Så det här med slöjan

Att niqaben och burkan är påtvingade klädesplagg och inte frivilliga, tror jag de flesta skriver under på. Orsaken till att muslimska kvinnor bär slöja är omdiskuterad. Vissa hävdar att slöjan är ett religiöst attribut, andra hävdar att plagget visar deras identitet och att den bärs frivilligt.

SVT:s Aktuellt visade igår ett reportage som borde skingra alla tvivel,”Flykten från slöjtvånget”.

I reportaget intervjuas Elmira Ansari, en iransk ung kvinna som flytt sitt hemland och nu söker asyl i Sverige med sin dotter. Orsak? Hon är en av allt fler iranska kvinnor som vägrar bära slöja och som av den orsaken riskerat både straff och andra repressalier i sitt eget hemland.

Det måste vara en hemsk verklighetsbild för alla svenska feminister som med näbbar och klor försvarar muslimska kvinnors rätt att bära slöja i alla sammanhang, även på arbetsplatser där inga religiösa-, politiska- eller organisationssymboler tillåts.

I Aktuellts reportage får vi se bilder från sociala medier där kvinnor i Iran kastat sina slöjor, hur Alsani själv hotas av muslimska moralpoliser och förklaringen att detta tvång inleddes i samband med den islamska revolutionen på 70-talet.

SVT

Talar vi om modiga feminister ska vi genast titta förbi de svenska och ut i omvärlden. De iranska kvinnor som trotsar de islamska lagar som styr landet och som vägrar låta sig kuvas, är så mycket modigare än sina svenska systrar som har stöd av såväl regering som fackliga representanter i rosa fittmössor.

Fast frågan som måste ställas är; Varför just Sverige?

Sverige, det land i den moderna världen som förmodligen kryper mest för islam och som gång efter annan visar att muslimer har rätt att särbehandlas på arbetsplatser, i skolor, inom idrotten och i alla sammanhang där de figurerar.

Det land som skickade en regeringsdelegation som hedrade Irans lagar när de besökte landets utrikesminister.

Sveriges regering på statsbesök i Iran.

Det land där kändisar och politiker visade sitt stöd för kvinnor i slöja genom hijabupproret.

Från vänster i bilden ovan: Anna Siekas (stå upp-komiker), Gina Dirawi (artist, programledare), Veronica Palm (f.d. socialdemokratisk riksdagsledamot), Bilan Osman (journalist och medarbetare hos Expo), Dona Hariri (jurist, programledare) och Maja Dahl (kommunikatör på Arenabolaget).

Så har vi förstås de f.d. vänstersocialistiska partiledarna Romson och Schyman som också de tyckte de gjorde en god gärning.

Som Gudrun Schyman sade i en intervju 2017:

“Ja, vem är jag att säga till en muslimsk feminist som står på barrikaderna för kvinnors rättigheter i sin slöja, att hon inte är trovärdig för att hon har slöja? Många har ju slöjan som en del av sin identitet.”

Har någon av er någonsin hört, sett eller läst om politiker, kändisar och andra manifestera till stöd för de modiga iranskor som kastar sina slöjor? Nej, i Sverige kryper vi allt oftare för islam och det är till det här landet den unga iranskan Elmira Ansani vill leva. Jag undrar om hon inte får skäl att ångra sitt beslut i framtiden.

 

16 thoughts on “Så det här med slöjan

 1. vad är det för operettfigurer i bilden ovan, han i mitten har låg panna och böjd rygg med en flackande blick, en sådan ska man inte lita på. Hans förfäder hade säkert klumpfot.
  Folk med makt ska vara raka i ryggen med säker och vänlig blick.

 2. Vad härligt att det kommer lite unga kvinnor till Sverige. Om vi skickar hem några arabgubbar finns det plats för fler kvinnor.

 3. Det blir väl bara en andningspaus för stackars Elmira i Sverige.
  Blir hon placerad ihop med andra Mena flyktingar så hamnar hon i elden istället för i askan.

  • Nej, slöja, men enorma makeuper. Som kvinnan på bilden, enorma tatuerade ögonbryn, lösfransar osv. Det “får” dom ha tydligen.

 4. Många slöjdbeklädda kvinnor har enbart ett motiv till att man “söker” jobb.

  Att få ett skadestånd inte anställning, kanske i symbios med svenska jurister.

  Att börja arbeta är ju knappast det första dessa damer har i skallen när dom kommer…

 5. Jag tror att de bär slöja i Sverige för att plåga oss svenskar mentalt och ge oss magsår och högt blodtryck så dör vi snabbare och muslimerna kan ta över landet!

 6. Problemen är två
  Vi sätter religionsfriheten ovanför alla andra rättigheter. Det måste vi ifrågasätta. Som naturvetare är jag lite skeptisk till millenniegammal vidskeplighet.
  Koranen föreskriver faktiskt “hijab”, övertäckning, för både män och kvinnor. Det kan vi se i våra kommunala bastur som blivit alltmer ohygieniska.
  Skall vidskeplighet verkligen få trumfa självklara hygienregler?

 7. Det ÄR frivilligt för kvinnans make, far eller bror om han ska tvinga kvinnan att bära slöja eller ej.

 8. Man kan ju bara föreställa sig hur det känns att tvingas bada
  i niqab och burka när man befinner sig på en badstrand med
  andra.

 9. De här svenska kvinnorna …

  https://petterssonorg.files.wordpress.com/2017/05/slc3b6jor.jpg

  … som deltog i Stefan Löfvens handelsdelegation vid besöket i Iran i februari 2017 bar stolt sina påtagna slöjor “helt frivilligt” ville statsministern antyda.

  Några som helst påtryckningsmedel för att de svenska kvinnorna på något sätt skulle tvingas ta på sig islam-slöjorna …

  https://y.cdn-expressen.se/images/9d/09/9d09a9bc8b2f48c4b57c4c132f7a83b6/16×6/600.jpg

  … Ja, det behövde Stefan Löfven och hans manliga Iranska värdar inte ta till för att de svenska kvinnorna underdånigt skulle ta seden i islam-landet de kommit till.

  • En bild av en samling Ynkliga individer. Om det var frivilligt,
   då borde han själv gå klädd i särk som sin kollega ,och
   med fez på huvudet för att visa landet respekt.

   Den mannen ljuger så förbannat mycket så ifall han mot
   förmodan skulle tala sanning en gång, så finns det inte en
   kotte som tror på honom.

Kommentera