Sverige attraktivt för utländska doktorander, det blir dyrt för skattebetalarna


SKATTER OCH UTBILDNING. Doktorander är forskarstuderande på högskolenivå med vanligtvis avlagd masterexamen. Nära 17.000 personer är verksamma som doktorander vid de svenska lärosätena. Drygt 6.000 av dem (36 procent) är utländska. Hösten 2008 var 19 procent från utlandet, så andelen har alltså fördubblats på tio år, visar Universitetskanslersämbetets (UKÄ:s) årsrapport.

Bildtext: Doktorand Rakesh Koppram tillsammans med professor Lisbeth Olsson i labbet. Foto: Jan-Olof Yxell

Det finns flera förklaringar till utvecklingen. En är att universitet och högskolor mycket aktivt strävar efter att vara internationella.

En forskarutbildning är inte billig för samhället. – 2011 infördes att studenter från länder utanför Europa ska betala studieavgift. Man tyckte att skattepengar inte ska användas till att utbilda utländska studenter. Men forskarutbildningen är också en utbildning och den är inte avgiftsfinansierad. Där finns egentligen ingen logik.

Nu kanske man ska se det faktum att forskarutbildningen inte är avgiftsbelagd som ett sätt för Sverige att bidra till världen. Doktorandtjänster, det vill säga anställning och lön, saknas i många andra länder. Där måste doktoranderna i stället betala för sin utbildning, om de inte lyckas få ett stipendium.

De svenska doktorandtjänsterna har goda villkor jämfört med villkoren för forskarutbildningar i många andra länder. De är relativt välbetalda och innebär en trygg anställning på fyra eller fem år.

Vi får ju inte glömma bort att en anledning till att vi har så många internationella doktorander är att de har bra villkor i Sverige. 

-Pettersson säger att detta verkar vara ännu en av Sveriges lysande affärer. Sverige skänker 3 miljarder till utländska studenter. Utländska studenter får avlönade doktorandtjänster i Sverige, när de är färdigutbildade flyttar många av dem till välbetalda jobb med lägra skatter i andra länder medan vi tar emot analfabeter och lågutbildade i massor…Lysande Stefan…Lysande…

Är vi bäst eller fullkomligt galna?

Sydsvenskan, tyvärr bakom betalvägg.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


10 responses to “Sverige attraktivt för utländska doktorander, det blir dyrt för skattebetalarna

 • Bosse S

  I sin mångkulturella nit så även inom utbildningsområdet har sossestaten & co skapat undanträngningseffekter, som drabbar svenskarna.
  Förtryck kallas det.

  Gilla

 • Thorsten Schütte

  Stopp och belägg. Sökte och fick ett svensk statsstipendium ett är och var sedan doktorand 4 år med blygsamt utbildningsbidrag. Har sedan jobbat i elektroteknik- och järnvägsbranschen tills nyligen och gjort nytta i och för Sverige som slapp betala min uppväxt, skol- och större delen av universitetsutbildningen. Dessutom fick jag slåss med invandrarverket:
  https://gront.mp.se/debatt/inhumant-med-tillfalliga-uppehallstillstand/

  Gilla

  • Olof.p

   För mig fick staten gärna byta ut alla muslimska analfabeter mot doktorander på högskolan. Kan tänka mig att 90-95% av alla doktorander får jobb efter utbildning, om de inte läser något konstigt som religion. Motsvarande siffra för de muslimska analfabeterna är att 90-95% aldrig kommer att få något jobb. Välj själva.

   Gilla

 • G54

  ”Där finns egentligen ingen logik.”
  Finns det någon logik med någonting längre i detta land?

  Gilla

 • Linn

  region (landsting) skåne skänker läkarspecialit utbildning till läkare från saudie som får komma hit och läsa till ett eget skapat specialistläkarprogram GRATIS. Varje termin 35 personer…..De saudiska läkarna är i Sverige i sex år under utbildningen…..

  I kontraktet står att ST-kandidaterna måste lära sig svenska innan de börjar sitt kliniska arbete och Wejdan, Anmar och Ahmed fick ägna sina första 8-10 månader i det nya landet med att lära sig språket, något de upplevde som lite svårt i början.

  Tanken är att de saudiska läkarna ska återvända som specialister till sina arbetsplatser i Saudiarabien, bli ”goodwillambassadörer” och att utbytet i sin tur ska göra regionen till en mer attraktiv arbetsgivare……..

  Hur många saudier har börjat jobba i Sverige då?………..finns ingen statistik. (skånes landsting är inte rikt precis och går med underskott som de flesta landsting i Sverige)

  samtidigt vägrar regeringen öka läkarprogrammets platser på svenska universitet vilket innebär att svenskar som inte får plats i sverige tvingas åka till danmark, polen, Rumänien för att studera till läkare.

  https://www.sjukhuslakaren.se/okat-tryck-pa-platser-med-specialistutbildning-for-saudiska-lakare/

  Gilla

 • Tore

  Skattebetalarna är alltid den förlorande parten i Sverige, när tog våran pajas regering senast ett beslut som gagnade dom Svenska skattebetalarna?

  Gilla

 • Jino

  Vem skulle lita på en indisk doktorand? En kinesisk? Ränderna går aldrig ur sägs det…

  Galet att vi finansierar dessa utländska parasiter. Galet.

  Du är fantastiskt välinformerad på många områden. I ett ”friskt” land hade du varit ansvarig utgivare eller chefredaktör med en redig höjdarlön. Men Sverige är sjukt sedan länge så du får blogga dig till framgång utan lön och en helidiot tar platsen som ansvarig utgivare och chefredaktör.

  Det är nämligen ett krav att vara dum och svenskfientlig.

  Gilla

 • Kenth Andersson

  Gör inget Socialbyrån är RIIIIIIIIIIK !

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: