Turkiet: Putins allierade i NATO?


av Burak Bekdil • 24 mars, 2019

  • Den 7 mars sa den turkiska presidenten Recep Tayyip Erdoğan att Turkiet aldrig skulle dra sig ur avtalet med S-400-missilerna med Ryssland. Han tillade även att Ankara kanske senare skulle undersöka möjligheten att köpa de mer avancerade S-500-systemen som nu är under konstruktion i Ryssland.

  • Med S-400-avtalet säger Turkiet helt enkelt till sina teoretiska västerländska allierade att det ser ”dem” och ”inte Ryssland” som ett säkerhetshot. Med tanke på att Ryssland i mångt och mycket anses vara ett säkerhetshot mot NATO så uppmanar Turkiets udda ställningstagande till ifrågasättande av dess officiella NATO-identitet.
  • Turkiet har NATO:s andra största armé, och dess militära kärleksaffär med Ryssland må vara i sin linda nu, men den underminerar NATO:s militärt avskräckande syfte mot Ryssland.

Den 17 september 1950, för över 68 år sedan, lämnade den första turkiska brigaden Mersins hamn på Medelhavets kust och anlände sedan, 26 dagar senare, i Busan i Korea. Turkiet var det första landet, efter USA, som svarade på FN:s uppmaning till militärt bistånd i Sydkorea efter att norr gått till angrepp samma år. Turkiet skickade fyra brigader (totalt 21 212 soldater) till ett land som ligger 7 785 km bort. I slutet av Koreakriget hade Turkiet förlorat 741 soldater som dödats i strid. FN:s minneskyrkogård i Busan hyser 462 turkiska soldater.

Läs vidare


Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: