13 invandrare dömda för bl.a. grova bedrägerier med statligt tandvårdsstöd

BROTTSLIGHET. Växjö Tingsrätt meddelade för en tid sedan domen i ett mål där åtal väckts mot 17 personer och ett bolag för bl.a. flera fall av grovt bedrägeri och grovt penningtvättsbrott avseende det statliga tandvårdsstödet. Av de åtalade personerna fälls 13 för brott, medan åtalet ogillas mot fyra. Yrkandet mot ett bolag om förverkande av pengar bifalls.

Iyad Zaid. ser ut att ha levt gått på våra skattepengar. Bilden från Facebook. 

I åtalen påstås att tandvårdsstöd på oriktiga grunder har betalats ut till tre olika bolag under åren 2012-2016. Vinningsbeloppet för de åtalade delarna av verksamheten i bolagen uppgår till ca fem miljoner kronor. Tingsrätten finner att åtalen till övervägande delar är bevisade och att tandvårdsstöd har begärts för åtgärder som t.ex. inte har utförts eller har utförts av icke-legitimerad personal. Beträffande det tredje bolaget har tingsrätten som en sammanfattande slutsats funnit att det bildats och drivits i syfte att genom oriktig rapportering förmå Försäkringskassan att betala ut så mycket statligt tandvårdsstöd till bolaget som möjligt.

Den person som utpekats som huvudman döms till fyra års fängelse för bl.a. grova bedrägerier, grovt penningtvättsbrott, grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott. En man som varit behjälplig med bl.a. bokföring och penningtvätt via andra bolag döms till två års fängelse. En av huvudmannens bröder döms för penningtvätt av cirka 1,1 miljoner kronor till fängelse i ett år och tre månader.

Två av bolagens styrelseledamöter, en kvinna och en man, de s.k. målvakterna, döms för bl.a. medhjälp till bedrägeri och grovt penningtvättsbrott respektive medhjälp till grovt bedrägeri och grovt bokföringsbrott. Kvinnan döms till skyddstillsyn och mannen till villkorlig dom med 240 timmars samhällstjänst.

Övriga personer som döms för olika typer av penningtvättsåtgärder får villkorlig dom och böter som påföljd. I några fall döms dock inte böter ut p.g.a. tidigare frihetsberövanden i målet.

-Pettersson säger att detta är ännu ett fall av systemhotande kriminell verksamhet…

Huvudmannen, Iyad Zaid, född 1976, startade tre tandvårdskliniker i Sverige, Dania Tandmottagning AB, Fresh Tandvård AB och Bright tandläkarklinik AB. Tillsammans med sina medhjälpare, till stor del släktingar, har han sedan via dessa bolag lurat Försäkringskassan på pengar för behandlingar som aldrig genomförts eller genomförts av icke legitimerad personal. Pengarna har därefter överförts till en mängd olika privata konton varpå företagen har försatts i konkurs.

  • Iyad Zaid,född 1976 och huvudmannen, döms för grovt bedrägeri, bokföringsbrott och grovt penningtvättsbrott, till fängelse i fyra år samt näringsförbud i sju år. Han döms även att betala 601 900 kronor såsom förverkat värde av brott.
  • Nizar Zaid, bror till Iyad, född 1978 döms till fängelse i ett år och tre månader för penningtvättsbrott, grovt penningtvättsbrott, samt att betala 565 700 kronor.
  • Mohamad El- Ali, född 1957, döms för grovt bokföringsbrott, grovt skattebrott, grovt penningtvättsbrott till fängelse i två år, näringsförbud, samt att betala 772 040 kronor.
  • Av övriga har nio arabiska namn och en kvinna svenskt namn. Tre är statslösa och en marockansk medborgare, de döms i huvudsak till villkorliga domar och dagsböter.

Till pengarna dessa araber stulit ska läggas advokatkostnader på minst femmiljoner, utredningar och andra kostnader. 

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “13 invandrare dömda för bl.a. grova bedrägerier med statligt tandvårdsstöd

  1. Roland Salomonsson – Pensionär F d officer (Marinen), Landstings-sekreterare, Säkerhetschef, IT-tekniker Intressen: Klimatrbedrägeriet, De Globala bedrägerierna, Historia, Teknikutveckling, De svenska samhällsbedrägerierna resp diktaturen (politik), Längdskidor och utövande orienterare.
    Roland Salomonsson skriver:

    ”Statslös” brukar innebära att det handlar om ”Margots älsklingar” Pallestinier, och då finns i regel Hamas med i spelbilden på ett eller annat sätt!

  2. Är man förvånad att invandrarna står bakom en stor del av bedrägerierna mot stat och kommun.
    Gissar att med en väl fungerande kontrollapparat skulle en stor del av dessa brott upptäckas.
    Invandrarna tar ju över fler verksamheter i samhället. Hur många bilskolor tex drivs inte idag av invandrare. Herr och damfriseringar. Många möjligheter till svarta inkomster.

  3. – men vem är så dum så han/hon går till en
    invällare för att få tandvård?

    En svensk tandläkare är väl att föredra?

    ”Håll Sverige rent!”

  4. hade hennet ens tandläkareutbildning??? och de övriga på klinikerna?? vilken slags utbildning hade de+vilken typ av utrystning hade de?? jobbade de med skruvdragare och sådant? 🙂 och sen! vilken svensk kliver frivilligt in på en sådan plats ?? 🙂
    allt detta ett bevis för att Sverige är en bananrepublik ett U-land i vardande med 0 kontroll av myndigheter………………….

KommenteraAvbryt svar