Somalias utrikesminister vädjar till sina landsmän att komma hem och hjälpa till med återuppbyggnanden

ÅTERVANDRING. Ahmed Isse Awad, utrikesminister i Somalia, vädjar till somalier att komma hem och hjälpa till att bygga upp Somalia. I årtionden har Somalia varit ökänt för våld, fattigdom och regeringens instabilitet. FN varnar för en kommande hungersnöd. USA har genomfört luftangrepp där i åratal riktat mot den kriminella muslimska terrorgruppen al-Shabab. Och bara i helgen dödade explosioner i Mogadishu minst 11 personer och sårade dussintals mer.

 

Och ändå talar landets utrikesminister till somalier i USA och ber dem att återvända och därigenom hjälpa till att återuppbygga landet. Ahmed Isse Awad spred det meddelandet den senaste veckan vid ett tal i Minneapolis.

Ahmed Isse Awad: Jag berättade för det somaliska samhället i Minnesota – faktiskt påminde dem. De behövde inte bli tillsagda. De har redan bidragit på ett bra sätt till den ekonomiska väckelse som händer i Somalia, förbättringen av den politiska situationen och säkerhetssituationen i Somalia.

Så mitt budskap till dem var att fortsätta sitt engagemang och att komma tillbaka, besöka landet så att de kan bevittna de framsteg som sker.

Situationen i Somalia har förbättrats de senaste åren.

Al-Shabab kommer, om gud vill, inte längre att vara ett hot mot någon. Hungersnöden är avvärjd, regnen har kommit på ett bra sätt. Landet är nu redo för sina döttrar och söner att engagera sig så att vi behåller de framsteg som har gjorts.

NPR

-Pettersson hoppas att Somalias utrikesminister välkomnar de somalier som nu är i Sverige att återvända också, men de kanske har blivit för vana vid att leva på bidrag…

I Sverige finns c:a 70.000 somalier födda i Somalia, dem och deras barn kunde Sverige använda de 600 miljoner vi ger i bistånd varje år till att köpa flygbiljetter för och på så sätt gynna Somalia och Sverige långsiktigt…

När det regnar…

– När det regnar och är grönt och kamelerna ger mjölk behöver nomaderna inte anstränga sig. De diskuterar och snackar och på nätterna spelar man spel. Men när torkan kommer jobbar nomaderna hårdare än någon svensk bonde och ser till att kamelerna och korna och getterna överlever i öknen.

– När samma människor kommer till Sverige så regnar det hela tiden – socialbidrag, barnbidrag, bostadsbidrag och alla andra bidrag. Så det blir som i nomadlivet när det regnar och är grönt, folk sitter och tar det lugnt. Och här i Sverige kan man ta det lugnt hela året, sitta på kafé och snacka. När man har det så bra, varför ska man då jobba?

– Abdulahi Mohammed, somalisk tolk i Göteborg

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

19 thoughts on “Somalias utrikesminister vädjar till sina landsmän att komma hem och hjälpa till med återuppbyggnanden

 1. Tore

  18 06 2019 at 09:15
  Tycker du männen är så mycket bättre då?”

  Ser många somalimän köra buss i Stockholm. 80 % av somalier var utan arbete i Järvaområdet enligt statistiken för något år sedan.

 2. Bra skicka då den stentuffe socialbidragsgangstern Dree Low (Salah abdulle) med första bästa lastångare/bananbåt.

  Man undrar ju hur lyktstolparna i Al-Shabab tagit emot fläskberget.?!!

 3. Det är dags för somalierna i Sverige att åka hem till Somalia och bygga upp sitt land.

 4. han menar kanske att ifall dom kommer hem så väntar
  ett jobb, och inte bara en insättning på bankkontot varje
  månad som här i bidragslandet+ Tror inte många här nappar
  på erbjudandet, men dom som gör det Far i Frid! Många av
  er blir inte saknade!

 5. Vad utgår du ifrån, har du statistik över hur många somalier som jobbar och inte isåfall kan du dela med dig det. Jag är rätt säker på om du tog ut huvudet ur arslet och arbetade själv så skulle du träffa somalier som jobbar 24/7. Jag är själv somalier och betalar 8000-9000 i månaden i skatt

  • Abdi ! Alplandet Schweiz har tagit fram statistik på hur många av alla somalier som jobbar i hela landet ! 2 av 10 ??? Resten bidrag ????? Sverige säkert ännu värre ! Enligt Finland o Norge kostar en somalier 10 miljoner under en livstid ! IDIOT !!!

   • I Sverige jobbar 28% av dom somaliska männen och 18 % av kvinnorna det finns ett reportage i tidningen, Arbetaren, en vänstertidning.
    I snitt var fjärde somalier jobbar Abdi,
    Så jävla värdelösa.
    Ni tillför ingenting
    Ni kostar bara pengar.

 6. Dom kommer säker lämna ett liv i sus och dus på bidrag för att åka hem och jobba.
  Har vi tagit hit dom lär vi få försörja dom resten av deras liv

  • Och du som tummar ner detta är säkert en som utnyttjar flyktingar eller så är du en bidragstagare själv.

Kommentera