Landsbygden tillhör SD

I det märkliga spel som pågår i Sverige finns det flera förlorare. Landsbygden och de som vill bo där är en av de grupper som bortprioriterats av styrande politiker.

I Petterssons närområde har landsbygden sedan länge prioriterats bort för nya skrytbyggen och dyra satsningar i centralorten. Man kan kort säga att skattebetalarna som bor i mindre orter finansierar stadsbornas lekplatser, köpcentrum, kommunikationer och nya bostadsområden. Så här ser det förmodligen ut i hela Sverige och därför växer SD på landsbygden.

Lokaltidningen tar upp detta där rubriken till artikeln säger vad allt handlar om. “Bortglömd landsbygd skapar misstro när klyftan mellan land och stad växer”.

Politikerna undviker frågan, vilket ett par lokala landsbygdsbor konstaterar. Ett par personer som att döma av namnen har en utländsk bakgrund fyller på med:

” Vi har förståelse för att många röstar på SD. – Svenskarna måste tänka på sig själva”

Pettersson och några av skribenterna har växt upp på landsbygden och kan konstatera att styrande politiker på både riks- och kommunal nivå valt bort denna. Landsbygden är bara intressant när de besöker sina fashionabla sommarstugor eller när de beger sig till närmsta sjö för ett svalkande dopp. På landsbygden finns många eldsjälar som kämpar för sin ort och många vill bo där, trots att politikerna ignorerar och motarbetar. Hur länge accepterar man denna nonchalans innan man på allvar tar itu med problemen. Det s.k. Bensinupproret kan vara en början, allt fler röster på SD kan vara en annan. Googla också på Bondeupproret.

Så här såg de ut i EU-valet på några av de orter som nämns i lokaltidningens reportage.

SN

6 thoughts on “Landsbygden tillhör SD

  1. I början på 2000-talet gjordes en undersökning som visade att stockholmarna var 21% av Sveriges befolkning de tjänade 27% av Sveriges inkomster men betalde 43% av Sveriges skatter. Jag, numera stockholmare (tidigare smålänning), tycker att det är helt o.k. att storstäderna hjälper landsbygden att fungera. Jag, liksom många andra, tycker inte att det är o.k. att större delen av stödet går till andra storstäder i Sverige.Innan bron till Köpenhamn byggdes lovade Malmöpolitikerna att fick de bara bron till Köpenhamn så skulle de bli Sveriges motor och försörja resten av Sverige. Hur blev det?

  2. Desto större anledning för de styrande i Stockholm att förneka och förnedra “landsbygden”. Hade vi varit “valboskap” hade alla pengar regnat över oss.

  3. Noget tyder på at kløften mellem land og by bliver større. De store bykommuner i Skåne havde alle Socialdemokraterne som største parti ved EU-valget, i ferie- og rigmandskommunerne Vällinge, Båstad og Ängelholm var Moderaterne størst, men i 19 ud af de 33 kommuner i Skåne var SD største parti.
    Det bliver ikke byerne som kan lukke landsbygden af, det bliver landsbygden som kan lukke byerne inde! El, fødevarer og vand kan jo nærproduceres.

  4. Ja att landsbygden bara är något nödvändigt ont blev man varse häromdagen när utbyggnaden av 5G nätet för mobilnätet diskuterades , och där det då framkom att det var leverantören som avgjorde om det var ekonomiskt befogat att tillhandahålla den tjänsten . Vad blir nästa steg kanske att dom som levererar el finner det olönsamt att leverera el till landsbygden och helt sonika klipper av sina ledningar till förmån för storstäderna . Och allt detta kommer troligen att ske med våra “kloka” politikers goda minne . Det är inte att undra på att folket på landsbygden börjar att tröttna på att bli betraktade som något nödvändigt ont och vänder dom gamla etablerade politikerna ryggen .

Kommentera