Erdogan vill göra Hagia Sofia till moské


ISLAM. Den världsberömda kristna kyrkan Hagia Sofia i Istanbul i Turkiet kan återigen bli moské. Blir det verklighet kommer den kristna världen att förlora en av sina viktigaste symboler. Det blir ytterligare ett tecken på Turkiets reislamisering och början av en förföljelse av kristna igen.

Sankta Sofias kyrka, eller Hagia Sofia, är byggd i mitten av 300-talet, den gjordes om till en muslimsk kyrka på 1400-talet efter Konstantinopels fall. År 1935 fick en av världens största kristna symboler och har status som museum tack vare Turkiska republikens grundare och förste president Mustafa Kemal Atatürks politik för religiös tolerans. I slutet av 1980-talet ingick museikyrkan i Unescos världsarvslista.

 

Hagia Sofia är inte den första kyrkan som muslimerna försöker att förvandla till ett muslimskt center. Sofiakyrkorna i Iznik och Trabzon har redan blivit moskéer, trots att de förr var kristna museer precis som Hagia Sofia i Istanbul. I landets äldsta minnesmärke över bysantinsk arkitektur Studiumklostret kommer muslimer att också utföra salat inom en snar framtid. Det är en farlig tendens.

Den sittande turkiska regeringen stödjer det muslimska ökande inflytandet både inhemsk och i utrikes politik. Turkiets islam är måttlig jämfört med radikala grupper i Syrien och Egypten. Men landet riskerar en civilisationskonflikt och förföljelser av kristna ifall radikala tendenser växer fram.

Det är Turkiets premiärminister, Recep Tayyip Erdogan, som återigen lyft frågan, vilket sker regelbundet. Varje ifrågasättande av byggnadens status förolämpar inte bara kristna utan också det internationella samfundet och internationell lag, rapporterar Dagen.se.

Hagia Sofia byggdes som en kristen kyrka åren 532-537. Kyrkan omvandlades till moské efter Konstantinopels fall 1453, när muslimer erövrade den stad som varit kristen i över 1000 år. 1934 blev byggnaden ett muséum efter det moderna och sekulära Turkiets grundare Kemal Atatürk.

-Pettersson tycker muslimerna ska lämna tillbaka hela staden Konstantinopel till dem som byggde upp staden eller till de vikingar som en gång vaktade staden.

Att vikingarna for långväga omkring är välbekant. Leif Eriksson från nuvarande Norge ”upptäckte” Amerika 500 år före Columbus. De danska vikingarna ”besökte” Storbritannien och Frankrike, svenskarna for till Särkland som var ett väldigt passande namn på de länder som numera är muslimska.

I Hagia Sofias balustrader har en viking som hette Halvdan klottrat runor. De antas av forskningen vara ristade av väringagardet i Konstantinopel  (dagens Istanbul) någon gång under 1000-talet. Runorna upptäcktes först 1964.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


8 responses to “Erdogan vill göra Hagia Sofia till moské

 • Seref

  Vilken lögnare ni är😠😠😠😠han så inte att han vill göra det till en muske utan han så att han kanske kan ändra namnet från namnet hagia Sofia museum till hagia Sofia muske det en djävla skillnad idioter försök inte med skit snacket😠😠😠😠

  Gilla

 • robbcos

  imponerande byggnad, var där o kolla in vikinga graffitin för några år sen.

  Gilla

  • Seref

   Dem ljuger Turkiets president så inte att han vill ändra det till muske utan ändra namnet från museum till muske dem här folk försöker göra skit bara

   Gilla

 • ÄNTLIGEN utflyttad från SveriHELL!

  Visst är det så. Allt måste lämnas över till den ras som byggt allting. Odugliga raser som invaderat civilisationsbyggande rasers territorier måste fördrivas eller om de ska få bo kvar och parasitera så MÅSTE de steriliseras så att de dör ut och försvinner. Världen och mänskligheten har inte råd med att låta låg-IQ och idiotfolk expandera sitt genetiska avskräde.

  Gilla

 • Tony

  Och Svenska Kyrkan med dess ärkebiskop kommer att hålla tyst?
  När kommer storkyrkan i Stockholm att byggas om till moske?

  Gilla

 • whatthefeng

  Hmmm…

  En moské. Snart i en kyrka nära dej.

  Gilla

 • Ruth Magnusson

  Och Turkiet vill EU ha med! Helt sjukt!
  Förvisso ska man hålla sina vänner nära och sina ovänner ännu närmare. Men det finns gränser!
  Finns?/Fanns som Lego.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: