Österrike förbjuder hijab i skolan

ISLAM. I onsdags röstade den österrikiska regeringen igenom den nya lagen, som innebär att man inte får täcka håret i skolan med vissa undantag, det är i praktiken bara muslimsk slöja som förbjuds.

Lagen gäller den så kallade folkskolan, vilket innebär att barn i årskurs 1-4, alltså i åldrarna 6-10, påverkas av den. Österrikes officiella muslimska organisation, IGGÖ, kallar lagen för diskriminerande, men säger också att väldigt få kommer att påverkas av lagen i praktiken, då få muslimska flickor bär slöja i så ung ålder, skriver Deutsche Welle.

Regeringen säger också att patkahuvudet som bärs av manliga Sikher-pojkar eller den judiska yarmulken inte skulle påverkas, eftersom lagen hänvisar till huvudkläder som “täcker hela håret eller stora delar av det”. Undantag är gjorda för huvudöverdrag av medicinska skäl eller skydd mot regn eller snö.

Den österrikiska regeringen består av kristdemokratiska och konservativa Österrikiska folkpartiet (ÖVP) och nationella Frihetspartiet, (FPÖ) och det var också de partier som röstade igenom det nya förbudet mot slöja i skolan. Bland de övriga partierna röstade nästan alla emot lagen, och risken är att lagen rivs upp i spåren efter den regeringskris som började igår och troligen leder till nyval.

Österrike har haft närkontakt med islam och räddade troligen Europa en gång, När islam stoppades vid Wien 1683

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson talar på Spånga IP i juni 2018.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

2 thoughts on “Österrike förbjuder hijab i skolan

  1. Har barnen i Österrike undervisning utomhus året om? Tillåtet att täcka hår/huvud vid regn och snö..

  2. Inte ropa hej !
    Efter nyvalet kan Österrike ha en ny Islamistvänlig regering.

Kommentera