5-1 till bortalaget vid grovt rån

BROTTSLIGHET. Malmö tingsrätt har i dag dömt sex tonåringar, i åldrarna 15-16 år, för grovt rån i Klagshamn den 25 januari i år. Rånoffret var en 21-årig man som fick en skallbensfraktur och var nära att avlida av det våld han utsattes för.

Sex tonåringar åtalades för att tillsammans ha utfört ett grovt rån och skadegörelse i Klagshamn. Fyra av dem åtalades för ytterligare brottslighet.

Gänget körde runt i Skåne under kvällen den 25 januari 2019. I Lomma blev en en 14-åring rånad på sin mobil och en i gänget döms för att ha utfört detta tillsammans med andra.

Sex av tonåringarna i gänget döms för att i Klagshamn ha utfört det grova rånet mot en 21-årig man. Mannen skulle köra från platsen när han blev knivstucken och svårt misshandlad av gänget. Han blev bestulen på sin Parajumperjacka, mobiltelefon, Ipad och nycklar. Däcken till bilen blev punkterade. Två av männen i gänget döms även för att före rånet bl.a. ha hotat en tidigare skolkamrat med kniv.

Kvällen efter rånet försökte några personer ta sig in i 21-åringens bostad med hjälp av nycklarna som togs vid rånet. En av tonåringarna döms för försök till grov stöld i anledning av denna händelse.

Ett av vittnena på platsen blev hotad för att han pratat med polisen. Den man i gänget som gjorde detta döms för övergrepp i rättssak.

Tingsrätten har funnit att rånet varit av så kvalificerat allvarligt slag att det bör bedömas som grovt brott. – Om förövarna varit över 21 år hade påföljden blivit fem års fängelse, säger Christina Nilsson.

Deras ålder har beaktats vid straffets bestämmande. Eftersom fängelse inte ska väljas för denna ålderskategori har straffen bestämts till sluten ungdomsvård från åtta till tio månader. En i gänget är häktad i sin frånvaro för att ha deltagit i det grova rånet.

-Pettersson konstaterar att det nästan är som vanligt, en av de dömda verkar av namnet att döma, Olle, var helsvenskt, en ser ut att ha svensk mamma och resten har föräldrar från Mena-länderna. Mannen de nästan slog ihjäl är svensk, arbetade med en månadsinkomst på 34.000:-

Straffen är löjliga, 8-10 månaders ungdomsvård. Det sätter grabbarna upp på sin meritlista…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “5-1 till bortalaget vid grovt rån

  1. Det är det som är så märkligt med svensk rättskipning. Är man barn, 15 – 16 åringar räknas som barn i lagstiftningen, så får man plötsligt en massa rabatt på sitt straff. Anledningen till detta är att man anser att barns hjärnor inte är färdigutvecklade och att de därför inte har förmågan att inse vad det är de gör. Att de inte kan bedöma konsekvenserna av sitt handlande.

    Rätt eller fel? men för offren har det ju ingen som helst betydelse hur gammal en gärningsman är. Skadorna blir ju inte lindrigare för att det är ett gäng 15 – 16 åringar som misshandlar en, än om det vare ett gäng 21-22 åringar.

    Sluten ungdomsvård innebär inte att när deras strafftid har gått ut så är det ett gäng hederliga och skötsamma ungdomar som kommer ut. Tyvärr är nog statistiken inte så lysande på den punkten. Vad man borde ha i landet är uppfostringsanstalter. I ordets rätta bemärkelse.

    Men med tanke på hur detta landet styrs så är det en utopi. För att uppfostra folk måste man ha en värdegrund som ska ligga till grund för detta idag råder det ju en mängd olika värdegrunder beroende på vilken religion man tillhör.

    Är man under 15 år så är man straff immun. Då kan man inte dömas för brott. I normalfallet blir det heller aldrig någon polisutredning. Då hamnar man istället hos socialtjänsten, som har att hitta på något för att försöka leda in de små telningarna på rätt väg. Oavsett man har skurit halsen av folk eller stulit något i en butik.

    Stefan Löfvén pratar om att styra upp gängen, att man ser allvarligt på brottsligheten mm. Men vad gör man. Inget!! Olika justitieministrar har genom åren pratat om att man ska öka resurserna till rättsväsendet. men händer något ? Blir ju bara värre. Vad det handlar om är ju inte mer pengar till rättsväsendet. Det handlar om nya verktyg. Och de nya verktygen, de kommer inte.

  2. Sverige har degenererat till en avskräckande modern tragedi och är bortom räddning – hoppas grannländerna noggrant studerar förfallet och inte begår samma misstag.

KommenteraAvbryt svar