Så var det slöjan igen

Staffanstorps beslut om att förbjuda flickor att bära slöja upp t.o.m. sjätte klass har upprört många.

Sara Andersson, jurist på Skolverket, pekar på en utredning från 2012 där man fastslog att ett allmänt förbud inte är möjligt. Fast vad står det egentligen i Skollagen?

Förbudet i Staffanstorp kan inte hindra muslimska småflickor att komma till skolan. Däremot accepteras det inte, som kommunalrådet Christian Sonesson säger.

Då uppstår den sedvanliga fråga som verkar vara omöjlig att utreda. Är slöjan ett religiöst påtvingat eller ett frivilligt påtaget klädesplagg? Med tanke på hur det ser ut i muslimska länder och bland muslimska familjer i Sverige hävdar jag att slöjan är ett påtvingat klädesplagg där islam i kombination med föräldrarnas vilja är det som styr och det tänker jag hävda tills motsatsen bevisas.

Då ställer sig frågan om slöjans vara eller inte vara i förskola och grundskola. Så här står det nämligen i Skolverkets skrift från 2012. Den som Sara Andersson refererar till.

“Utbildningen och undervisningen i förskolor och skolor ska vara icke-konfessionell dvs. det får inte förekomma religiösa inslag. Undantag gäller för fristående förskolor och skolor med konfessionell inriktning. I dessa får det förekomma konfessionella inslag i utbildningen men inte i undervisningen”

Ponera nu att det äntligen framkommer att slöjan är ett religiöst påtvingat klädesplagg. Observera då orden ovan, “…det får inte förekomma religiösa inslag”. Är detta inte en tydlig markering om att slöja och förövrigt andra religiösa symboler ska förbjudas i svenska skolor?

Ponera istället att slöjan är frivillig att bära, även hos flickor i fyra till tretton års ålder. Är det då en omöjlig begäran att muslimska småflickor tar av sig slöjan så länge de befinner sig bakom skolans väggar? Vad de har på sig till och från skolan är självklart deras val, men under lektioner, under gymnastiken, under simundervisningen?

Minns ni den här händelsen? Flickan i fråga får inte spela i slöja, då det strider mot Internationella Basketförbundets regler. Själv säger flickan att hon inte tänker ta av sig slöjan då denna är en del av hennes personlighet. Så var det detta med respekt. Jag som själv varit aktiv i olika bollsporter vet som alla andra att personlighet har inget med saken att göra. Du får ha vilken hudfärg du vill, du får heta vad du vill, du får ha vilken tro du vill, du får hela kroppen täckt med tatueringar om du vill, men du får inte ha vilken klädsel du vill. Punkt!

Om vi återgår till småflickor och slöjor, så finns följande att läsa i Koranen enligt webbsidan islam.se.

“Profet! Säg till dina hustrur och dina döttrar – och till [alla] troende kvinnor – att de [utanför hemmet] noga sveper om sig sina ytterplagg (jilbāb); på så sätt blir de lättare igenkända [som anständiga kvinnor] och undgår att bli ofredade”

Läser ni hela texten bakom länken ovan, inser ni snart att slöjan är ett religiöst påtvingat klädesplagg, även hos små flickor. Därför har Christian Sonesson i Staffanstorp rätt och därför är raderna i Skolverkets skrift från 2012 högst relevanta.

I Sverige ska reglerna styra religionen. I Sverige ska inte religionen styra reglerna.

DN bakom unvis

Läs också Ledarsidornas artikel om just slöjan och skolan.

Det är så här vi vill se svenska skolbarn, oavsett vad de har för hudfärg eller etnicitet.

Inte så här.

 

 

8 thoughts on “Så var det slöjan igen

 1. Varför ska det vara så svårt att införa skoluniform i detta landet. Då slipper man sådan här problem.

 2. Barn ska ej påtvingas religiösa klädesplagg, låt dom få vara barn så länge som möjligt, oavsett om det är i Sverige eller här i Filippinerna.
  Patrik Fries, Manilla och Stockholm

 3. En kvinna som bär slöja nära mig visar att hon inte litar på mig.
  Jag känner mig kränkt av kvinnor som nedvärderar mig och inte litar på mig.
  Kanske anmäla kränkning?

  D.v.s. jag är diskriminerad av dessa kvinnor!

 4. En kvinna som bär slöja nära mig visar att hon inte litar på mig.
  Jag känner mig kränkt av kvinnor som nedvärderar mig och inte litar på mig.
  Kanske anmäla kränkning?

 5. Nu handlar det generellt inte om infödda svenskar eller om barn till arbetskraftsinvandrare utan om personer som åberopat 1951 års flyktingkonvention och dess utökning från 1967. Dessa förmenta flyktingar har dessa skyldigheter enligt konventionen:

  Article 2

  General obligations

  Every refugee has duties to the country in which he finds himself, which require in particular that he conform to its laws and regulations as well as to measures taken for the maintenance of public order.

  Samt:

  Article 34

  Naturalization

  The Contracting States shall as far as possible facilitate the assimilation and naturalization of refugees. They shall in particular make every effort to expedite naturalization proceedings and to reduce as far as possible the charges and costs of such proceedings.

  Märkligt att svenska myndigheter inte känner till det.

 6. Det är mycket förvånande att man ifrågasätter om slöja är ett religiöst betingat plagg. Om det råder det väl ingen tvekan.

  Att muslimska småflickor tar på sig detta religiösa attribut frivilligt, är bara naivt och omdömeslöst att hävda. Man sexualiserar ju indirekt dessa flickor, utifrån den religiösa innebörden och betydelsen.

  Hur det kommer att gå för Staffanstorps beslut att införa detta slöjförbud, återstår att se. Det är bra att man prövar saken. Fast av erfarenhet av dagens Sverige, så kommer det bli problematiskt, trots det kommunala självbestämmandet.

  Vi har ju Diskrimineringsombudsmannen, (DO) , som kommer ha en annan åsikt om detta. Sedan har ju Skolverket redan juridiska riktlinjer på att man kan förbjuda slöja i enstaka fall men inte generellt.

  Fast det är bra, att man tar fighten för alla dessa småflickors rättigheter i Staffanstorp.

 7. Om kön är en social konstruktion varför inte “leka” att alla är könslösa då så slipper flickor täckas med slöjtvång?

 8. Det kan inte och kommer inte att bli något förbud mot slöja i dagens Islamistiska satelitstat Sverige, det behöver man inte vara Einstein för att begripa !
  Bara att lägga ner denna omöjliga tanke och gå vidare i Islams tecken, det kristna Sverige är helt förlorat och kommer framöver att tillhöra Islam hjälper inte att SD har och tyvärr verkar ligga still på ca 18%.

Kommentera