Jag håller mig till reglerna, jag bor hos mamma men familjen bor i Stockholm

INRIKES. Den ena efter den andra av svenska toppolitiker avslöjas efter att ha slirat på reglerna och kvitterat ut tiotusentals kronor i ersättning för dubbla boenden. De skriver sig hos sina föräldrar samtidigt som de lever med sina familjer i Stockholm, rapporterar Dagens Nyheter

Riksdagsledamöterna verkar inte förstå “jag håller mig inom reglerna” men politik är som de flesta branscher en förtroendebransch och att vara riksdagsledamot är ett av de finaste arbeten man kan få, man är vald av det svenska folket. Tycker man lönen är för låg, 66900 kronor i månaden, gratis årskort på SJ, 50.000 till utlandsresor per mandatperiod, slipper trängselskatt, fallskärm när man slutar, extrapengar när man arbetar i utskott osv. är man inte nöjd med villkoren ska man byta arbete.

Vissa skriver sig hos sina föräldrar, som sin ”disponibla permanentbostad” och tar därmed kunnat ta ut ersättning för bostaden i Stockholm och traktamente. De omfattas av en särskild regel för riksdagsledamöter som säger att man kan fortsätta vara skriven på hemorten, trots att man bor i Stockholm, om det enda skälet för flytten är riksdagsuppdraget.

De som “bor” hos föräldrarna är Andreas Carlson (KD), Robert Hannah (L), Pål Jonson (M) och Eskil Erlandsson (C). Den sistnämnde har senare meddelat att han lämnar riksdagen efter anklagelser om sexuella trakasserier. Längre tillbaks har vi sett dåvarande statsminister Göran Persson var skriven i Skåne hos frun han skilt sig från medan han bodde i Sagerska palatset och på Harpsund med nya frun.

Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantessons “bor” i familjens sommarstuga, familjen i Stockholm. Med flera, med flera….

-Pettersson säger att i dessa falla är inte pengarna det värsta, det är girigheten. I Svantessons fall är inte familjens sommarstuga någon extra kostnad på grund av riksdagsuppdraget. Den har familjen köpt ändå.

Däremot är det viktigt att riksdagsledamöterna håller kontakt med sin valkrets och inte bosätter sig i Stockholm för gott, så alternativet är hotellrum och det blir troligen dyrare för skattebetalarna.

Att en riksdagsledamot skulle visa omdöme och vara ärlig verkar vara för mycket begärt.

Tänk också på att ledamöterna betalar kommunalskatt  där de är skrivna och den är ofta högre på landsbygden än i Stockholm.

Helt klart är det dags att se över reglerna, de ska vara glasklara och inte inbjuda till fusk. Det känns löjligt när en 50-årig riksdagsledamot med fru och barn säger att jag bor hemma hos mamma men min familj bor i Stockholm!

Men det är mycket som känns löjligt i svensk politik, där girighet och feghet härskar. 

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

18 thoughts on “Jag håller mig till reglerna, jag bor hos mamma men familjen bor i Stockholm

 1. Vad händer när de 349 skojarna så småningom är ersatta med 349 nya?

  Blir det bättre? Knappast! Få kan motstå rika möjligheter att sko sig. Bevisligen!

  Tror systemet är fel. Det möjliggör svammel och fina ord på presskonferenser men samtidigt oanade möjligheter till fiffel bakom draperiet. Val vart fjärde år är bara ett spel för galleriet. Vi ska luras tro att vi kan vara med och avgöra. Allt för att lurendrejeriet ska kunna fortsätta.

  Nej, direktdemokrati där medborgarnas röster betyder något i alla viktiga frågor. Röstning kan enkelt ske i den ägodel som numer är den käraste för oss alla. Med säkerhet som Bank Id.

  Det kunde ge engagemang, delaktighet och reducera klyftan mellan adeln
  och gräsrötter.

  Drastisk kapning av riksdagens numerär samt ledamöternas oanständiga förmåner.

  En förändring i denna riktning skulle jag hälsa med glädje. Önska kostar ingenting!

 2. Varför ska riksdagsledamöter ha andra rättigheter än övriga medborgare? Snacket om att ‘vi ska väl inte enbart ha Stockholmare i riksdagen’ håller inte. Den som har ett arbete och som måste arbeta på annan ort har ju rätt att dra av för dubbel bosättning i sin deklaration. Varför duger inte dessa regler för riksdagsmännen?

  Jo, därför att de själv tagit beslut om alla sina rättigheter och vill vara finare än populasen, som de kan klå på en massa skattepengar.

  • Men vad hände med min kommentar, är nog lite trött, vet inte hur jag klickade. Sorry Pettersson!

 3. http://www.pi-news.net/wp-content/uploads/2019/05/arm.jpg
  Mannen på bilden ovan är 87 år gammal och fattigpensionär från södra Tyskland. Orsaken till att jag lägger in bild av honom är,att han nu står inför rätta,och att ett fängelsestraff väntar honom.
  Orsak till det hela är att han i en affär stulit en bit ost,värd c:a 50:- (SEK)
  Blev förvånad när jag läste om detta fall,och samtidigt läst att i Hbg´s Tingsrätt,släpptes idag hela arabligan som styr Knarkförsäljningen i staden, på fri fot.En liga som polisen lagt ner årslångt arbete,för att knäcka.
  Samtidigt släpptes enl. X-pressen,även en mördare i Västergötland fri från häktet i väntan på sin dom !!!
  Så olika är rättsläget inom EU…..

 4. TJUVAR och ska då oxå dömmas som tjuvar och för skattebrott / bedrägeri.

  Snor pengar ifrån barn, gamla och sjuka.

  FY FAN, VILKET SKRÄP !!! 😡

 5. Förtroendet för er i Riksdagen är på golvnivå. Kan man inte skriva en artikel om vilka som i n t e bostadsfuskat och skrivit sig hos gamla mamma eller sommarstugan!?

 6. Vem tror att dessa giriga myglare har ett förtroende kapital. De kan hålla käften i riksdag/regering/ landsting/kommun vad har de att förmedla till normala medborgare. Vilka tror de att de kan lura? Skam, skam. Må detta patrask drabbas av allt helvete som går att uppleva. Sjukdomar, förakt från normala människor i vårt samhälle.

 7. Lite lätt grisigt beteende av Erik Bengtzboe. Men han gjorde tydligen bara det man gör i en stia. Och nu kommer det fler på löpande band från den celebra stian på en ö i Stockholm.

 8. För en vanlig knegare kan det möjligen bli fråga om ett litet reseavdrag till o från det arbete där vi ska pungslås på skattekronor för att fylla upp det gigantiska islamistiska slukhålet. Men först måste vi komma över karensbeloppet på 11 000:- för att överhuvudtaget komma på fråga. Därefter, på det som blir kvar, är avdraget endast värt 30 % av det utlagda beloppet. Och ovanpå denna bedrövliga orättvisa så är fortfarande milersättningen endast värd ynka 18,50:- -Allas lika värde…jo,tjena mittbena.

 9. Jag är väldigt tveksam inför argumentet att politiker köper fritidshus för att hålla kontakt med sin valkrets.
  “Hej på alla er väljare, nu är jag hemma på semester, fast egentligen bor jag här året om, men jag syns inte.” Vilket nonsens.

 10. Dessa myglare måste få kännbara straff. De måste kastas ut ur riksadagen utan pension.

 11. Alltså ; detta är ju smått komiskt. Som när en liten blek hund blir avslöjad med att ha knyckt något förbjudet.

  Mörkertalet är nog ännu ganska stort, men…

  Först avslöjades Erik Bengtzboe med att vara en girig fan. Och inte nog med detta ; han hade många gånger spytt sin galla över alla andra bidragsfuskare. …– Sen var det dags för Tobias Billström att kliva ut i dagsljuset och förbanna föregående fuskare. Och inte nog med detta ; detta visade sig ganska omgående att han också hade fifflat på samma lömska vis. Några dagar senare kom så nästa kapitel i denna tragikomiska pamflett… — Nämligen ingen mindre än den borgerliga finansminister-kometen Elisabeth Svantesson. Mönstret upprepar sig, hör o häpna. Repris på föregående pajasfigurer`s sunkiga girighet om igen. Och inte nog med detta ; hon som just hade övat in det gamla citatet : “Varje försnillad krona är en stöld av folket”.

  Men vad göra ? Gatlopp ? Kompanistryk ? Undertecknad´s rekommendationer torde väl vara glasklara. Hmm…

 12. Regeringen och MP i synnerhet tycker att vi skall höja skatten ( på allt) ” så vi som vill men inte har råd att bo hos våra nära o kära “skall kunna göra det, för vi kan inte cykla till jobbet så långt varje dag”, grattis PK idioter.

 13. Och när krisen infinner sig i landet så vädjar eliten till folket att visa förståelse och tålamod med besparingar i statens utgifter. Det är alltid småfolket och speciellt fattigpensionärer som får betala för elitens excesser. För att citera Mao, det är rätt att göra uppror.

 14. Ju mer man tjänar desto mer vill man ha. Hög lön och frikort räcker inte. Det ska fuskas ändå. Det ger inget förtroende alls. Undrar varför politikerföraktet ökar…….hmmm

 15. Jag skäms när riksdagsledamöter talar om regler. Det är ju fråga om omdöme och ansvar mot väljarna. En riksdagsledamot ska inte behöva några regler för att vara ärlig.

Kommentera