprider sina lärdomar om hur utsläppen halverats på 20 år. Sverige har en chans att visa ledarskap och skapa en kärnkraftsmodell för resten av världen.

Mer på Fokus.se, tyvärr bakom betalvägg.

 Tillsammans med svenska kärnenergiingenjören Staffan Qvist har Goldstein skrivit boken ”Klimatnyckeln”.

-Pettersson som inte är helt insatt i dessa frågor tycker det är underligt att regeringen arbetar emot fredlig kärnkraft när man igår meddelade att man inte skriver under FN-konventionen om kärnvapenförbud. Alltså inte kärnkraft men kärnvapen.

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Sverige bäst i världen på kärnkraft

  1. Jag tror nog att Goldstein har fel, enligt all expertis är det Finland som är ledande idag när det gäller kärnkraft.

    Sverige var ledande för 20 – 30 år sedan, sen har det bara gått utför med svensk kärnkraft. Underhållet av dom svenska kärnkraftverken är en katastrof. Det har uppdagats massor med säkerhetsbrister, så det är ett rent under att det inte har inträffat en katastrof i stor skala i något svenskt kärnkraftsverk.

    Det gick en dokumentär på svt om detta för några år sedan, och man blev ju mörkrädd när man såg hur illa ställt det var med underhåll och säkerhet.

    Sverige bäst på kärnkraft, knappast. 🙁

  2. ..underligt att regeringen arbetar emot fredlig kärnkraft, är du verkligen förvånad? Miljöparti-politik och/eller fönsterpolitik..
    Trots KTH, trots Qvist, med flera, trots sunt förnuft.

    fattar inte heller hur Tyskland kunde stänga sina kärnkraftverken och börja tillverka el med fossila (och vindsnörror..)
    De länder som just nu bygger sina nya kärnkraftverk, det är ett antal faktiskt, nämns som lätt-mindre-vetande.
    Dock råkade jag för nån vecka sedan höra i P1 vetenskap, att den svenska energimyndigheten, redan nu kalkylerar med kommande el-tillgång från det finska kraftverket som nu byggs.

  3. Idag sprider Sverige ren dumhet, och omvärlden förundras
    över ett tidigare högteknologiskt land kan vandra bakåt i
    utvecklingen genom stor import av lågbegåvade individer+

  4. Ingen nyhet. Vi lär oss på KTH att kärnkraften är bäst för ekonomi miljö och utvecklingen…samt att befolkningstillväxt måste begränsas för att få ett hållbart samhälle

KommenteraAvbryt svar